REMINDER

Vernisáž malíře Vladimíra Houdka v Galerii NoD od 31. 8. 2021

Vážení přátelé umění,

přijměte pozvání na vernisáž výstavy výrazného umělce a malíře Vladimíra Houdka s názvem Migréna, která probíhá od 31. 8. 2021 do 29. 9. 2021

Vladimír Houdek
Migréna
Kurátor: Pavel Kubesa
Vernisáž: 31. 8. 2021, 19:00
Výstava potrvá do 29. 9. 2021

Výstava představuje Houdkovu nejnovější obrazovou kolekci, která vznikala v posledním roce v jeho pražském ateliéru. Vladimír Houdek v aktuálních obrazech zpracovává svou dlouholetou osobní zkušenost s chronickými bolestmi hlavy. Obrazy navazují na jeho poslední série (například Atilis Press), ve kterých rozvíjí přemýšlení o obrazech jako o přebalech fiktivních knih, respektive o malířských sériích jakožto o „edičních řadách“. Obrazům nyní dominuje identický grafický motiv černobílé spirály, která při delším pohledu způsobuje bolest očí. Osmatřicet obrazů připomíná obálky neexistujícího specializovaného vědeckého časopisu o migréně. Každá barevná variace ústředního motivu pak může působit jako zástupný symbol nějakého nového poznatku o tomto nepříjemném paralyzujícím onemocnění či jako jeho další individuální prožitek.

V modu empatie tak můžeme Houdkovu řadu Migraine číst jako jakousi obsáhlou osobní „knihovnu bolesti“, jejíž přítomnost a existence je zjevná, ale pro ty, kteří ji nepoznali, nadále skrytá za jejími jednotlivými titulními stránkami.

Má-li pak nakonec přeci jen existovat jakási teleologie bolesti, její smysluplnost možná nebude spočívat v individuálním duševním pohybu jednotlivce, ale mnohem pravděpodobněji v jejím kolektivním přijetí. Jelikož pouze skrze vespolnou akceptaci bolesti jednoho z nás, můžeme budovat vzájemnou blízkost.

– úryvek z doprovodného eseje kurátora Pavla Kubesy

 

NoD, Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..