Studio ALTA v procesu kultivace

Příprava na nadcházející období

Sezóna v Altě se pomalu choulí do své introspektivnější fáze, kdy vedle uvádění představení probíhají také reflexe uplynulé sezóny a postupné přípravy na nadcházející období.

Vyhlásili jsme open call pro rok 2022. Přihlašovací formulář do rezidenčního programu je určený profesionálním umělcům, umělkyním a kolektivům v oboru živého umění. Studio ALTA otevírá každoroční rezidentní program v západním křídle karlínské Invalidovny jako mnohovrstevnatý dům. Jako dům sloužící jak ke kultivaci vlastních praxí, soustředěné práci na tvůrčím procesu, tak i k odpočinku či k možnostem, jak se vztahovat k nejbližšímu okolí.

V říjnu jsme se zúčastnili Trans Europe Halles camp meetingu v Bratislavě, v Nové Cvernovce. TEH je jedna z nejstarších a nejvíce dynamických kulturních sítí v Evropě, která sdružuje přes 135 institucí z celé Evropy a jejíž členem je také Studio ALTA. Příští rok se Studio ALTA stane pořadatelem této mezinárodní konference. Jako hlavní téma jsme zvolili Cultivation / Kultivace. Zaměříme se jak na procesy, které pro běžného návštěvníka nejsou viditelné – tedy na ozdravení kořenů institucí (tvořeny komunikací, konektivitou, komunitou, společenskou odpovědností a péčí), tak na vnější prezentaci, výsledky a dopad, která kulturní centra na společnost mají.

V podzimně – zimním období probíhá v budově Invalidovny program určený široké veřejnosti – představení, koncerty a performance. Čekají nás dvě premiéry: 13.11. premiéra experimentálního muzikálu Valtteriho Alanena Silence and Other impossible object a 1.12. premiéra pohybové inscenace pracující s absurdní poezií s názvem Košilice Okšila, vytvořená kolektivem umělců Manus Art Collective.

Specifikem programu je také Hostina, “gastronomická performance”, připravovaná pro Noc divadel 20.11.2021. “Hostina je kolektivním impulzem týmu Studia ALTA, jak si být o trošku blíž. Formou dlouhotrvající, tříhodinové hostiny spojujeme jednotlivé komunity, aktéry a aktérky vytvářející organizmus kulturního centra. Naším záměrem je představit Studio Alta v její mnohovrstevnatosti a dát hlas těm, kteří se dlouhodobě podílí na formování její identity” uvádí dramaturg Petr Dlouhý.

Stejně tak jako bude hostina tvořena různými chody, recepty, jídly, která se budou na místě vařit i těmi, které donesou návštěvníci, bude podobným způsobem koncipován i přidružený program: jako mnohovrstevnatá hostina myšlenek a uměleckých praxí. Do prostoru Hostiny je možné vstoupit v libovolnou chvíli a kdykoliv z ní odejít. Zveme k zastavení se a všímavému bytí. Na podzim, v zimě, kdykoliv.

Kristýna Kolovratová 

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..