Divadlo na cucky uzavírá sezónu pod otevřeným nebem

Závěrečná vystoupení bez vstupného i navzdory nelehké sezóně

Olomoucké Dolní náměstí bude od pátku do neděle svědkem závěrečných vystoupení novocirkusové přehlídky Cirkuzkus, kterou se Divadlo na cucky loučí se sezónou 2021/22. I přes nelehkou situaci kulturních institucí a celoročně nižší návštěvnosti se divadlo rozhodlo uvést tuto část festivalového programu bez vstupného a zve k jejich zhlédnutí širokou veřejnost.

„Rádi bychom připomněli třeba těm divákům, kterým finanční situace neumožnila navštívit večerní produkce v Letním kině, jak silné zážitky jim divadelní, potažmo novocirkusová představení mohou přinášet,“ uvedla Alžběta Kvapilová, ředitelka Divadla na cucky, které organizačně zajišťuje Cirkuzkus už podruhé. Sezónu, v níž divadlo uvedlo šest premiér, tak završuje devítidenní šňůrou plnou akrobacie, tance, koncertů a workshopů.

Podle slov ředitelky se chce Divadlo na cucky se sezónou rozloučit otevřeným programem na Dolním náměstí, kde pátým rokem sídlí. Olomoucké publikum se může v pátek 15. a v sobotu 16. července těšit na italsko–chilskou dvojici Depáso Company, která uvede svou vzdušnou show La Trottola, založenou na závěsné akrobacii. Páteční večer bude také patřit ukrajinské kapele INGRET, ukončující v Olomouci své zahraniční turné, po němž se vrací zpátky do své země. V neděli 17. července se na náměstí odehraje taneční představení The Urge německé choreografky Ceren Oran, na kterém se koprodukčně podílelo právě i Divadlo na cucky.

Víkendový program, včetně workshopů a koncertů, je přístupný bez vstupného.

  1. července / 21.00 Divadlo na cucky
    Ingret

Koncert ukrajinské kapely.

  1. a 16. července / vždy v 18.00 Dolní náměstí
    Depáso Company: La Trottola

Dvojice z Itálie a Chile představuje svou vzdušnou show, při níž žasnete nad zázraky závěsné akrobacie.

Dvě postavy vzdorují gravitaci a létání se stává jejich oblíbenou kratochvílí.

Rotují vzduchem jako právě roztočená káča, nechají se unášet svou hybností a čelí obtížím při překvapivé volbě každého nového pohybu. Zkoumají a ochutnávají velká tajemství, odpoutáni od země.

Vstup volný.

  1. července / 10.00 Divadlo na cucky
    Vzdušná akrobacie

Workshop s Depáso Company.

  1. července / 21.00 Café na cucky
    Luke

DJ set na zahrádce Café na cucky.

  1. července / 10.00 Divadlo na cucky
    Contemporary Partnering

Workshop s Míšou Kadlčíkovou a Tomášem Pražákem.

  1. července / 18.00 Dolní náměstí
    Ceren Oran & The Moving Borders: The Urge

Simultánní taneční představení ve veřejném prostoru, inspirované improvizacemi z období lock-downu.

Jaký pohyb se vejde mezi postel a skříň? Lze zatančit klasickou variaci u kuchyňské linky? Nebo si připomenout release techniku na balkoně? Lock-down. Nemožnost vyjít ven, na taneční sál, do divadla, potkat se s diváky či ostatními tanečníky, rodinou či přáteli. Na jaře 2020 zaplavila sociální sítě home videa, která jsou svědectvím o touze tanečníků a choreografů tančit a zůstat v kontaktu, zůstat viditelní. Choreografka Ceren Oran několik z nich vybrala jako inspiraci ke svému nejnovějšímu projektu “The Urge”, který umístila záměrně do veřejného prostoru.

Vstup volný.

  1. července / 21.00 Café na cucky
    Elzeeno von Beneshow

DJ set na zahrádce Café na cucky.

Zdeněk Vévoda

pro Taneční magazín 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..