Mezinárodní týdny tance

36. ročník festivalu, nejstaršího festivalu současného tanečního umění ve střední Evropě

Začíná šestatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tanečního umění ve střední Evropě. V letošním programu je představení na pomoc Ukrajině, velký Gala večer v Divadle na Vinohradech či volně přístupná taneční show pod širým nebem. Dramaturgie Mezinárodních týdnů tance se zaměřuje především na špičkové mladé české umělce a umělecké projekty konzervatoří a akademií. V branickém Domě tanečního umění Praha se bude pro studenty konat i řada seminářů, videoprojekcí a besed.

Festival odstartuje ve středu 20. dubna v Divadle Komedie představením STVOŘENÍ TANCE pro Ukrajinu. Prostřednictvím vybraných tanečních ukázek světového a domácího repertoáru motivuje inscenace, která je určená především školním dětem, mladou generaci k aktivnímu přístupu k pohybu, tanci, divadlu a kultuře.

V neděli 24. dubna proběhne v Divadle na Vinohradech velký Gala večer 36. ročníku Mezinárodních týdnů tance, v rámci něhož vystoupí zástupci konzervatoří i profesionální soubory, představí se například Taneční konzervatoř Brno, Taneční konzervatoř hlavního města Prahy, Pražská taneční konzervatoř a SOŠ či Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium, za profesionály pak Pražský komorní balet a kalifornský soubor Santa Barbara Dance Company (USA).

Festival vyvrcholí 29. dubna, tedy ve stejný den, kdy se celosvětově slaví Mezinárodní den tance. Studenti Tanečního centra Praha zatančí volně přístupnou show pod širým nebem před obchodním centrem Arkády Pankrác.

„Více než dva roky bylo velmi obtížné pořádat představení ‚naživo‘, a tak si ceníme toho, že se nám podařilo částečně obnovit, a tím i udržet tradici Mezinárodních týdnů tance,“ říká Jan Schneider, ředitel konzervatoře Taneční centrum Praha„Na jevišti se potkají nejenom tanečníci profesionálové, ale i studenti tance, a to z různých koutů naší republiky, a dokonce i ze zahraničí. Letošní ročník je speciální také tím, jak ho ovlivňuje politická situace ve světě. Vzhledem k velkému množství válečných uprchlíků a jejich nelehké životní situaci jsme se rozhodli zařadit do programu také naše vzdělávací představení Stvoření tance pro ukrajinské diváky. Celý večer bude moderovaný v ukrajinštině. Vedle materiální pomoci chceme ukrajinské rodiny povzbudit i psychicky.“

Mezinárodní týdny tance je nejstarší český, a zřejmě i středoevropský, festival současného tance, který vznikl z tradice pravidelných seminářů a představení Tanečního centra Univerzity Karlovy se zahraničními umělci a pedagogy v první polovině osmdesátých let. Centrum bylo od roku 1972 prvním pedagogickým a uměleckým pracovištěm u nás, kde se systematicky vyučovaly moderní taneční techniky a jazz, které se následně uplatňovaly v umělecké praxi. Získávalo pro tento účel mnoho důležitých kontaktů ve všech významných evropských zemích a USA. Mezinárodní týdny tance byly vždy jakousi burzou těchto kontaktů a výjimečnou přehlídkou současné taneční tvorby. Cílem festivalu je prezentace a konfrontace výsledků práce v posledních sezonách. Účastníci se vzájemně inspirují, tříbí své názory a navazují pracovní kontakty. Také diváci mohou srovnávat, hodnotit a získat přehled o tom, co se v tanečním oboru děje.

Program 36. ročníku festivalu Mezinárodní týdny tance:

 

  1. dubna 2022, 18:00

Divadlo Komedie – Stvoření tance pro Ukrajinu

Tančí: Terpsichoré, Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium a Pražský komorní balet (moderace v ukrajinštině)

  1. dubna 2022, 19:00

Divadlo na Vinohradech – Gala večer Mezinárodních týdnů tance

Tančí: Santa Barbara Dance Theater (USA), Pražský komorní balet, Taneční konzervatoř Brno, Taneční konzervatoř hl. města Prahy, Pražská taneční konzervatoř a SOŠ, Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium

  1. dubna 2022, 15:00

Open-air před OC Arkády Pankrác – Mezinárodní den tance

Tančí: Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium

V týdnu od 19. do 29. dubna budou v Domě tanečního umění v pražském Braníku probíhat praktické semináře, videoprojekce a besedy.

Mgr. Johana Mravcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..