LOSERS letos namixovali to nejlepší z nejlepšího

Humor, smutek, šok, naděje, vrcholná akrobacie. To jsou Losers 2019 na LETNÍ LETNÉ.

Přední česká novocirkusová skupina Losers Cirque Company přinesla letos na festival LETNÍ LETNÁ další premiéru – „Heroes“. V hlavní roli se představil mim Radim Vizváry. Tato kombinace mistrů ve svých oborech přinesla vynikající výsledek. Dokonalý koktejl humoru, smutku, šoku, naděje, palčivých otázek a vrcholné akrobacie. Režie se ujal šéf činohry Národního divadla Daniel Špinar.

Autonehoda, narkóza… Co se doopravdy odehrává ve vašem mozku? Co nás vlastně čeká?

Začínáme naši pouť. Řidič – machr, usedá za volant, trochu ležérním stylem řídí, poslouchá si hudbu, stačí být agresivní na své kolegy, když v tom náhle….. rána, temno. V tom se kolem objeví černí andělé smrti. Bílý háv halí jejich obličeje, mlha naši hlavní postavu obejme a odnáší neznámo kam. Duše svádí boj s černými démony. A ti se opravdu dost namoří, aby si uzmuli duši nepovedeného řidiče (vystiženo akrobacií). Perfektně, až strašidelně ztvárněná autonehoda, jsou užity také stroboskopické efekty.

Výtečník stoupá, zdá se, že andělé smrti poněkud ustali ve svém boji. Co teď? A což takhle si do nich mírně kopnout?? Co to asi udělá? Náš dobrodruh brzy zjišťuje, že   bezvládné postavy jsou k ledasčemu dobré.. A tak proč je trošku nepřezkoumat? Je snad libo divoký tanec nebo snad akrobacie? Akrobatické kousky vyvolávají řev u publika! Bravo! (Jednotlivé figury předvádí Losers opět bez jištění, což je pro ně už typické).

Dá se říci, že v kómatu se můžeme těšit na neuvěřitelné akrobatické kreace a já začínám mít zcela vážnou obavu, zda vůbec zvládnu zemřít. Pokud to po smrti vypadá takto, asi budu muset žít věčně. No, nazdar. Naštěstí je tu resuscitace. Úder, úder. Co se děje v duši oživovaného? Andělé smrti jej vynáší do výše a pouští dolů (diváci řvou). Dotyčný hříšník se probral! Rozpomněl se!

Z andělů smrti jsou náhle lékaři v rouškách stojící okolo a pomáhající zprostředkovat návrat do života. Náš účastník nehody je zpět! Potlesk ve stoje, stan burácí!

Nutno vyzvednout výkon Vizváryho, který byl fenomenální. Nejen, že výborně hrál řidiče machra, ale také se pustil sám do akrobacie. Bylo velkým překvapením, když stoupal po tělech akrobatů až k vrcholu šapitó a poté padal dolů. Přijal něco umění od akrobatů a ti zase trošku herectví od Vizváryho. Mistrný kus s hlubokou myšlenkou, která není sama příliš veselá, ale je zde podaná i s humorem, pro který jsou Losers milováni. Bravo! Nenechte si ujít.

Foto: archiv LETNÍ LETNÁ

Eva Smolíková

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..