Talenty cesty zkříží – v Kroměříži

II. ročník programu pro nadané žáky MenART startuje na konci léta v Kroměříži, s dětmi budou pracovat přední čeští umělci. Mentorem nově zařazeného tanečního oboru je Jan Kodet.

Téměř 150 nadaných žáků a jejich pedagogů všech oborů základních uměleckých škol z celé České republiky zamíří na přelomu srpna a září do Kroměříže, kde se zúčastní prvního intenzivního pracovního setkání v rámci programu mentoringu uměleckého vzdělávání MenART. Roční stipendijní program Nadačního fondu Magdaleny Kožené má za cíl podpořit vyhledávání, rozvoj a podporu mladých talentů a inspirovat pedagogy. Úvod druhého ročníku nabídne od čtvrtka 29. srpna do neděle 1. září kromě pracovních tvůrčích setkání také koncerty či diskuse. Do programu se opět zapojilo v roli mentorů devět předních českých umělců, kteří se podělí o své zkušenosti a budou i zasvěcenými rádci při dalším uměleckém směřování jak žáků, tak jejich pedagogů. V klasické hudbě tak budou stipendisté pracovat během následujícího školního roku s pěvkyní Kateřinou Kněžíkovou, klavíristou Ivo Kahánkem a houslistou Janem Fišerem. Roli mentorů dále v autorské tvorbě přijali Beata Hlavenková, zpěvačka Radka Fišarová a ve výtvarném oboru Alžběta Skálová a sochař Michal Gabriel. Nově byl do programu MenART zařazen i tanec, jehož mentorem se stal choreograf a tanečník Jan Kodet a také letos poprvé vychází vstříc zájemcům z literárně dramatického oboru, kterým se bude věnovat režisér Viliam Dočolomanský. „Za svá studia jsem potkal mnoho lidí, kteří mi zcela nezištně a s úsměvem pomohli na mé cestě k profesionalismu.“ říká jeden z mentorů klavírista Ivo Kahánek a dodává: “Je mi velkou ctí a radostí, že nyní mohu poslat jejich dar dál mým mladým kolegům”.

Jan Kodet

Do MenARTu se přihlásili talentovaní studenti z celé republiky. Ze zájmu a přihlášek je znát, že šanci rok pracovat s výraznými profesionály chápou jako výjimečnou příležitost a nepochybuji, že jim přinese zásadní posun v jejich studijní cestě. Úžasný je též zájem ze strany pedagogů, kteří jsou v tandemech se studenty přímými účastníky programu a často hrají zcela zásadní roli pro další rozvoj svých svěřenců,“ komentuje Dana Syrová, zakladatelka programu.

Kateřina Kněžíková se svou žačkou

Stipendijní program MenART propojuje uměleckou praxi a vzdělávání, inspiruje k výměně zkušeností a navázání vazeb důležitých pro další tvůrčí činnost. Snaží se pojmenovat moderní přístupy k uměleckému vzdělávání talentovaných žáků a škol, které usilují o podporu jejich talentů. Možnost úzkého kontaktu s profesionály, kteří jsou připraveni a ochotni sdílet, je inspirativní zkušeností v oblasti umělecké disciplíny i osobního rozvoje. MenART úzce spolupracuje s druhým projektem Nadačního fondu MK celostátním happeningem ZUŠ Open, který upozorňuje na jedinečný systém uměleckého vzdělávání na ZUŠkách.

Lektorem MenARTu je i význačný klavírista Ivo Kahánek

Významným partnerem programu 2019/20 je MHF Pražské jaro, které stipendisty MenART v příštím roce představí v oficiálním programu festivalu. V jednání jsou též výstupy stipendijního programu MenART v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle.

Detailní informace jsou k dispozici na www.menart.cz.

Foto: SMART Communication s.r.o. a archiv ND

Silvie Marková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..