Letní Letné dominují Francouzi

Festival vstupuje do své třetí dekády a pozval si hosty z Francie a Taiwanu

Závěrečné týdny letních prázdnin si už po jednadvacáté podmaní novocirkusové umění na pražské Letné. Největší český festival nového cirkusu a divadla, Letní Letná, otevře 15. srpna svá šapitó návštěvníkům všech generací i rozličných zájmů. Zahraničnímu programu vévodí francouzské star nového cirkusu jako jsou Les Rois Vagabonds, Cirque Le Roux či Cirque Inextremiste i s živým hudebním doprovodem v podání Surnatural Orchestra. Francouzské trio nevšedně doplní novocirkusové osvěžení z Asie, taiwanské Eye Catching Circus. Předprodej vstupenek na zahraniční program je právě v prodeji na webu festivalu. Akrobacie světové úrovně, která dovede vyprávět příběh i vyvolat emoce, bude na Letní Letné k vidění od 15. srpna do 1. září.

Letos v létě uplyne přesně dvacet let od prvního představení a zahájení Letní Letné.  Za dvě desítky let se festival stal v Česku synonymem nového cirkusu. Nejen, že diváky seznámil s tímto žánrem, ale naučil je na něj i chodit. Atraktivita nového cirkusu a vrcholné akrobatické show přilákají na Letnou každý rok desítky tisíc lidí, od dětských diváků až po jejich prarodiče. Kromě zahraničních hostů, kteří letos přijedou především z Francie, je festival také přehlídkou české novocirkusové scény. „Loni jsme pokořili hranici 600 000 návštěvníků od počátku festivalu a těší nás, že Letní Letná už dvacet let baví naše publikum, které je opravdu různorodé. Každý rok chceme návštěvníkům představit to nejlepší, co evropská i světová novocirkusová scéna zná a aktuálně nabízí. Letos jsme do Prahy přizvali celkem netradičně i artistky z Taiwanu, což s sebou přinese jak trochu odlišný styl nového cirkusu, tak otevře i důležité téma postavení žen v taiwanské společnosti,” dodává k programu ředitel festivalu, Jiří Turek. S čím konkrétně se tedy představí umělci ze země galského kohouta? A čím uchvátí artistky z Taiwanu?

Adrenalinová show s názvem PIC je dílem souboru Cirque Inextremiste, který pro tuto inscenaci ztrácí pud sebezáchovy a posouvá hranice nebezpečí. Spolu s nimi se na jevišti objeví 18členný orchestr Surnatural Orchestra, který je nejen ve Francii, ale i ve světě známý svým jedinečným přístupem k hudbě a ve svém početném složení dokáže improvizovat od jazzu přes současnou hudbu až po balkánský popík. Spojením těchto dvou uskupení vznikl velkolepý, dramatický, a přitom chvílemi velmi intimní tvar. 34 umělců, 3 dimenze, 360° a jedna obří trampolína v extrémní show, která se vzpírá gravitaci, a ze které si přítomní odnesou jedinečný zážitek a nezůstanou chvíli nohama na zemi.

Šest taiwanských artistek ze souboru Eye Catching Circus otevře téma, jaké to je být ženou v jejich zemi. Nabourávají a zpochybňují tradiční pojetí ženství a snaží se udržet rovnováhu v moderní společnosti prostřednictvím cirkusového umění. Inscenace #Since1994 odkazuje k roku, okolo kterého se každá z nich narodila. Aktuální a pulzující společenské téma své země zpracovaly formou svůdné a akrobaticky vycizelované show.

Celkem potřetí se na festivalové scéně na Letné představí francouzští Cirque Le Roux. Diváky vezmou na cestu časem, na rozcestí mezi snem a realitou, do hodiny mezi psem vlkem, kdy se rozostřuje rozdíl mezi přítelem a nepřítelem. V působivé pohybové inscenaci kombinující akrobacii, tanec i divadlo devět umělců popírá zákony gravitace, aby vyprávěli o každodenním životě tří žen žijících v letech 1850, 1960 a 2023. Příběh s názvem Entre Chiens et Louves se odvíjí jako ve filmu a je univerzální výpovědí o stavu našeho světa a lidstva.

Rovněž z Francie dorazí Královští tuláci! Les Rois Vagabonds spojují pantomimu, akrobacii a hudbu. Se svým Concerto pour deux Clowns putovali napříč celým světem, od Barcelony po Kyjev, od Dillí po Alžír, od Quita po Buenos Aires… a nyní se představí i publiku v Praze! Dva tuláci s červenými nosy, bílými tvářemi a extravagantním oblečením hovoří univerzálním jazykem, kterému rozumí ti nejmenší, stejně dobře jako ti nejstarší. Dva básníci akce, kterým nebude na jevišti chybět ani Vivaldi, Strauss či Bach, a především svět bezbřehé fantazie.

Vstupenky na osvěžující novocirkusové zážitky jsou nyní v prodeji na letniletna.cz. Jediná přehlídka svého druhu a rozsahu v Česku i okolních zemích letos potrvá od 15. srpna do 1. září, a kromě večerních představení světových i českých novocirkusových špiček zve také na doprovodný program, zahrnující workshopy a open-air akce. Děti a teenageři se cirkusovým disciplínám přiučí na oblíbeném příměstském táboře Letní Letňák. Rodiče budou mít opět možnost své ratolesti starší 4 let svěřit do rukou zkušených nočních hlídačů během večerních představení.

  1. ročník Letní Letné | 15. 8. – 1. 9. 2024

Facebook: https://www.facebook.com/letni.letna/

Instagram: https://www.instagram.com/letni.letna/

Vstupenky: https://letniletna.cz/cs/vstupenky/

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná pořádá Společnost GASPARD za podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury České republiky a Městské části Praha 7.

Čestný člen ČAF – Česká asociace festivalů sdružuje významné festivaly živého umění napříč uměleckými disciplínami.

Festival se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Martina Baxy, primátora hlavního města Prahy doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc. a náměstka primátora hlavního města Prahy, radního pro kulturu JUDr. Jiřího Pospíšila.

Festival Letní Letná bude realizován za podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva kultury a Prahy 7. Zahraniční podpora: Francouzský institut, Tchajpeiská hospodářská a kulturní kancelář a Taiwanské ministerstvo kultury

Michaela Sikorová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..