Letos již osmý ročník

„Noc divadel“ nabídne virtuální prohlídky i živé přenosy. V této oblasti jsme první v Evropě.

Osmý ročník „Noci divadel se uskuteční třetí listopadovou sobotu 21. 11. 2020. V letošním roce však ve výrazně omezeném režimu a s velkou převahou virtuálního programu. Preventivní opatření proti nemoci SARS-CoV-2 mají obrovský dopad na oblast divadla i tance, což reflektuje i letošní podtitul akce „Divadlo a udr-život-elnost“. K ekologickým tématům v oblasti umělecké tvorby i divadelního provozu se nečekaně přidružila i témata existenční. I přesto se do „Noci divadel“ plánují zapojit divadla opět napříč celou republikou. Programy jednotlivých divadel budou zveřejněny na začátku listopadu. Součástí letošního ročníku bude dále virtuální telemost moderovaný Institutem umění – Divadelním ústavem jako koordinátorem akce. Více informací na webu: www.nocdivadel.cz.

Již po skončení minulého ročníku jsme jako podtitul nadcházející Noci divadel zvolili aktuální společenské téma, související s udržitelností lidské civilizace a klimatickou krizí. Avšak události posledního půl roku propůjčily mottu ,udr-život-elnost hlubší, pro obor divadla skutečně existenciální, rozměr. I z toho důvodu jsme se, po důkladné diskusi se zapojenými subjekty, rozhodli ,Noc divadel´ i pro letošní rok udržet. Vzájemná podpora i spolupráce divadel a jejich divák  získala od vypuknutí epidemie koronaviru na zásadní důležitosti. A zároveň nabývá nových a nečekaných dimenzí i formátů. Doufáme, že i ,Noc divadel´ bude určitým světlem, které v aktuální složité situaci české společnosti zazáří do tmy,“ říká Martina Pecková Černá z IDU, který „Noc divadel“ v ČR od roku 2013 koordinuje.

Divadla a soubory zapojené v letošním ročníku „Noci divadel“ přizpůsobí svůj program stávajícím vládním nařízením. Události tak proběhnou převážně v online prostředí (živě či ze záznamu), případně v souladu s mimořádnými a preventivními opatřeními, která budou v den konání „Noci divadel“ v platnosti. Scény propojí napříč celou republikou virtuální telemost, který bude mít své zázemí v Institutu umění – Divadelním ústavu. Streamovací studio umožní divákům sledovat moderovaný kontinuální program, probíhající v různých městech a místech. Na programu budou nejen virtuální prohlídky či živé přenosy, ale například také interaktivní edukativní hry pro děti i dospělé.

Kompletní program akce bude zveřejněn v listopadu.

Noc divadel“ je součástí mezinárodního projektu „European Theatre Night“, který v roce 2008 odstartovala chorvatská „Noc Kazališta“. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. V loňskem roce se „Noci divadel“ v ČR zúčastnilo na 40 tisíc návštěvníků a zapojilo 109 kulturních institucí ze 30 měst. V Praze program připravila celkem 52 divadla a soubory. „Noc divadel“ v ČR je tak největším projektem v rámci „European Theatre Night“.

Webové stránky: www.nocdivadel.cz

Facebook: www.fb.com/nocdivadel

Eliška Míkovcová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..