Play Havel

Knihovna Václava Havla a Divadlo X10 spustili online projekt

Divadlo X10 ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla spustilo online projekt PLAY HAVEL vycházející z dramat posledního československého a prvního českého prezidenta. Play Havel se odehrává v budově neznámého ale zcela jistě významného úřadu, kterou musí divák a hráč v jedné osobě proputovat, aby se mu dostalo slibované pocty.

Inspirovali jsme se počítačovou hrou i známým kinoautomatem, ale formálně zacházíme mnohem dál. Ovlivnila nás samozřejmě i koronavirová pandemie, která celou společnost natlačila do online prostoru,“ říká autor konceptu, režisér a umělecký šéf Divadla X10 Ondřej Štefaňák. „Snažíme se vyjevit existenciální atmosféru Havlových dramat s odkazem ke krizi současnosti. Každý z nás si občas připadá jako pan K., který se ocitl ve světě, kterému prakticky nerozumí. Absurdní́ nejsou pouze jednotlivé́ situace, které jsme vybrali, ale také́ to, jak budeme s člověkem na dálku manipulovat prostřednictvím obrazovky.

Scénář PLAY HAVEL vznikl jako koláž z monologů her Václava Havla. Formálně pracuje se záběry z první osoby, jež diváka vtáhnou přímo do děje. Projekt byl natočen v kulisách Domu uměleckého průmyslu v Praze dodnes připomínající svoji úřednickou minulost. Monology ztvárnili herci progresivního pražského Divadla X10.

Projektem PLAY HAVEL navazuje Divadlo X10 na svůj virtuální projekt Tribuna X10 z roku 2021, v němž představilo deset uměleckých zpracování projevů významných osobností československé historie za posledních sto let. Knihovna Václava Havla tímto počinem rozšiřuje svůj záběr v oblasti vzdělávání, kterou přibližuje literární odkaz Václava Havla mladé generaci. PLAY HAVEL je součástí projektu Číst Havla, v jehož rámci vznikly již dva krátké filmy Chyba (režie Jan Prušinovský) a Zahradní slavnost (film studentů DAMU a FAMU). PLAY HAVEL bude doplněn metodickým materiálem pro pedagogy a bude šířen do středních škol. Vybrané monology budou využívány lektory ve workshopech a webinářích.

PLAY HAVEL

DIVADLO X10 A KNIHOVNA VÁCLAVA HAVLA

KONCEPCE VÝPRAVA, REŽIE Ondřej Štefaňák

SCÉNÁŘ Ondřej Novotný

DRAMATURGICKÁ SPOLUPRÁCE Anna Freimanová

KOSTÝMY Jana Hauskrechtová

HUDBA Kryštof Blabla

KAMERA Jan Kratochvíl, Jakub Mardešić

STŘIH Jakub Mardešić

ZVUK Michal Straka, Peter Mercell

WEB Jiří Šolc

GRAFIKA Terezie Chlíbcová

HRAJÍ Jan Bárta, Vojtěch Hrabák, Hynek Chmelař, Jan Jankovský, Ondřej Jiráček, Magdalena Kuntová, Václav Marhold, Lucie Roznětínská

Divadlo X10 uvádí ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla unikátní projekt vycházející z dramat posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla. Play Havel zavede diváka prostřednictvím webové stránky do budovy zvláštního úřadu, kde se bude moci rozhodnout, kterou kancelář navštíví. Příběh se tak každému divákovi skládá zcela odlišně. Formálně Play Havel pracuje se záběry z první osoby, jež diváka vtáhnou přímo do děje. Tvůrci označují Play Havel za experimentální webový site specific. Projekt byl natočen v kulisách Domu uměleckého průmyslu v Praze, jež stále připomínají svoji úřednickou minulost. Monology ztvárnili herci progresivního pražského Divadla X10. Play Havel byl oficiálně spuštěn 28. listopadu 2022, od kdy je volně k dispozici přes webovou stránku playhavel.cz. V průběhu roku 2023 bude Play Havel uveden i v hybridní filmově-divadelní verzi na vybraných festivalech a při dalších příležitostech.

www.cisthavla.cz

Vytvořila Knihovna Václava Havla 2022

www.vaclavhavel.cz

Jan Barta

partner projektu Play Havel

Karel Komárek Family Foundation

partner projektu Havel Channel www.havelchannel.cz

Bakala Philanthropy

strategický partner Knihovny Václava Havla

Barbora Koláčková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..