Dasha ukončila svým koncertem 60.ročník Zlaté Prahy

Důstojný a krásný závěr festivalu, naše česká Diva a její hosté

23.září 2023, tedyv takové symbolické datum proběhl koncert zpěvačky Dashi a jejích hostů, který uzavíral 60. ročník festivalu Zlatá Praha. Tento večer vzdal hold hlasu Dashi.

Dasha je držitelkou ceny Thálie za roli Máří Magdalény  v muzikálu Jesus Christ Superstar a její výkony představují naprostou interpretační špičku. Pojmenování jako Diva, Star, Primadona, to vše k Dashe prostě sedí. Již kdysi, kdy byla vokalistkou Karla Gotta, o ní Mistr řekl, že má jedinou chybu: narodila se v Beskydech, jinak by to byl hlas schopný světové konkurence, směle by se mohla postavit takovým celebritám jako je Beyoncé a další.

Dasha i přes tento úspěch zůstává skromná, pracovitá a pokorná. Nikdy se nikam netlačila, její výkony jí však všude otevřely cestu. Možná se méně ví, že Dasha má 8-letou dceru, která na koncertě jednoduše  nemohla chybět.

Dasha vystoupila za doprovodu Filharmonie Hradec Králové a kapely Pajky Pajk pod vedením Martina Kumžáka. Coby hosta si pozvala smyčcové kvarteto Epoque Quartet.

Dasha si vybrala dva hosty – všestranného  Ondřeje Rumla a Petra Kotvalda, o kterém řekla, že ji uchvátil svými šansony a krásným hlasem.

Jak dokáže  Ondřej Ruml být ve všech žánrech tak dobrým interpretem? Sám říká: Je to vlastně tak, že jen  dokážete ovládnout jiný žánr, ve kterém se necítíte komfortně. A v tom stále pokračovat.

Večerem provázel vtipný a oblíbený Libor Bouček. Na otázku, co budou dělat Ondřej a Dasha po koncertu, odpověděl Ondřej upřímně: „Asi se opijeme“. Libor Bouček zaváhal a pravil: „Chtěl jsem Vám popřát hodně štěstí, ale teď nevím, jestli v této činnosti to také platí…“

A na scéně se již objevil Petr Kotvald. Dasha zavzpomínala, jak chtěla nazpívat duet s Petrem a až nyní po 14-ti letech  se jí to splnilo.

Dasha i Ondřej volili většinou písně v angličtině, oproti tomu Petr rád zpívá česky, jak sám říká, čeština je mu nejbližší. Pravdou je, že jeho podání šansonu, který měl nelehké téma, způsobil Petrův dojemný hlas a květnatá čeština, že diváky úplně mrazilo. Petrův výkon  byl až démonický. Petr nastoupil  v černém obleku a poté již přiběhla  Dasha ve stříbrném, takže se překrásně doplňovali  a radost ze společného duetu se přenesla i na diváky. Petr se několikrát vyjádřil, že už nikdy s nikým žádný duet nenazpívá, protože už si jich užil dost a dost,  ale jak je vidět, nemyslel to zas až tak vážně.

Dasha přiznala, že v jejím dětství bylo takové oblíbené povolání malých či mladých  – kosmonaut. A tak si přála být kosmonautka.  Ale matika jí prý nešla. Tak chtěla být  také houslistka. Nakonec prý coby zpěvačka létá svým vlastním vesmírem. Dasha říká: „Hudba mi dělá dobrou náladu, je to  společný, srozumitelný a nekomplikovaný jazyk světa. Je to naprosto přátelské území.“

Dasha a její hosté zase udělali dobrou náladu nám divákům, byl to krásný závěrečný večer celého festivalu, zkrátka, to nejlepší nakonec, tedy zlatá tečka.

Foto: Václav Hodina, Česká televize 

Text: Eva Smolíková

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..