Festival TANEC PRAHA roztančil červen a v září pokračuje!

Navzdory nejistotě unikátní zahraniční produkce v ČR!

33.ročník Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA předvedl opět špičky zahraniční i české taneční scény. Do Prahy vůbec poprvé přijel Dimitris Papaioannou a byla to událost! Umělci odehráli celkem 70 představení v  Praze a dalších 21 městech a obcích České republiky. Festival ani letos červnem nekončí, prvotřídní program nabídne i na podzim, jeho vrcholem bude 11. září v Hudebním divadle Karlín nejnovější dílo Williama ForsythaA Quiet Evening of Dance.

 

„Šli jsme opět do obrovského rizika, ale s pocitem, že teď anebo nikdy. Dimitris je světová hvězda, jednání jsme začali před 4 lety a na další minimálně 2 roky je vybookovaný, takže jsem na přelomu dubna a května musela rozhodnout něco, co se nedá predikovat,” říká Yvona Kreuzmannová, zakladatelka a ředitelka Tance Praha a pokračuje: „vlastně je zázrak, že jsme Transverse Orientation uvedli hned po premiéře v Lyonu, jako jeden z koproducentů inscenace, což je důležitá role festivalů i do budoucna. I Silvia Gribaudi, která zvládla skvěle Opening festivalu, se do Prahy vrátí v naší nové koprodukci. Mrzelo nás, že jsme nedosáhli navýšení kapacity sálů nad 50 %, vstupenky byly vyprodány během 24 hodin, škoda, Ministerstvo zdravotnictví po všech šarádách nebylo schopno vůbec komunikovat.”   

Navzdory nejistotě v důsledku pandemie festival v červnu českému publiku zprostředkoval unikátní zahraniční produkce – kromě již zmíněného Dimitrise Papaioannou diváky v Praze, Brně a Ostravě nejen smíchy doslova zvedla ze židlí Silvia Gribaudi s  představením GRACES, v Praze, Plzni a Pardubicích pak festival uvedl duet HARLEKING autorské dvojice Ginevra Panzetti – Enrico Ticconi. Vrcholem zářijového programu pak bude po dvaceti letech návrat Williama Forsytha, a to s nejnovějším dílem A Quiet Evening of Dance v produkci Sadler’s Wells London.

 

Kateřina Kavalírová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..