Jatka78 s celou řadou poutavých novinek

Na co se můžete těšit v nové sezóně? Na tanec, hudbu, činohru, ale i ten velkolepý a skvělý cirkus, „nejnovocirkusovější“ za posledních několik let!

Tanec říznutý sci-fi, symbióza nového cirkusu s osmdesátičlenným orchestrem, zahraniční hvězdy  a další a další novinky, to jsou Jatka 78 v nastávající sezóně

Neobvyklý prostor v holešovické tržnici, o který navíc umělci museli tento rok bojovat,  už jednoznačně patří umění a  název, který stále nese,  se každým dnem stává více a více minulostí.

Prodloužení smlouvy o výpůjčce hal v pražské tržnici  umělce potěšilo a vlilo jim nový elán do žil. Ředitel divadla Jatka78 Štěpán Kubišta říká:  „V ČR není moc vhodných prostor pro novocirkusová představení, potřebujeme velké haly, kde by se tato představení vůbec mohla hrát. Proto jsme o tyto prostory usilovali.“  V hale zvané Skleněnka aktuálně probíhá představení Nesnestitelná tekutost bytí režiséra Víta Neznala.  Štěpán Kubišta dodává: „Když  Vít Neznal poprvé přednesl svůj záměr udělat velké akvárium ve Skleněnce, kde by proběhlo toto představení, tak jsme všichni pochybovali. Moc jsme nevěřili, že se tato idea nějak zhmotní. Ale povedlo se. I přestože jsme žili ve značné nejistotě, věřili jsme, že Praha má zájem naše divadlo zachovat.  Pokračovali jsme ve své vizi i přes všechna úskalí. Nová sezóna nás tedy nezastihla nepřipravené, ale naopak, je tu výhled na několik dalších let.“

Zuzana Hošková, Štěpán Kubišta

Zeptali jsme se:

Nepřemýšleli jste někdy o změně názvu divadla?  Při slově Jatka přece jen běhá citlivým osobám mráz po zádech…

Štěpán Kubišta, ředitel divadla Jatka78: „Já vím.  Tu a tam o tom uvažujeme. Naše první představení vlastně byla mše  za duše všech těch zabitých zvířat, přáli jsme si, aby se tu změnila stávající energie.  Ten název samozřejmě  říká své, ale na druhou stranu je to historie Prahy a možná by byla škoda ji změnit. I když připouštím, že třeba  v budoucnu s tím názvem ještě nějak pracovat budeme.“

Děkujeme

Nejbližší půlrok přináší pět premiér.  Jatka 78 zahájila sezónu představením Víta Neznala‚Nesnesitelná tekutost bytí ( o kterém jsme již čtenáře informovali).  Tímto vyvrcholil letošní program Letní Letné, můžeme klidně říct.  Nicméně, po velkém akváriu jsou tu další super novinky:

HEAVEN’S GATE / AMERIKÁNKA

Září ozdobí inscenace „Amerikánka“  režiséra Viktora Tauše  (zazáří zde Tereza Voříšková a  Eliška Křenková).

13.září proběhla premiéra

reprízy: 14. 9, 27. a 28. 11.

O představení budeme podrobně informovat.

Viktor Tauš,  Štěpán Kubišta, Rostislav Novák ml.

DEKKADANCERS / NÁVŠTĚVNÍCI

Těšit se můžeme na Dekkadancers, kteří inscenací „Návštěvníci“ oslaví deset let své existence.  Celý večer se tematicky ponese ve vědeckofantastickém žánru, na své si přijdou fandové tance, napětí, paranormálních jevů, zakázaných oblastí, tajemných zásilek, zelených mužíčků a humoru! (Company založili Tomáš Rychetský, Viktor Konvalinka, Pavel Hejný).

16.září probíhá premiéra

reprízy: 23.9., 18. a 25.11.

CIRK LA PUTYKA / ADHD

Cirk La Putyka uvádí nové představení s výjimečným zahraničním obsazením. Zaměřuje se v něm na lidskou osobnost, konkrétně na poruchu pozornosti s hyperaktivitou známou pod anglickou zkratkou ADHD.

21.října(premiéra)

23.-26. 10., 28. 10. – 1. 11.

Podrobnější informace k představení přineseme v dalších dnech.

Rostislav Novák ml.

ANALOG / FINALE

Berlínský soubor za podpory Cirku La Putyka a Jatek78 představuje netradiční podívanou, která kombinuje hudební a novocirkusové vystoupení. Osm přátel, mezi nimi špičkoví akrobaté a hudebníci, se setkává, aby předvedlo ty nejlepší kousky, z nichž každý je hoden skutečného grand finále.

Show plná akrobacie doprovázená sametovým hlasem zpěvačky Eny Wild a dynamickými bicími Lukase Thieleckeho. Jedinečná podívaná inspirovaná undergroundovou hudební scénou, odvážnými filmovými kousky a tradičními i méně tradičními cirkusovými triky. Svou originální estetikou a nekonvenčním přístupem Analog vytváří energii, které je těžké odolat.

6.-11. listopadu

Štěpán Kubišta, Rostislav Novák ml.

CIRK LA PUTYKA & FILMOVÁ FILHARMONIE / UP END DOWN SYMPHONY

Loni v předvánočním čase Cirk La Putyka na Jatka78 přivezl svoji gastro show Roots, která vznikala pro berlínské kabaretní divadlo Chamäleon. Poslední show letošního roku bude neméně zářivá a vzrušující. Poetické představení o andělech a lidech Up End Down zvedá ze židle milovníky akrobacie i krásné hudby. A ta bude na konci roku 2018 opravdu impozantní. V orchestraci Jana Maxiána a pod taktovkou Chuheie Iwasakiho  totiž představení proběhnou za doprovodu Filmové filharmonie. Inscenace bude na Jatkách78 k vidění pouze v 11 reprízách.

7. prosince  (premiéra)

8.-20. 12.

 

Foto: Eva Smolíková

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..