V Olomouci premiérově s klavíristou IVO KAHÁNKEM

Moravská filharmonie Olomouc zahajuje v tamní Redutě jubilejní 75. sezónu světovou premiérou olomouckého rodáka. Navíc v přímém rozhlasovém přenosu.

Do své již 75. koncertní sezony vstupuje Moravská filharmonie Olomouc hudbou českých skladatelů Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Iši Krejčího a Marka Keprta. Skladba posledního z nich vznikla speciálně pro Moravskou filharmonii a orchestr provede její premiéru ve čtvrtek 24. září od 19 hodin v olomoucké Redutě. Moravská filharmonie vystoupí pod taktovkou svého šéfdirigenta Jakuba Kleckera a sólistou večera bude jeden z nejúspěšnějších českých klavíristů současnosti Ivo Kahánek.

Celý koncert bude živě přenášen Českým rozhlasem na stanici Vltava.

Program zahajovacího koncertu 75. sezony byl sestaven na míru Moravské filharmonie – úvodní skladba olomouckého rodáka Marka Keprta vznikla na objednávku přímo pro tuto příležitost.

Dílo s názvem „Opeření, opelnění, okluznění, zmotýlnění – akustický chVějíř“ využívá, dle slov samotného autora, specifickou prostorovou dispozici Reduty a v nástrojích obzvlášť vyzdvihuje sekci žesťů.

Druhou skladbou večera je „Koncert pro klavír a orchestr č. 3“ Bohuslava Martinů. Jako sólista se v něm představí Ivo Kahánek, jeden z nejlepších českých klavíristů. O tom svědčí i jeho prestižní ocenění v oblasti klasické hudby BBC Music Magazine Award, které umělec získal letos na jaře právě za nahrávky skladeb A. Dvořáka a B. Martinů.

Klavírní virtuos Ivo Kahánek v roušce

Díla Antonína Dvořáka se objevují v programech Moravské filharmonie pravidelně a často. A to zejména díky historické spojitosti Antonína Dvořáka s Olomoucí. Uvádění děl, tohoto asi světově nejznámějšího českého hudebního skladatele Moravskou filharmonií, tvoří již určitou tradici.

Na zahajovacím koncertě tentokrát zazní pět částí z Dvořákova cyklu „Legendy“. Jednotlivé skladby se vyznačují výpravnou poetikou, někteří znalci Dvořákova díla uvádějí, že jsou inspirovány baladami K. J. Erbena.

Večer uzavře symbolická vzpomínka na úplné začátky Moravské filharmonie. Ty byly spjaty s působením Iši Krejčího, významné hudební osobnosti z doby poválečné Olomouce.

Krejčího „Serenádu pro orchestr“ uvedl orchestr poprvé ve světové premiéře 27. května 1952. A nyní touto skladbou svůj první koncert letošní sezony uzavře.

Program koncertu:

Marek Keprt: „Opeření, opelnění, okluznění, zmotýlnění – akustický chVějíř“k 75. výročí založení Moravské filharmonie Olomouc (světová premiéra)

Bohuslav Martinů: Koncert pro klavír a orchestr č. 3 H. 316

Antonín Dvořák: Legendy op. 59 (výběr)

Iša Krejčí: Serenáda pro orchestr

Repríza koncertu se uskuteční následující den, v pátek 25. září od 19 hodin opět v olomoucké Redutě. Vstupenky na oba koncerty  jsou k dispozici na webu Moravské filharmonie www.mfo.cz a rovněž v Informačním centru Olomouc (v podloubí místní radnice).

Moravská filharmonie Olomouc dbá na dodržování zvýšených hygienických opatření v rámci prevence šíření koronavirového onemocnění. Tímto upozorňuje všechny návštěvníky, že po celou dobu všech koncertů musejí mít nasazenou roušku. Jednorázové roušky bude možné zakoupit před vstupem do Reduty. K dispozici budou také dezinfekční aplikátory. Všechny koncerty Moravské filharmonie budou probíhat v souladu s případnými dalšími aktuálními hygienickými nařízeními.

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény. Věnuje se především klasickému symfonickému repertoáru. Propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Moravská filharmonie Olomouc má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Pořádá festivaly „Dvořákova Olomouc“ a „Mezinárodní varhanní festival Olomouc“. Mezi její činnosti patří také řada vzdělávacích aktivit pro děti a mladé lidi.

Foto: Moravská filharmonie Olomouc

Andrea Pitronová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..