Vstupenka, která pomáhá českému tanci

Moravské divadlo v Olomouci a s ním Michal Štípa, šéf olomouckého baletu se poprvé zapojili do benefiční akce

Baletní soubor Moravského divadla Olomouc se svým srpnovým open-air představením „Balet Gala“ zapojí do již tradiční benefiční akce Vstupenka, která pomáhá českému tanci, akci  iniciuje Nadační fond pro taneční kariéru. Ze vstupenky na benefiční představení  bude část věnována na úhradu nákladů spojených s odbornou asistencí a poradenstvím tanečníkům, kteří jsou nuceni ukončit svou aktivní t aneční kariéru. Ať už je důvodem zranění či věk. 

V úterý 27.8. 2019 v 20.00 se na letní scéně Korunní pevnůstky v Olomouci uskuteční galavečer baletního souboru Moravského divadla Olomouc nazvaný Balet Gala“. Komponovaný taneční projekt vzniká pod uměleckým vedením nového šéfa baletu Moravského divadla Michala Štípy. Bývalý první sólista Baletu Národního divadla se v projektu představí také jako tanečník. A to v ukázkách z Labutího jezera se svou dlouholetou jevištní partnerkou primabalerínou Niko lou Márovou. V Bajadéře vystoupí naopak primabalerína a držitelka Ceny Thálie Yui Kyotani či sólista Lukáš Cenek, ve Spící Krasavici potom například Emily-Joy Smith. 

V České republice více než 3/4 tanečníků baletu končí kariéru před třicítkou a jen zcela výjimečně mohou tančit po čtyřicítce. Také Michal Štípa se kdysi zapojil do projektu věnovaného uplatnitelnosti umělců z oblasti performing arts, ze které se zrodila idea Nadačního fondu pro taneční kariéru. Jak sám tanečník a nynější šéf olomouckého baletu uvádí „Díky tomuto projektu jsem se poprvé začal více zamýšlet nad druhou kariérou. Pomohl mi utřídit si myšlenky a ujasnit si, co chci v budoucnu dělat.”

Vstupenka, která pomáhá českému tanci se poprvé objevila jako vánoční benefice v roce 2016 ve spolupráci s baletními soubory Národního divadla v Praze, Národního divadla v Brně, Divadla F. X. Šaldy v Liberci, Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a Divadla J. K Tyla v Plzni.

V roce 2018 se vánoční benefice zúčastnily baletní soubory Národního divadla v Praze, Národního divadla v Brně, Divadla F.X.Šaldy v Liberci a Divadla J.K.Tyla v Plzni.V roce 2018 byla zahájena tradice letní benefice, kterou odstartoval Valmont Jihočeského divadla na letní scéně otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Nyní na tuto tradici navazuje olomoucký projekt Michala Štípy Balet Gala na letní scéně festivalu Moravské divadelní léto v Korunní pevnůstce Olomouc.

Během proběhlých benefičních představení diváci zakoupili 5 tisíc vstupenek, které pomáhají českému tanci. Z každé této vstupenky Nadační fond pro taneční kariéru použil 50 až 100 Kč na koučink a poradenství umělcům, kteří musí z různých důvodů ukončit aktivní taneční kariéru, na organizaci odborných workshopů a debat.

Nadační fond pro taneční kariéru (NFTK)  vznikl v roce 2015 a je jedinou organizací v České republice, která aktivně podporuje tanečníky, performery a akrobaty v procesu změny kariéry a přípravy na ni. Buduje systém, který těmto umělcům zajistí adekvátní podmínky v období profesní změny.

Fond poskytuje informace a zprostředkovává služby související s rozvojem a změnou kariéry tanečníků a dalších profesionálů z oblasti pohybových umění. Druhým hlavním úkolem NFTK je lobbing a prosazení spořícího programu pro umělce v oboru performing arts.

NFTK organizuje vzdělávací programy – semináře, workshopy – šité na míru tanečním profesionálům. Tyto programy jsou zaměřené na rozjezd podnikání, fundraising, osobní PR apod. Organizuje setkání ke sdílení dobré praxe a šíření informací o problematice druhé kariéry na konzervatořích.  V roce 2018 fond za svou činnost obdržel prestižní evropské ocenění PEARLE* .  NFTK je členem mezinárodní sítě tzv. transition center IOTPD (International Organization for the Transition of Professional Dancers)

Petra Jansa

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..