Česká taneční platforma slaví již 25 let

Jarní festival současného českého tance slaví čtvrt století své existence. A to za aktivního přispění slovenských umělců.

Festival toho nejzajímavějšího ze současného českého tance a pohybového divadla Česká taneční platforma má již 25 let. Letos se bude konat 1. až 4. dubna v PONCI, Studiu ALTA, Alfredu ve dvoře, Centru současného umění DOX, La Fabrice, Studiu Hrdinů a Veletržním paláci. 

„První polovina devadesátých let byla plná energie, zájmu zahraničí, nabízených příležitostí a rodících se vizí. A tak s pevnou představou nezadržitelného růstu české současné taneční scény jsem pozvala osobnosti z Evropy i USA k první nesmělé prezentaci dění na naší scéně a debatám do Duncan Centra,“ vypráví Yvona Kreuzmannová a pokračuje: „Psal se rok 1995. To byl první, nesmělý ročník dnešního jarního festivalu. V roce 2000  jsme poprvé použili název Česká taneční platforma, když jsme se vrátili do Prahy po čtyřech průkopnických ročnících pořádaných v Hradci Králové.“

Na programu se objeví zavedená jména i mladé talenty, diváci se mohou těšit na větší produkce i silná sóla. Dramaturgická rada letos do programu zařadila rekordní počet 11 děl. Festivalový program vyvrcholí loni oceněnou inscenací Martina Talagy SOMA a slavnostním  zakončením v PONCI, na kterém se budou jako již tradičně oceňovat ty nejvýraznější počiny platformy. Hned v úvodu festivalu nás čekají tři velmi odlišná sóla. Do akce symbolicky vlétneme s Markétou Stránskou a její inscenací LeŤ, která nás přesvědčí, že každá překážka je příležitostí k probouzení naši představivosti a tvořivosti. Po ní uvede Martin Talaga přírodně laděnou performanci FAUNUS a pak bude následovat elektrizující sólo Nepřestávej, v němž choreografka a tanečnice Tereza Hradilková tančí v dialogu s multimediálním umělcem Floexem. Den zakončíme vizuálně působivým dílem Spitfire Company nesoucí název Constellations II. Time for Sharing. Následující den zahájíme s česko-francouzským uskupením tYhle, kteří ztvárňují realitu dnešního světa obrazem Medúzy a pokračovat budeme intermediální performancí EVERYWHEN o nikdy nekončící rotaci dějin z dílny ženského mezinárodního tria Ferienčíková, Júdová a Timpau. Na energické dílo souboru Václava Kuneše 420PEOPLE a hudební skupiny Please The Trees The Watcher večer naváže absurdně humorný duet Karin Ponties SAME SAME, v němž se na jevišti potkává tanečnice Tereza Ondrová a režisérka Petra Tejnorová. Třetí den zahájí svérázná inscenace se svěžím nábojem Martiny Hajdyly Lacové Assemblage, dále festival uvede konceptuální sólo Viktora Černického PLI a představení Útočiště souboru Viliama Dočolomanského Farma v jeskyni, které balancuje na pomezí fyzického divadla a koncertu.

„Mám radost, že letošní program zřetelně ukazuje, že se zde stále rodí nové talenty a je z čeho vybírat. A hlavně: Že si „tanec“ v Čechách vydobyl respekt, ač nemá na růžích ustláno,“ dodává s úsměvem Kreuzmannová.

Festival přivítá přes stovku mezinárodních hostů z celého světa a nabídne také doprovodný program zaměřený na reflexi a intenzivnější propagaci českého současného tance a pohybového divadla. Akce je jedinečnou příležitostí k networkingu se špičkovými odborníky a zástupci prestižních organizací z různých kontinentů. Platforma tak mimo jiné každoročně českým umělcům pomáhá otevírat dveře do světa.

 Pořádá: Tanec Praha z.ú.

Za podpory: MKČR, MHMP, MČ Praha 3, Art District 7, IDU / PerformCzech, Česká centra

Partneři: Be SpectACTtive! – podpořeno evropským programem Kreativní Evropa, Italský kulturní institut, Studio ALTA, Institut světelného designu, Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, MLOKi

25. Česká taneční platforma

 1. 4. – 4. 4.2019

Pondělí 1. 4.

15:00 I Studio ALTA I Markéta Stránská: LeŤ

16:30 I Malá dvorana Veletržního paláce, NG Praha I Martin Talaga: FAUNUS

17:30 I Studio Hrdinů I Tereza Hradilková, Floex & kol.: Nepřestávej

20:00 I PONEC – divadlo pro tanec I Spitfire Company: Constellations II. Time for Sharing

 Úterý 2. 4.

11:00 I Studio ALTA I Brunch & Discussion

13:30 I Studio ALTA I Meet the Artists!

15:00 I Studio ALTA I tYhle I Marie Gourdain: Medúza

16:30 I Alfred ve dvoře I Ferienčíková, Júdová, Timpau: EVERYWHEN

19:30 I La Fabrika I 420PEOPLE & Please The Trees: The Watcher

21:00 I PONEC – divadlo pro tanec I danceWATCH I Karine Ponties: SAME SAME

 Středa 3. 4.

11:00 I Studio ALTA I Brunch & Discussion

13:30 I Studio ALTA I CHECK THE CZECHS!

15:00 I Studio ALTA I ME-SA I Martina Hajdyla Lacová: Assemblage

16:30 I PONEC – divadlo pro tanec I Viktor Černický: PLI

18:00 I Centrum současného umění DOX I sál DOX+ I Farma v jeskyni: Útočiště

20:00 I Malá dvorana Veletržního paláce, NG Praha I Martin Talaga: SOMA #27

21:15 I PONEC – divadlo pro tanec I Slavnostní zakončení 25. ročníku České taneční platformy

 Čtvrtek 4. 4.

11:00–13:00 I PONEC – divadlo pro tanec I Závěrečný Brunch & Discussion

 

Změny programu vyhrazeny.

Více na www.tanecniplatforma.cz

Kateřina Kavalírová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..