„Žižkov Parade“ bude parádní!

Žižkovská lokální přehlídka pouličního a loutkového divadla, klaunerie, divadelního vyprávění, mikromagie s kartami a francouzských šansonů.

Nultý ročník pouliční divadelní přehlídky „Žižkov Parade“ se odehraje v Mahlerových sadech, pod Žižkovskou věží ve dnech 4. až 14. září 2019. Přehlídka představí malé české divadelní soubory a sólisty, provozující pouliční představení – klaunerie, loutkové divadlo pro malé i velké, pantomimu, mikromagii, francouzské šansony a další představení.

Iniciátorem přehlídky je režisér, herec a scenárista Martin Učík, emeritní člen Divadla Komedie MDP (1994–2002) zakladatel Bohnické Divadelní Společnosti, duchovní otec, iniciátor a stavitel Studia Citadela (do r. 2008).

Bohnická Divadelní Společnost ® – original sídlí od roku 2008 na Žižkově. V prostředí této městské čtvrti se zapojuje do místních aktivit, například: „Žižkovská noc“, „Žižkovské mezidvorky“, „Zažít město jinak“ a další. Firma TOWER PARK PRAHA nabídla bezúplatně hrací prostor. Jde o malý přírodní amfiteátr na konci parku, u mateřské školy „PANDA“.

Martin Učík

Bohnická Divadelní Společnost ® – original sehraje původní maňáskovou hru „Ufoun je kamarád“, ve které se objevuje prvek sci-fi příběhu a dobře tak koresponduje s futuristickou žižkovskou věží, připomínající vesmírnou loď, což bylo i prvním impulzem k hraní pod věží.

ŽIŽKOV PARADE se odehraje od 4. až 14. září 2019 (s pauzou od 7. do 10. září). Tato pauza je zatím předpokládaná, při velkém zájmu se může hrát i průběžně a živelně. Pouliční přehlídka bude expandovat i na nám. Jiřího z Poděbrad.

Přehlídku zahájíme ve středu 4. září 2019 v 16.30 divadelním průvodem na nám. Jiřího z Poděbrad, s ochutnávkou programu. V 17.00 začne v malém přírodním amfiteátru první představení. Amfiteátr se nachází v Mahlerových sadech, hned vedle mateřské školy „PANDA“, Fibichova 2.

Program a detailní plán začátků představení se právě připravuje. Hrát se bude v plánovaných dnech vždy odpoledne, v 17.00 a 17.30. Vstup na představení zdarma. Dobrovolné příspěvky „do klobouku“ jsou vítány.

Účastníky přehlídky prozatím jsou:

Klaun Bailo” (pouliční klaun a improvizátor) FB@petr.biel

Klaun Bailo

Rodinné divadlo – St. Exupéry: Malý princ” (nízkoprahové sociální loutkové divadlo) www.rodinnedivadlo.cz 


Loutkové Divadlo Kalupína – H. Sachs: Kramářova nůše”
http://www.skaagency.cz/divadlo-kalupinka/


Bohnická divadelní společnost ® – M. Učík: „Ufoun je kamarád“ (maňáskový sci-fi thriller)
www.bohnicka.eu  

Petr Kasnar – mikromagie s kartami www.kouzelnik.com


Přemysl Bukovský – „Punch a Judy“
(maňásci) www.bukovsky.improvizace.cz

Jessica May – CaféBaret + Petr Novák (akordeony, fr. šansony) FB@JessicaMayLive

I nadále zveme ke spolupráci další profesionální soubory a soubory sociálního a terapeutického divadla. Omezuje nás jen limit finančních zdrojů. Chceme mísit umělecky zajímavé sociální a terapeutické divadelní soubory s profesionálními.

Harmonikářka Jessica May

Přehlídka by měla mít lokální charakter, primárně je určena pro publikum Prahy 3, ale s přesahem do celé Prahy a přilehlé Zeměkoule.

Má-li někdo zájem se k nám připojit, nechť se ozve na telefon: 777 64 84 02, e-mail:  bohnicka.divadelni@gmail.com

Tuto akci a celoroční činnost BDS ® (original) podpořilo Hlavní město Praha, celoroční činnost BDS ® z. s. podporuje Praha 3.

POŘADATELÉ:

Bohnická Divadelní Společnost ® (original) z. s.

Stop Zevling Foundation z. s.

Martin Učík – Agentura DeBakl

Tower Park Praha – Orathea s. r. o.

PARTNEŘI:
Scénografie s. r. o., Tisk Žižkov.

TANEČNÍ MAGAZÍN

Produkční pro profesionální loutkové divadlo v Táboře

Pro profesionální loutkové Divadlo Dokola se hledá schopná produkční síla! Nejste to právě vy?

Profesionální loutkové Divadlo Dokola se sídlem v Táboře hledá schopnou produkční sílu, která by převzala agendu domlouvání představení s divadly, kulturními domy a dalšími pořadateli kulturních akcí, podílení se na vzniku nových inscenací a projektů našeho divadla.

www.divadlodokola.cz

Kontakt: Telefon: 777 876 768

E-mail:  kukla@divadlodokola.cz

DIVADLO DOKOLA

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Odešel velký herec

Zemřel herec, otec dlouholetého člena dozorčí rady Pražského komorního baletu.

