ONDŘEJ CIHLÁŘ a jeho „inženýr Táborský“

Vždy jsem si říkal, že slovo „camping“ by se mělo správně do naší mateřštiny přeložit jako „inženýr Táborský“. Moderátor Ondřej Cihlář tomuto slovu dává ještě další významy. Hosty jeho pravidelné talkshow o Praze, městských plánech a architektuře, budou v březnu designérka Veronika Rút Nováková a architekt Petr Hlaváček

Svěží talkshow Camping s Ondřejem Cihlářem je novinkou v programu Centra architektury a městského plánování v Praze (CAMP). Herec a režisér Ondřej Cihlář z divadla Vosto5 v ní bude každý měsíc diskutovat s odborníky, politiky, vizionáři i aktivními občany o architektuře. Navíc také o metropoli, městských plánech nebo dopravě. Cílem talkshow je odlehčit složitá témata a přiblížit je veřejnosti. Hlavně se jedná o to, aktivně zapojit  Pražany do procesu městského plánování. Březnovými hosty programu budou Veronika Rút Nováková, grafická designérka a kritička vizuálního smogu a architekt a 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petr Hlaváček. Talkshow se uskuteční 26. března od 19 hodin v CAMPu, v Praze 2, u Karlova náměstí. Vstup je zdarma.

Ondřej Cihlář a v pozadí CAMP

Nová talkshow Camping s Ondřejem Cihlářem“ má očima svého moderátora, obyčejného zvídavého občana, umožnit veřejnosti  nahlédnout na zásadní urbanistická témata. Pravidelně, jednou měsíčně. „Architektura mne velice zajímá, ale nejsem v tomto oboru nijak odborně vzdělán. Považuji se spíše za člověka zvídavého a rád se dozvídám nové ci a souvislosti, které mi jako běžnému občanu města mohou unikat,” popisuje svůj pohled na věc herec, režisér a spoluzakladatel divadla Vosto5 Ondřej Cihlář. Zábavná talkshow má vtáhnout Pražany do témat odbornějšího rázu, která jsou pro ně a jejich budoucí život často určující. Talkshow v CAMPu se liší ambicí přitáhnout širokou veřejnost a nikoli pouze zainteresované odborníky. Rádi bychom se pokusili odlehčeně zpřístupnit vize hostů a jejich vliv na město tak, aby to bylo srozumitelné všem,” vysvětluje Cihlář.

Hosty nové talkshow mají být kromě architektů i politici, developeři, umělci, vizionáři či aktivní občané. „Pokusíme se zvát takové lidi, kteří s městem a jeho rozvojem mají úzkou vazbu. Půjde tedy o kohokoliv, kdo přináší městu nové myšlenky, ať už to jsou nové stavby, dopravní systémy, inovace v řízení, vize či detaily, které mohou Prahu posunout blíže ke městu, ve kterém se dobře žije,” objasňuje výběr osobností moderátor.

Kempovat se dá zřejmě všude, v exteriéru…

V březnu budou hosty grafická designérka Veronika Rút Nováková a architekt a 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petr Hlaváček. Veronika Rút Nováková mimo jiné stojí za snahou města Brna o odstraňování vizuálního smogu. O nevkusné a agresivní reklamě v Brně napsala diplomovou práci, kterou následně předložila magistrátu. S ním pak spolupracovala na tvorbě manuálu, který má za cíl regulovat reklamu ve veřejném prostoru. Petr Hlaváček je český architekt a urbanista, který v letech 2015-2016 stál v čele Institutu a plánování hlavního města Prahy. Tam bylo jeho hlavním úkolem vypracování Metropolitního plánu. Nyní působí jako pražský zastupitel za subjekt Spojené síly pro Prahu a jako 1. náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu.

… a také v interiéru. Ondřej Cihlář a bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Premiérového únorového Campingu“ se v roli hostů zúčastnila bývalá primátorka Prahy Adriana Krnáčová, historicky první žena v této funkci, a noční starosta Prahy, spoluzakladatel kulturních center Containall a Stalin, Jan Štern.

Camping s Ondřejem Cihlářem“ se uskuteční 26. března v CAMPu od 19 hodin. Vstupenky zdarma je nutné si rezervovat v síti GoOut.  

__________________________________________________________________________

CAMP je nové Centrum architektury a městského plánování, jehož hlavním posláním je zlepšit veřejnou diskuzi o rozvoji Prahy. Je základním zdrojem přehledných a dostupných informací o přítomnosti a budoucnosti hlavního města a funguje jako otevřená platforma, „základní tábor“ pro každého, kdo má zájem na společném plánování a rozvíjení Prahy. Kromě své základní funkce informačního centra je součástí CAMPu také výstavní sál s unikátní velkoplošnou projekcí, studovna, kavárna, venkovní terasa a moderní přednáškový sál s bohatým programem sestávajícím z veřejných diskuzí, vystoupení tuzemských i zahraničních odborníků, workshopů, projekcí a dalších aktivit.

Sídlí na adrese: Vyšehradská 2075/51, 128 00 Nové Město.

Foto: Piaristi

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..