Ve světle barev

Taneční performance ANIMA a komentovaná prohlídka

Vyprávění příběhů v reálné krajině s reálnými postavami, co konají nějaké děje, jsou praprincipem lidského sdílení. Vyprávění příběhu bez reálií umožňuje uvědomit si pouhý čas, místo, paměť, identitu a v neposlední řadě pohyb. Takto tvoří své obrazy malíř Jiří Matějů, který patří mezi přední představitele současné geometrické abstrakce. Autor, pohybující se na prahu umění, vědy, filozofie a teologie vystavuje v květnu svá díla v holešovické Bold Gallery.

V rámci doprovodného programu ANIMA vzniká ve výstavním prostoru mezi obrazy taneční performance v podání studentek  Konzervatoře Duncan Centre. K jakému pohybu inspirují obrazy Jiřího Matějů, jež jsou prostou geometrií? Jakou podobu má vzájemné zrcadlení barevných harmonií a těl tanečnic?Jak vypadá vzájemná mezižánrová a mezigenerační inspirace?

Protože hranice představivosti jsou nekonečné, přijďte se podívat:

Unikátní propojení tance a obrazů se koná v sobotu 20. května 2023 od 15 a 17h.

„Malba a zachycení světla barev je můj způsob poznání a dialogu se světem a jakoukoliv lidskou bytostí. Je to můj příběh a i když v něm nejsou zobrazeny reálie, neznamená, že tam nejsou přítomny,“ říká malíř Jiří Matějů. Autorská  komentovaná prohlídka VE SVĚTLE BAREV poodkryje niterná zdůvodnění vlastní tvorby a nabídne malířův pokus otevřít možné či myslitelné souvislosti, jež jsou přítomny nebo jsou prozatím vzdálené v čase.

Komentovaná prohlídka výstavy „φurlicht“  se uskuteční  v sobotu 20. května 2023 od 16h.

Výstava a doprovodné akce Bold Gallery jsou součástí programu 13. ročníku komunitního festivalu „Máme otevřeno 2023“, který se koná ve dnech 19. 5. – 21. 5. 2023 v otevřených kult.místech P7.

MgA. Mária Uhrinová 

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..