BALET GISELLE

Romantický balet pro děti i dospělé

Romantický balet o dvou dějstvích, který mohou vidět jak dospělí, tak i děti

Víly jako oběti nešťastné lásky, které vyjadřují svou převahu nad zlem zrady, čistá, venkovská dívka Giselle, která je svým milým zrazena, ale i záchrana života viníka oné zrady, která vede k nutnosti nést zodpovědnost za to, co způsobil. Tímto, stejně jako svou myšlenkou, že zmařená krása „hozená do tmy“, je krásou svítící ve tmě, tento balet zasáhl autorku projektu Šárku Holečkovou, představitelku role Giselle.

Choreografie je vytvořená podle známé choreografie hrané na světových scénách (Jean Coralli a Jules Perrot), balet je jen mírně zkrácený. Tančí pouze osm tanečniků a tanečnic, v hlavních rolích Šárka Holečková (Giselle) a Andrzej Janczura (Albert). Soubor byl dříve složen z amatérských tanečníků a tančil pouze charitativně, především pro potěšení seniorů. Dnes jsou již všichni tanečníci profesionály, tzn. všichni mají vystudovanou Taneční konzervatoř, někteří tančí v oblastních divadlech, někdo dokonce i v ND.

Ve druhém dějství je ztvárněna myšlenka, že „trest smrti“ není řešení, naopak by to byl útěk před zodpovědností. Uvědomění a pokora viníka přichází s tím, že naopak ta, které on ublížil, dívka Giselle, ho miluje jako víla i po smrti. Její láska ho zachraňuje před utancováním. V hledišti se můžete vcítit do citů čisté dívky, ale i ne tak čistého Alberta a prožít spolu s nimi řešení, symbolickou smrt, která je začátkem nového života.

dne 4.12. (So) v 16:30 v Městské knihovně v Praze

Mariánské náměstí 1, Praha 1 (stanice tram či metra A – Staroměstská)

Více informací na:

https://baletni-predstaveni-giselle.webnode.cz/

Případný zisk z tohoto představení bude použit na nezisková představení v domovech seniorů.

Přijďte, podpoříte dobrou věc.

Vstupenky jsou v prodeji v pokladně Městské knihovny v Praze každý všední den od 14 do 20 hod., on-line prodej https://www.mlp.cz/cz/akce/e19263-balet-giselle/

A také na TICKETPORTAL, on-line prodej https://www.ticketportal.cz/event/GISELLE-Adolphe-Charles-Adam

 

Šárka Holečková a spol.

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..