Divadlo po francouzsku

8. festival Sněz tu žábu přiveze po roční pauze frankofonní divadelní tvorbu

Divadlo po francouzsku, festival Sněz tu žábu přiveze do Prahy už poosmé současnou frankofonní divadelní tvorbu

Po roční pauze se do Prahy vrací festival francouzského divadla Sněz tu žábu. Budova Divadla NoD se od střechy, přes kavárnu po divadelní sály naplní od 24. do 27. května francouzskou kulturou. Nabídne nonverbální představení pro děti, fiktivní přednášku pro jednu herečku, inscenace poprvé přeložené do češtiny i hudební doprovodný program.

Dlouhodobě se zaměřujeme na to, abychom z Francie do českého prostředí přivezli témata a formy, které jsou tady méně zastoupené nebo úplně opomíjené. Letos se nám to, myslím, povedlo nejen díky inscenaci pro dětskou diváckou skupinu, ale i skrze texty o ekologii a ženských právech,“ říká šéfdramaturgyně festivalu Linda Dušková.

Osmý ročník mimo jiné nabídne čtyři inscenace, které dosud nebyly přeloženy do češtiny – jejich režie se ujme Daniela Špinar, Braňo Mazúch, Josefína Formanová a Marta Hermannová. Tématy se dotknou sváru lidské pudovosti s kultivovaností, bizarnosti v rodinných vztazích, stavu demokracie na pozadí skandálu banánové velmoci Chiquita či otázky vysvobození. Kromě nich nabídne festival i netradiční lecture performance. Fiktivní přednáška o životě herečky v průběhu staletí vtipně naráží na téma emancipace. A přijít můžete i s dětmi – hlavním hostem je jeden z nejlepších francouzských souborů, jehož tvorba je zaměřena na nejmladší diváky od tří let. V inscenaci Blok vystupuje šedesátka malých průhledných kubických reproduktorů, které divákům vypráví příběh městského vesmíru a jeho zvuků.

Divadlo doplní doprovodný program s hudbou či česko-francouzskou konverzací pro začátečníky. Vstupenky na festival je možné koupit přes portál GoOut, ceny za představení jsou od 100 do 250 Kč. Kompletní program najdete na www.sneztuzabu.cz

Dominika Antonie Pfister

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..