Zimní edice festivalu Za dveřmi

Fénixova zahrada na nádvořích Klementina

Blíží se v pořadí třetí zimní edice festivalu Za dveřmi. Letošní ročník nese podtitul Fénixova zahrada a bude se konat v sobotu 10. a v neděli 11. prosince na nádvořích Klementina na Praze 1. Program bude vhodný i pro rodiny s dětmi. 

Zimní edice pražského festivalu Za dveřmi se poprvé konala v roce 2020. V reakci na omezení divadelní produkce v době pandemie covidu 19 vznikla venkovní divadelní galerie. Formát živých a interaktivních instalací se osvědčil a v následujícím roce se divadelní galerie festivalu Za dveřmi rozrostla o nové instalace a performance.

V letošním roce se divadelní galerie objevila i na několika českých a zahraničních festivalech.

Třetí ročník zimní edice festivalu Za dveřmi – Fénixova zahrada se koná v centru Prahy, na klementinských nádvořích. Návštěvníci se mohou těšit na interaktivní světelné instalace, živý zpěv i světelná a akrobatická vystoupení.

Nedílnou součástí zimní edice Za dveřmi jsou také andělské průvody Prahou.

V letošním roce se s Anděly setkáte v okolí Mariánského náměstí a také na Praze 7 – na Letné a v holešovické tržnici.

Instalaci Fénixova zahrada měli možnost vidět hosté letošní světové výstavy EXPO v Dubaji. Objekty zářících květin pak inspirovaly režiséra Jakuba Vedrala k vytvoření komponované performance Fénixova zahrada, která měla premiéru v létě, v rámci 14.ročníku pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi.

Fénixova zahrada obsahuje několik svítících interaktivních objektů, které dávají prostor pro performance i vlastní prozkoumání.

Cílem divadelní galerie je vytvořit dojem snového světa, ve kterém se návštěvníci mohou pohybovat libovolně či v doprovodu kustodů. Kustodi jsou akrobaté, chůdaři a žongléři v zářících kostýmech. Jednotlivé obrazy Fénixovy zahrady ožívají i díky vystoupením, konajících se v pravidelných intervalech.

Květy ve Fénixově zahradě jsou tvořeny nejmodernějšími a zároveň úspornými LED technologiemi s vlastním softwarem. Stonky a listy jsou kovové. Dva naprosto odlišné pracovní postupy se citlivě snoubí v neobyčejných, responzivních objektech.

Interaktivita spočívá i v samotných performance, které zahradu oživují a počítají s těsnou blízkostí publika. Návštěvník tak může být obdarován svítící květinou v nadživotní velikosti, kterou performer právě vytáhl z obrovské vázy či se ocitnout uprostřed hejna zářivě bílých sokolů – loutek, které se vznášejí v ladné choreografii. Součástí zahrady je i svítící lotosový květ, zavěšený v 7 metrové výšce, sloužící vzdušné akrobacii. Oživlé obrazy doplňuje jemná hudební složka – zpěvačka na maličkém pódiu se skrývá v listech jedné ze zářících květin a brouká snové melodie.

Fénixova zahrada se otevře v sobotu 10. a v neděli 11. prosince, vždy od 16 do 19 hodin na Studentském a hlavním nádvoří Klementina. Účinkovat budou umělci z V.O.S.A. Theatre a Blackout Paradox

Vstupné do Fénixovy zahrady bude dobrovolné.

Zimní edici pražského festivalu Za dveřmi pořádá Art Prom a Art Prometheus ve spolupráci  s Národní knihovnou České republiky a za finanční podpory Magistrátu hlavního města Prahy a městské částí Praha 7.

Linda Lomozová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..