Divadlo X10 dovrší v sezóně 2022/2023 deset let své existence

Své výročí oslaví Divadlo X 10 projektem Čekárna

Divadlo X10 završí v této sezóně deset let své existence. Svoje výročí oslaví dokončením trojdílného činoherního projektu Čekárna, inscenací současné české prózy oceněné Magnesií Literou a spoluprací s renomovaným režisérem Dušanem D. Pařízkem 

Bylo to v září 2012, kdy Divadlo X10 uvedlo první produkci ve svém tehdejším strašnickém působišti. Od té doby prošlo bouřlivým vývojem od alternativní scény k respektovanému producentskému domu. V současné době Divadlo X10 uvádí nejen činoherní repertoár, ale rozvíjí také dlouhodobý výtvarně-performativní projekt Y events a vytváří projekty ve virtuálním prostoru, které našly specifický divadelní přístup (např. Tribuna X10 a nově Play Havel).

Pařízek, Štefaňák, Polívková

Sezóna 2022/2023 je v Divadle X10 postavena na silných režijních osobnostech Dušana D. Pařízka, uměleckého šéfa X10 Ondřeje Štefaňáka a Kamily Polívkové. „Tematicky spojuje všechny inscenace pocit vyhnanství, emigrace vnitřní i vnější, dojem nepatřičnosti, intelektuálního nebo emocionálního odcizení, pocity zmaru, neschopnosti cokoli změnit a zároveň nezlomné vědomí nutnosti vstupovat zas a znova do společenských i osobních traumat. Vytrvat,“ dodává dramaturg Divadla X10 Ondřej Novotný.

První premiérou sezóny, která se odehraje 18. 12., bude adaptace proslulého románu Moskoviáda jednoho z předních současných ukrajinských spisovatelů, básníků a esejistů Jurije Andruchovyče. Režie se ujal Dušan D. Pařízek, který s Divadlem X10 spolupracuje poprvé. Román oplývající množstvím postav a situací je koncipován pro komorní obsazení jedné herečky a tří herců: Gabriely Míčové, Stanislava Majera, Václava Marholda a Martina Pechláta. Hlavní hrdina – ukrajinský básník Otto Vilhelmovyč von F. prochází na sklonku roku 1991 Moskvou, hlavním městem kolabujícího sovětského impéria. V politicky nekorektní atmosféře podstupuje zápas o vlastní duši i samostatnost Ukrajiny. Inscenace vzniká v dramaturgické spolupráci s Ralfem Fiedlerem, dramaturgem hamburského Deutsches SchauSpielHaus, za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti. Únorová repríza se odehraje za osobní účasti autora.

Umělecký šéf Ondřej Štefaňák vytvoří inscenaci podle románu Stanislava Bilera Destrukce, který získal nejvýznamnější české literární ocenění Magnesia Litera 2022. Divadelní adaptace kmenového autora a dramaturga X10 Ondřeje Novotného akcentuje téma rozdělené společnosti a odlišných představ o naší budoucnosti. Třicetiletý učitel opouští svou komfortní zónu a vstupuje do modelového obrazu nefunkční obce. Navzdory svým osobním neurózám se snaží zachránit třídu dětí, v jejichž otevřeném vnímání se zachycují drastické konflikty současného světa.

Kamila Polívková bude v Divadle X10 inscenovat závěrečnou část Vyhnanství románové trilogie Čekárna od Liona Feuchtwangera. Příběh se odehrává v polovině třicátých let 20. století v Paříži, v prostředí německé antifašistické emigrace. Hudební skladatel Sepp Trautwein se snaží prostřednictvím žurnalistické činnosti osvobodit svého kolegu z nacistického zajetí a nemá čas na vlastní tvorbu. Jeho manželka Anna se snaží v nelehkých poměrech udržet chod domácnosti a nemá čas sama na sebe, na svoji lásku, mateřství a svoje stárnutí. Adaptace představuje působivou kombinaci osobních i společenských selhání a vítězství. Motiv vyhnanství a čekání povyšuje na existenciální metaforu lidského údělu.

Trilogie Čekárna je pro Divadlo X10 ambiciózním činoherním projektem, který chce dokázat, že i v nejistém prostředí nezávislého divadla je nutné soustředit se na širší koncepční celky, hledat pro společenské procesy jasná pojmenování, vytvářet historické paralely a v neposlední řadě vyprávět (ne)obyčejné lidské příběhy. Uvedením celé trilogie v rámci jednoho večera potvrdí Divadlo X10 své dosavadní působení a vykročí do druhé dekády své existence. Diváci budou moct shlédnout celou trilogii i v rámci mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno.

Barbora Koláčková

pro Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..