Do Prahy koncem měsíce na představení »Pod Prahy«

Galerie hlavního města Prahy Vás zve do Domu U Kamenného zvonu na živé tanečně-světelné performance „Light Undergound“. V Domě, kde žil pověstný Jan Matěj Brouček. Akci umožnila uvolněná opatření karantény koronaviru.

 „POD PRAHY“

(29., 30. a 31. července, vždy v 18.00, 18.45 a 19.30 hodin)

a

Unfinished systém“

(5. a 6. srpna, vždy v 18.00, 18.45 a 19.30 hodin)


Kurátorka:
Sandra Baborovská

Letní sérii komorních tanečních představení, která probíhá od poloviny července ve sklepních prostorech pražského Domu U Kamenného zvonu, zakončí dvě performance. Konkrétně v podání předních českých choreografek, tanečnic, světelných designérek a hudebníků. Projekt „Light Underground“ je součástí programu „Umění pro město“.

Sandra Baborovská

Představení tanečnice a choreografky Nataši Novotné, světelné designerky Pavly Beranové a skladatelky, textařky a zpěvačky Vladivojny La Chia má název „POD PRAHY“.

Náš příběh je spředen z pohybu, hudby a světla. V prostoru, kam vnější svět vstupuje jen občas. Neznámý i povědomý. Stačí sestoupit pár schodů a provedeme vás místem, které stojí po staletí, ale v každé vteřině je jedinečné,“ popisují svou práci autorky. Vladivojna La Chia pro tuto nevšední příležitost zkomponovala novou hudbu, k níž napsala i text a během představení bude zpívat živě.

Marie Gourdain

Marie Gourdain, francouzská výtvarnice, scénografka, režisérka a choreografka a též choreografka Hana Polanská Turečková, která se ve své tvorbě často zabývá propojováním současného tance s výtvarným uměním. Připravily se světelnou designerkou jménem Zuzana Režná choreografickou instalaci „Unfinished systém“. Kompozice fungující na principu předem daného kódu a pravidel s navrženými, avšak nikdy přesně předvídatelnými vztahy, v níž vystoupí pět tanečnic a hudebník Jan Bubák, rezonuje s myšlenkami Georgese Bataille a jeho (neukončitelným) systémem nevědění. „Podstatou každé myšlenky je vždy myšlenka někoho jiného, jako je cihla ve zdi zapuštěná do širšího celku. Usilujeme o společnou stavbu, která nikdy nemůže být úplná. Její limity však mohou přinést neočekávatelné,“ říkají společně autoři.

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..