Cirk La Putyka patří do arény!

Cirk La Putyka vzdá v dubnu 2020 v O2 universu velkolepou poctu českému cirkusu. Završí tím tak oslavy 10. výročí souboru. Lístky si můžete zajišťovat již nyní!

Soubor Cirk La Putyka připravuje od 25. do 27. dubna 2020 do nového prostoru O2 universum největší projekt ve své historii. Jím zároveň završí oslavy svého desátého výročí. Jedná se o sérii čtyř velkolepých představení nazvaného „Cesty“. Během něj domácí i zahraniční tvůrci, za účasti čtyřiceti akrobatů, herců, tanečníků a hudebníků, provedou diváky dějinami cirkusu u nás.

Zavedou je na cesty, kterými se cirkus ubíral a z nichž Cirk La Putyka čerpá a je jejich součástí. Od kočovných loutkářů 19. století přes cirkus počátku 20. století, meziválečnou avantgardu a Osvobozené divadlo, protektorát, znárodnění cirkusů, rozvoj moderní pantomimy, „sametovou revoluci“… Ale také obdobím do založení souboru, samotnou desetiletou historii Cirku La Putyka, a na závěr pak čeká pohled do budoucnosti a oslava s diváky.

Vedle autora konceptu a principála souboru Rostislava Nováka mladšího se na představení režijně podílejí přední světoví tvůrci – Maksim Komaro (Circo Aereo), Daniel Gulko (Cahin Caha), Tilde Björfors (Cirkus Cirkör) a Ethan Law (Cirk La Putyka). Prostor O2 universa pojme scénograf Martin Vybíral netradičně – jeviště o délce 38 metrů a šířce 7 metrů bude stát na délku a diváci se díky tomu dostanou do blízkosti všech účinkujících. Kostýmy navrhuje Kristina Záveská, hudbu zastřeší kmenový autor souboru Jan Balcar.

Vstupenky na všechna představení, která jsou vhodná nejen pro dospělé, ale také pro děti od 7 let, jsou od pátku 18. října 2019 od 9 hodin v prodeji v síti Ticketmaster. Více informací na www.laputyka.cz.

Nechceme výročí souboru oslavit jen setkáním se skleničkou v ruce, ani vytvořit kabaret či sled čísel z naší historie,” vysvětluje na úvod Rosťa Novák. „Cirk La Putyka kráčí po novocirkusové cestě už deset let. Kde ale tato cesta opravdu začala? S novým cirkusem ve Francii? S Osvobozeným divadlem či tradičním cirkusem? Nebo u kočovných loutkářů v 19. století?,” ptá se dále. Právě z této inspirace čerpá unikátní představení „Cesty“, které zachytí příběh cirkusového umění od konce 19. století po současnost.

Otec a syn -zprava Rostislav Novák mladší a jeho otec Rostislav Novák

Cirkusáci jsou vždy na cestách, ať už hrají na ulici, v šapitó nebo v kamenných divadlech. Na cestách tvoří, setkávají se a rozcházejí. Rozrůstají se o nové generace, kterým ty starší přenechávají místo. Jednou jde o cirkus se zvířaty, jindy bez nich. Stále je to ale cirkus. Cirkus života,” doplňuje Rosťa Novák.

Na jednom jevišti se setkají členové Cirku La Putyka z různých etap jeho vývoje, kteří spolu za posledních deset let vytvořili řadu představení a procestovali Českou republiku i velký kus světa. „V představení se potkají na společné cestě jednotliví režiséři, zhruba čtyřicet umělců několika národností a generací. Jejich zkušenosti se protnou. Nabídnou zážitek. Cirkus,” uzavírá Rosťa Novák mladší. I samotné obrovské jeviště zachytí téma cest, všechny choreografie a scény budou založené na pohybu zleva doprava, vše bude v neustálém pohybu.

Maksim Komaro

Představení „Cesty“ v O2 universum je vyvrcholením oslav deseti let souboru. Ty probíhají již letos na podzim. Vedle filmového záznamu „Up End Down Symphony“ v kinech, nabitého programu na Jatkách78, mnoha hostování po České republice připravili jeho členové řadu dalších projektů.

V říjnu a listopadu uvádí Cirk La Putyka tři dlouholeté úspěšné inscenace v prostorách, kde původně vznikla a měla premiéru: „La Putyka“ v Divadle Archa a „Slapstick Sonata“ jako derniéru na Nové scéně Národního divadla. Posledních uvedení se dočkají také inscenace „Black Black Woods“ a „Airground“.

V únoru 2020 proběhne z letošního září odložená premiéra inscenace „Don´t Quijote“ v režii dvojice SKUTR, ve které se v hlavních (a jediných) rolí představí principál souboru Rostislav Novák mladší i se svým dlouholetým přítelem Jiřím Kohoutem.

Více informací získáte na: www.laputyka.cz.

Foto: Tomáš Třeštík a archiv

Jiří Sedlák

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..