SE.S.TA jako spoluorganizátor evropského projektu zve české umělce k účasti

Neváhejte! Do konce roku 2018 máte poslední šanci!

Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, z.s. je nezisková organizace, která vznikla v roce 1999 s cílem podpořit rozvoj současného tance a souvisejících uměleckých oborů v České republice. SE.S.TA realizuje mnoho různorodých aktivit nejen pro vysoce profesionální účastníky, ale i pro široké publikum a pro děti. Hlavním záměrem organizace je pomáhat současnému tanci zapojit se do mezinárodního kontextu a otevírat mezioborovou spolupráci a diskusi. SE.S.TA je organizátorem festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance, který se každoročně v červenci odehrává na zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA spolu se čtyřmi spolupořadateli z Evropy získala podporu z programu Kreativní Evropa. Série rezidenčních pobytů po celém kontinentu, výměna tvůrců a jejich produkcí s poskytováním profesionální podpory, školení a koučování, to je dvouletý projekt ROUNDABOUT EUROPE, který se zaměřuje na outdoorové živé umění. Aktuálně SE.S.TA vyhlásila otevřenou výzvu pro umělce
a skupiny z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.
Roundabout Europe vytváří síť uměleckých rezidencí a festivalů outdoorového umění se zaměřením na umělce či soubory, které jsou buď na začátku své profesní dráhy nebo by rádi své umění obohatili či posunuli novým směrem. Umělci ze zemí způsobilých pro program Kreativní Evropa (členské země EU) se mohou ucházet o rezidence do 31. prosince 2018.
Projekt Roundabout Europe připravilo pět hlavních partnerů, ředitelů etablovaných outdoorových festivalů z Evropy: festival KoresponDance (Česká republika), Imaginarius (Portugalsko), Out There (UK), Festival Passage (Dánsko) a Festival Spoffin (Nizozemsko), který je koordinátorem projektu.

ROUNDABOUT EUROPE: Nový impuls pro outdoorové divadlo, tanec a nový cirkus v celoevropském kontextu!
Festivaly se sdružily s cílem posílit budování kapacit outdoorového umění a učinit z něj uznávanou uměleckou formu, která umělcům nabídne odpovídající kariéru a přístup k novým publikům, sítím a trhům. Projekt chce motivovat outdoorové umělce k profesionalitě, sebekritičnosti, k tomu, aby ve své práci sledovali i udržitelnost a ekonomickou stránku bez ztráty uměleckých hodnot.
Každý vybraný umělec či soubor bude pozván na dvě umělecké rezidence do dvou různých zemí. Rezidence budou vždy konkrétně zaměřené v závislosti na potřebách či požadavcích umělců. Kromě toho, že budou mít umělci možnost se skutečně věnovat přípravě své performance, budou mít příležitost se zúčastnit i řady workshopů a setkání s koučem – ať už pro řešení praktických či inspirativních otázek. Výsledky rezidencí budou veřejně prezentovány v rámci partnerských festivalů. Navíc, na konci každého pobytu, shrnou umělci i odborníci své zkušenosti a zveřejní
je na blogu webu Roundabout Europe.
Přihlášky jsou nyní přijímány do 31. prosince 2018 a do konce února 2019 bude vybráno 5 umělců / uměleckých skupin. Proces podávání žádostí je online na roundabouteurope.eu, kde jsou i veškeré informace o projektu. Výběr bude proveden uměleckými řediteli zúčastněných festivalů.

Foto: archiv SE.S.TA
Michaela Nováková
pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..