„Poslední večeře“ s DEKKADANCERS

První celovečerní inscenace souboru DEKKADANCERS se po dlouhé době vrací na divadelní prkna

První celovečerní inscenace tanečního souboru DEKKADANCERS se po dlouhé době vrací na divadelní prkna. Poslední večeři soubor na začátku července odehraje v Azylu78 celkem 3 x. První uvedení je na programu v sobotu 3. července a je věnováno Lékařům bez hranic, organizaci, s níž DEKKADANCERS dlouhodobě spolupracují.
4. července pak následují rovnou dvě reprízy Poslední večeře v 15 hodin a v 19.30. Vzhledem k velkému vytížení tanečníků, kteří v inscenaci účinkují, se bude jednat o vzácnou příležitost, kdy Poslední večeři v dohledné době vidět.

V Poslední večeři DEKKADANCERS spolupracovali se Štěpánem Benyovszkým, který se ujal scénáře i režie. Diváky opět čeká vás příběh jedné velké zrady propletený drobnými historkami o gangsterech, vražedných kuchařích, tajných agentech a smrtící kráse ruských baletek. DEKKADANCERS opět zvou na špičkový a nezkrotný tanec, živou hudbu a zpěv a dokonce i řev. Všemu zdatně sekunduje obrovská dávka humoru, bez níž je tvorba tohoto souboru nemyslitelná.

V roce 2019 Poslední večeři z domovské scény souboru, Jatek78, natáčela Česká televize. V premiéře pak televize tento kus odvysílala v dubnu 2020.

Poslední večeře byla na repertoár uvedena v roce 2017. Jedná se o první celovečerní představení DEKKADANCERS. Inscenace tehdy odstartovala postupnou profesionalizaci souboru. Z umělců, kteří díky četným závazkům tvořili pro DEKKADANCERS prakticky jen ve volném čase, se pozvolna zrodila projektová skupina, která nyní chrlí jeden projekt za druhým. Ambiciózní plán má skupina také pro následují sezónu, kdy chce uvést hned čtyři premiéry. Z tohoto důvodu v červnu vypsala konkurz na nové tanečníky, do kterého se během pouhého týdne přihlásilo bezmála 500 umělců z celého světa.

„Chceme roztáhnout křídla a mimořádný dopad, který máme na českou a středoevropskou kulturu, uchopit v tento čas, který se jeví jako ideální, a soubor seriózně nastartovat. Věříme v příznivou budoucnost souboru, protože se opíráme o neobyčejně úspěšnou a pestrou jedenáctiletou historii. Velký počet přihlášených umělců do konkurzu z nejrůznějších koutů světa nám potvrdil, že DEKKADANCERS mají kredit také v zahraničí. K naplnění potenciálu nám zbývá zajistit stabilní prostředí pro naše tanečníky a další spolupracovníky. Pokud budeme mít možnost jim nabídnout lepší zázemí a dobré finanční podmínky, nebudou pak hledat uplatnění v jiných projektech,“ vysvětluje umělecký ředitel DEKKADANCERS Štěpán Pechar.

(DEKKADANCERS je otevřená projektová taneční skupina a produkční společnost. Skupina byla založena v roce 2009 tehdejšími tanečníky a choreografy Baletu ND, Viktorem Konvalinkou a Tomášem Rychetským, a fotografem Pavlem Hejným. Od roku 2015 ve vedení stojí tzv. druhá generace DEKKADANCERS – Štěpán Pechar, Ondřej Vinklát a Marek Svobodník. V roce 2020 se k souboru vrátil také zakládající člen DEKKADANCERS Viktor Konvalinka, který dlouhodobě působil ve Švédsku. DEKKADANCERS mají na svém kontě řadu produkcí a představení napříč žánry – od celovečerních tanečních inscenací pro soubory kamenných divadel, až po rozmanité projekty, jako jsou módní přehlídky, hudební videa, koncerty. Specifickým rysem DEKKADANCERS se stalo propojování a kooperace uměleckých disciplín, jako například tance, hudební kompozice, zpěvu, DJingu, akrobacie či výtvarného umění. Mezi úspěšná představení souboru patří Poslední večeře, Dekka pod dekou, Faunovo odpoledne, Návštěvníci či A.I.)

DEKKADANCERS: Poslední večeře

Premiéra 16. 9. 2017, Jatka78

Reprízy v Azylu78:

trailer:

 „POSLEDNÍ VEČEŘE“

Tvůrci & obsazení:

  • Námět: Štěpán Benyovszký a DEKKADANCERS
  • Scénář a režie: Štěpán Benyovszký
  • Choreografie: Štěpán Pechar, Ondřej Vinklát, Marek Svobodník
  • Hudba: DEKKADANCERS ve spolupráci s Janem Šiklem
  • Scén a kostýmy: Pavel Knolle
  • Tančí: Alina Nanu / Markéta Pospíšilová, Morgane Lanoue / Lucie Drábková, Tereza Kučerová, Kristína Kornová, Ivana Mikešová / Lenka Šustová Hrabovská, Marek Svodobník, Ondřej Vinklát, Štěpán Pechar, Mathias Deneux, Adam Sojka / Patrik Čermák, Alex Sadirov, Tomáš Kopecký, Matěj Šust / Filip Staněk
  • Foto: Michal Hančovský

 

Zuzana Hošková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..