„PŘIJĎTE SI VYZKOUŠET VLASTNÍ SMRT“…

…láká pozornost budoucích diváků nový divadelní projekt úspěšného laureáta množství divadelních cen Jakuba Čermáka a jeho „Depresivních dětí“, které neustále touží po penězích. To vše v bývalém klášteře a někdejším Poštovním muzeu, v Praze 5 na Smíchově. A pokud toto představení podpoříte, můžete mít doma v obýváku třeba koncert operních árií!

Pět večerů, patnáct druhů smrti, tři desítky hereček, stovka diváků a jeden život. Tak se dá stručně shrnout nově připravované představení „Happy End v Hotelu ,Chateau Switzerland´”, za kterým stojí režisér Jakub Čermák a jeho umělecký gang „Depresivní děti touží po penězích“. Pro vznik představení, jehož premiéra je plánována na 17. září letošního roku v unikátním prostoru svatého Gabriela na Smíchově, nyní autoři vyzývají diváky k podpoře na dárcovské platformě „Donio“.

Připravované představení se zaměřuje na otázky kolem posledního okamžiku lidského života – smrti. Autoři předem slibují divákovi možnost o smrti meditovat, přemýšlet, připravovat se na ni. Anebo ji dokonce osobitým způsobem zažít. Jako dočasný luxusní hotel autorům poslouží lokace bývalého kláštera svatého Gabriela na Smíchově. Bývalo zde kdysi i Poštovní muzeum. Součástí večera bude například také koncert operních árií umírajících hrdinek, filozofická masterclass o konečnosti, módní přehlídka, stand up, či poslední večeře v luxusní hotelové restauraci.

Happy End v Hotelu ,Chateau Switzerland´jak lákavě zní název nově připravovaného projektu uměleckého gangu „Depresivní děti touží po penězích“. Úspěšné uskupení tvůrců v něm naváže na linku několika imerzivních, interaktivích divadelních projektů, za které již mnohokrát dosáhlo výrazných úspěchů a ocenění. A to nyní za účasti herečky Anežky Rusevové, filosofky Anny Hogenové, spisovatelky Daniely Fischerové anebo farářky Martiny Viktorie Kopecké.

Pracovní snímek z přípravy představení. Na snímku druhá zprava Anežka Rusevová, dcera významného divadelního a filmového herce Radana Ruseva.

„V našem novém projektu se věnujeme v současné době vytěsněnému tématu umírání a smrti. Chceme otevřít filozofické, sociologické, morální i naše čistě osobní otázky s tím spojené. Zkombinujeme princip klasického divadla a interakce. Díky tomu si může divák dotvářet zážitek tak, jak bude chtít on sám. Věříme, že naši návštěvníci mohou lépe porozumět svým životům poté, kdy se v našem hotelu setkají se smrtí,” říká autor a režisér projektu Jakub Čermák.

Premiéra tohoto projektu je naplánována na 17. září letošního roku. Představení se dočká celkem pěti repríz. Autoři upozorňují, že vzhledem k jeho logistické, lidské, technické i umělecké náročnosti bude další repríza možná až v roce 2021.

Představení vzniká v koprodukci s divadlem Venuše ve Švehlovce a festivalem „.Příští vlna/next wave“. Jeho vznik zároveň podpořilo Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hlavního města Prahy a Státní fond kultury.

Umělecký gang „Depresivní děti touží po penězích“ je nezávislé umělecké těleso, které od roku 2004 realizuje řadu kulturních projektů, převážně divadelních cyklů v nekonvenčních prostorech. Za své projekty si uskupení vysloužilo nominaci na Cenu Divadelních novin za projekt „Bordel L’Amour“ (2018), či cenu na festivalu „OFFenzíva“ za projekt „Marie Stuartovna, Anatomie dramatu“ (2019).

V čele tohoto uměleckého gangu stojí autor a režisér Jakub Čermák, oceňovaný režisér a performer, dvojnásobný nominant Ceny Divadelních novin (2018, 2019), Ceny Josefa Balvína (2020), aspirant v Anketě Divadelních novin (2019) a laureát Ceny české divadelní DNA (2020).

V souvislosti s náročným vznikem projektu umělecký gang aktuálně vyzývá k podpoře představení skrze dárcovskou platformu „Donio“. Zájemci zde mají na výběr z téměř dvou desítek odměn, mezi kterými vedle standardních vstupenek a propagačních předmětů, nabízí například také výrobu posmrtné masky či operní koncert u zájemců doma v obýváku.

František Horvát

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..