DILIA ocení mladé autory a překladatele Cenou Evalda Schorma

Slavnostní vyhlášení proběhne na Večeři s novou hrou

Podpora a motivace mladých autorů a překladatelů v jejich práci. To je základním cílem Ceny Evalda Schorma, kterou uděluje každoročně agentura DILIA studentům divadelních škol za původní hru, dramatizaci nebo překlad hry do češtiny dosud nepřeložené. Slavnostní předávání tohoto ocenění proběhne 7. června 2023 v Praze.

„Cena Evalda Schorma pomáhá mladým talentovaným autorům a překladatelům dostat svá díla z akademického prostředí do širšího divadelního kontextu. Těší nás, že jsou mladí autoři stále aktivní a mají touhu a potřebu realizovat se a psát vlastní původní hry. Finálová sedmička letos pokrývá jak výrazně osobní náměty, tak společensko-kritická témata. A jsem rád, že mezi finalisty nechybí ani překlad, a to z netradičního vlámského jazyka,“ říká Jan Barták, ředitel DILIA.

Do finále Ceny Evalda Schorma za rok 2022 byli nominováni Adolf Adam (VOŠH Praha) za původní hru Mlčenlivé voláníNatálie Bočková (JAMU) za hry Na okraji vany a Úsměvy šťastných lidí, Vojtěch Honig (JAMU) za hru This Is ArtJolanta Lipková (DAMU) za hru Zprávy o mravencích a lidechTomáš Ráliš (DAMU) za hru Spotřeba druhuBarbora Rokytová (FFMU) za hru Vladimir a Alice Světlíková za překlad hry vlámské autorky Hildy Vleugels Twee streepjes (Dvě čárky).

Vyhlášení výherce proběhne ve středu 7. června od 20.00 před Divadlem VILA Štvanice, a to v rámci komponovaného večera scénických skic nazvaného Večeře s novou hrou. Diváci se během něj mohou dočkat vydatné ochutnávky současné dramatiky. Chybět samozřejmě nebude ani úryvek z vítězné hry.

Díky Ceně Evalda Schorma, která je pojmenována po významném českém filmovém a divadelním režisérovi, objevila DILIA řadu dnes etablovaných a respektovaných dramatiků a překladatelů. Oceněné texty se doposud dočkaly více než 50 divadelních a desítky rozhlasových inscenací. Uvedlo je například Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Švandovo divadlo, Studio Ypsilon či Městské divadlo Zlín. Cena je spojena s finanční odměnou, která slouží k podpoření činnosti nadějných autorů.

 Vstupenky na akci jsou k dispozici online na GoOut.

Barbora Fialová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..