Zájemci, hlaste se už o Velkém pátku!

Pražské Quadriennale 2019 spouští registraci na červnové workshopy

Největší divadelní událost roku, Pražské Quadriennale 2019, spouští registraci na workshopy vedené mezinárodně uznávanými odborníky. Workshopy pro více než 400 účastníků z celého světa se budou konat, v rámci vzdělávací části projektu PQ Studio, od 12. do 15. června 2019. Studenti i zkušení divadelní profesionálové si mohou vybrat z široké nabídky workshopů: od práce s 3D tiskem nebo virtuální realitou po participativní nebo filmovou scénografii. Workshopy se budou konat především v prostorách Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze (DAMU), ale i na netradičních lokacích jako je zvonice kostela svatého Mikuláše.

Počet míst je velmi omezený, organizátoři proto doporučují zájemcům včasnou registraci. Přihlašování bude spuštěno v pátek 19. dubna v 10.00 (CEST) přes GoOut. Aktuální informace najdete na www.pq.cz.

PQ Studio, které je výsledkem úzké spolupráce Pražského Quadriennale s DAMU, se v jedné ze svých čtyř programových částí zaměří na intenzivní workshopy a kratší masterclasses. Vícedenní program nabídne dílny vedené výraznými osobnostmi současného divadelního světa.

Oceňovaná kostýmní výtvarnice Chrisi Karvonides-Dushenko povede třídenní workshop zaměřený na metody kostýmního výtvarnictví. Její postupy čerpají z televizní tvorby, opery i činohry. Proslavila se zejména tvorbou pro televizi HBO. V roce 2003 obdržela cenu Emmy za kostýmy pro seriál televize NBC American Dreams. Mezi dalšími oceňovanými projekty jsou například seriály American Horror Story (FOX), Carnivàle (HBO), Ze Země na Měsíc (HBO) či Velká láska (HBO). Workshop nazvaný Costume Design Process and Rendering proběhne od 12. do 14. června v prostorách DAMU.

Scénograf Jim Clayburgh, spoluzakladatel legendární The Wooster Group, připravil tříhodinový workshop přímo ve věži kostela sv.atého Mikuláše – v barokní zvonici. Ta byla využívána k ohlašování požárů. Workshop, Swimming Laps in a Funnel, který proběhne 12. června velmi časně ráno, od 4.30 do 7.30, se pokusí promítnout astronomická pozorování a nebeské trajektorie, kterými se řídí život na Zemi, do vlastních prací účastníků.

Workshop zaměřený na zážitkovou scénografii Developing Responsive Spaces se uskuteční celkem šestkrát. Vždy v délce 1,5 hodiny, a to 14. a 15. června. Povede jej trojice lektorů: Alison Neighbour – spoluzakladatelka britského divadla Bread & Goose, Francesco Serra Vila – architekt pracující pro velké divadelní scény (Royal Swedish Opera ve Stockholmu, Royal Opera House v Londýně) a Jon McLeod – zvukový designer a skladatel elektroakustické hudby. Tématem tohoto workshopu bude zkoumání možností participativní scénografie, kde se diváci stávají aktivními účastníky tvorby a redefinování scénických prostorů.

Forenzní možnosti scénografie otevře ve svém workshopu Nevena Mrdjenovic. Její workshop Leap Into the Void se zaměří na sílící fenomén scénografického výzkumu. Název převzala ze slavného díla Yvese Kleina Skok do prázdna (1960) a zaměří se na zkoumání způsobu, jakým v rámci uměleckého projevu testujeme a posouváme vlastní hranice. Workshop proběhne 15. června od 10.00 do 15.30 v prostorách DAMU.

Třídenní workshop nazvaný Proxemic space and performance povede francouzská scénografka Annabel Vergne. Spolu s účastníky se bude zabývat narušováním prostoru, jenž definuje vztah i vzdálenost publika a performera. Účastníci společně vytvoří krátkou performance, kde si různé podoby blízkosti vyzkouší. Workshop proběhne od 13. do 15. června od 10 do 18 hodin v prostorách DAMU.

Světelný designér Steve Leung se 14. června ve svém jednodenním workshopu Synesthesia Design Thinking zaměří na spolupráci mezi zvukovým i světelným designerem a kostýmním výtvarníkem při vytváření inscenace.

Mezi dalšími workshopy, které se v rámci projektu PQ Studio objeví, je například dílna 3D tisku, workshop práce s virtuální a augmentovanou realitou, udržitelné metody pro barvení textilu, či práce se zvukem pro scénografy.

Kompletní seznam workshopů a veškeré informace týkající se registrace najdete na www.pq.cz.

Foto: archiv PQ

Eliška Míkovcová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..