Startuje LETNÍ LETNÁ

Prahu ovládne nový cirkus, PDF, programy pro děti i odvážná provazochodkyně úvodem

Ve středu 14. srpna startuje 16. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla LETNÍ LETNÁ. Festival v Letenských sadech setrvá až do neděle 1. září a v průběhu tří týdnů představí špičkové zahraniční soubory, přehlídku domácí novocirkusové scény, celou řadu premiér, unikátní projekty, open-air představení i bohatý program pro děti.

Odvážná procházka v oblacích

Festival odstartuje velkolepou „procházkou v oblacích“. Světoznámá provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga přejde přes Vltavu ve výšce 35 metrů na laně dlouhém 350 metrů. Její kroky povedou od Právnické fakulty Univerzity Karlovy do Letenských sadů. Tam bude zahajovací večer pokračovat hned několika open air představeními. Těšit se můžeme na tanečně akrobatickou show volně inspirovanou šamanismem a mystikou Shamaniac v podání Blackout paradox a také na nové pouliční představení Cink The Universe. Nebude chybět ani koncert argentinsko-španělské kapely La Orquesta Informal ve festivalovém baru.

Tatiana-Mosio Bongonga

Vousáči i PDF

Následující den, ve čtvrtek 15. srpna čeká návštěvníky hned pětice představení. Kanadští „vousáči“ Cirque Alfonse a jejich Tabarnak, unikátní seskupení 17 umělkyň a jejich Projet.PDF či soubor Cirque Aïtal, který prostřednictvím svého představení Saison du Cirque (Cirkusová sezóna) zve návštěvníky do světa, kde se tradiční cirkus potkává s tím současným. Vedle nich uvede své představení Boreal Normosis i český soubor Collective Momentum. Za pozornost stojí i krátká představení maestra Toniho Ronaldoniho, která jsou oslňujícím vzkříšením tradičního rodinného cirkusu.

Projekt PDF

Akrobaté se zpěvačkou

V sobotu 17. srpna se poprvé představí i trojice akrobatů ze souboru T1J (Théâtre d’Un Jour). Uvedou Strach – a fear song, ve kterém si ke spolupráci přizvali také sopranistku Julii Calbete, jejíž zpěv provází celým představením a dodává mu zcela nový rozměr.

A co děti?

Tradičně festival Letní Letná věnuje denní čas naplno dětem. I letos je každý den od pátku 16. srpna od 11 hodin připraven pestrý program pro děti všech věkových kategorií, který malým divákům nabídne pestrobarevný svět, plný pohádek a příběhů, překvapení, kouzel, hudby a pohybu. První festivalový víkend pak bude ve znamení Zdravotního klauna, který již od dopoledních hodin chystá bohatý program. Více informací a předprodej vstupenek na www.letniletna.cz.

Již tradičně s „Putykou“

LETNÍ LETNÁ je tradičně i největší přehlídkou domácí novocirkusové scény. Cirk La Putyka dorazí v neděli 18. srpna na Letnou se svou letošní novinkou Isole, která návštěvníky pozve na místo plné radosti a hravosti, překypující rozmanitou hudbou v nejrůznějších podobách. Premiéru nového představení Heroes uvedou 23. srpna populární Losers Cirque Company. Ti si tentokrát ke spolupráci přizvali uměleckého ředitele Činohry Národního divadla Daniela Špinara a držitele Thálie Radima Vizváryho. Těšit se můžeme i na oblíbené VOSTO5, Holektiv, Bratry v tricku, Squadra Sua a další. Ani letos nebudou chybět tematické večery Cirksession a Žonglérská galashow.

Představení pod hvězdnou oblohou

Jedinečnou atmosférou, originálními příběhy i vynikajícími hereckými a artistickými výstupy lákají open-air představení Letní Letné každoročně tisíce diváků. I v letošním roce chystají organizátoři několik „pouličních“ představení, které stojí za to vidět. Chybět nebude oblíbená VOSTO5 a jejich Stand’artní kabaret a Bratři v tricku uvedou své populární představení Běžkařská odysea. Návštěvníci se mohou těšit i na Flow Arts night. Na tomto fire gala spatří všechny možné formy ohnivého i světelného tance v podání špičkových umělců nejen z Čech, ale celého světa.

Provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga na úterní generální zkoušce

LETNÍ LETNÁ je čestný držitel značky EFFE. Jsme členy ČAF, Circostrada, Face Europe.

Foto: František Ortman
Lucie Čunderliková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..