Ilja Racek

(* 24. června 1930 – † 2. srpna 2018)

Jak sdělil tiskovým agenturám jeho syn, zemřel dne 2. srpna český herec Ilja Racek. Na plátně se poprvé objevil již jako konzervatorista v roce 1948. Hrál pak v mnoha filmech. Kupříkladu: Stříbrný vítr, Kdo chce zabít Jessii, Kronika žhavého léta či Malostranské humoresky. Zahrál si také ve snímku Vrchní, prchni anebo v televizních seriálech Arabela se vrací, Zlá krev či Hříšní lidé města pražského i mnohých dalších.

Již v mládí Ilju Racka okouzlilo divadlo s loutkami. Během druhé světové války pracoval jako technik v pražském divadle “Říše loutek”. Po válce se přihlásil ke studiu činoherectví na konzervatoři v Praze. Ta byla krátce potom administrativně přeměněna na Divadelní fakultu múzických umění.

Po absolutoriu DAMU začínal Racek v divadle Olomouci, od roku 1960 přesídlil natrvalo do hlavního města, kde nejprve po šest let hrál na scéně Divadla Emila Františka Buriana. Od roku 1966, kdy jej angažoval pan František Pavlíček, působil jako člen hereckého souboru vinohradského divadla až do roku 1990.

Díky svému výraznému hlasu se Racek dokázal prosadit také v dabingu. Daboval například slavné americké herce Marlona Branda či Genea Hackmana. Čeští diváci si také mohou pamatovat jeho hlas z velkofilmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy, kde namluvil Reneho Belloqa v podání Paula Freemana – hlavního nepřítele Indiana Jonese.

Jeho syn Ilja Racek mladší se etabloval spíše jako politik. Působil rovněž ve funkci náměstka ministra kultury Pavla Dostála a křeslech divadelních ředitelů (Plzeň, Opava, Ostrava) i ředitele České televize Ostrava nebo Janáčkovy filharmonie. Ilja Racek mladší byl rovněž dlouholetým členem dozorčí rady Pražského komorního baletu.

Filmografie Ilji Racka:

– 2013 Jedlíci aneb Sto kilo lásky

– 2013 Sanitka 2 (TV seriál)

– 2005 Náves (TV seriál)

– 2004 Stavovské rozdíly (TV film)

– 77 (TV film)

– 2003 Strážce duší (TV seriál)

– 2001 Člověk v ZOO

– 1998 Atentát na ministra financí (TV film)

– 1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)

– 1998 Stříbrný a Ryšavec (TV film)

– 1997 Četnické humoresky (TV seriál)

– 1996 Konec velkých prázdnin (TV román)

– 1996 Srdeční slabosti (TV film)

– 1996 Tři blázni v jednom (TV film)

– 1995 Malostranské humoresky

– 1995 O Šedivákovi (TV film)

– 1994 Hvězdopravcův dar (TV film)

– 1994 Laskavý divák promine (TV seriál)

– 1994 Zapomenuté tváře (TV film)

– 1992 Náhrdelník (TV seriál)

– 1991 Hodina obrany (TV film)

– 1991 Honorární konzul (TV film)

– 1990 Arabela se vrací (TV seriál)

– 1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)

– 1989 Zlatý ostrov (TV film)

– 1988 Lovec senzací

– 1987 Motovidla (TV film)

– 1987 Vltavská víla (TV film)

– 1986 Panoptikum Města pražského (TV seriál)

– 1986 Zlá krev (TV seriál)

– 1985 O Honzovi a princezně Dorince (TV film)

– 1985 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)

– 1984 Bandité (TV film)

– 1984 V bludisku pamäti

– 1984 Vrak

– 1984 Zjasnělá noc (TV film)

– 1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)

– 1983 Netopýr (TV film)

– 1983 Radikální řez

– 1983 Svědek umírajícího času

– 1982 Schůzka se stíny

– 1981 Ubohý pan Kufalt (TV film)

– 1981 Upír z Feratu

– 1980 Hadač od Saidovy zahrady (TV film)

– 1980 Had z ráje (TV film)

– 1980 Útěky domů

– 1980 Vrchní, prchni!

– 1978 Vražedné pochybnosti

– 1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)

– 1974 Padla kosa na kámen (TV film)

– 1974 Princ Chocholouš (TV film)

– 1973 Kronika žhavého léta

– 1970 Hrabě Drakula

– 1970 Neboť nevědí, co činí (TV film)

– 1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)

– 1966 Kdo chce zabít Jessii?

– 1966 Transit Carlsbad

– 1966 Když se čerti rojili (TV pohádka)

– 1964 Marie

– 1964 Pět hříšníků

– 1963 Ďábelská jízda na koloběžce

– 1962 Tarzanova smrt

– 1961 Reportáž psaná na oprátce

– 1959 Křižovatky

– 1959 Zkouška pokračuje

– 1958 Touha

– 1955 Ztracená stopa

– 1954 Stříbrný vítr

– 1948 Návrat domů

Foto: archiv TM

TANEČNÍ MAGAZÍN