MOTUS zahájí festival „4+4 dny v pohybu“

Kdy? 5. – 13. října 2018! Kde? Desfourský palác, Divadlo Archa, Divadlo Ponec, Centrum současného umění DOX! Více informací na www.ctyridny.cz.

Devět zahraničních a čtyři české premiéry představí letošní 23. ročník festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu. V sobotu 5. října v divadle Archa festival otevře světově oceňovaný italský soubor Motus. Pod názvem MDLSX se skrývá psychedelická one-woman show excentrické herečky Silvie Calderoni. Syrský choreograf Mithkal Alzghair představí v české premiéře svou performance Přemístění o útěku jako záchraně života, ale i ztrátě možnosti návratu. Britská umělkyně Deborah Pearson v dokumentární inscenaci History History History přiblíží jednu z největších uprchlických krizí dvacátého století. Návštěvníci festivalu se mohou těšit také na české premiéry souboru Wariot Ideal, spolku Secondhand Women, site-specific projekt Barbory Kleinhamplové a Terezy Stejskalové a premiéru Jana Mocka Fatherland. Výstavní část festivalu, jejíž tématem je Princip neurčitosti, bude od 5. do 13. října umístěna v Desfourském Paláci na Florenci. 

Aktuální a provokativní zahraniční divadelní premiéry

Divadelní a taneční program festivalu 4+4 dny v pohybu se letos odehraje zejména v divadle Archa, divadle Ponec a Centru současného umění DOX. Jeho dramaturgie bude výrazněji než v předchozích letech reflektovat složitost současné Evropy i světa. „Naším festivalem se můžete procházet úplně stejně jako krajinou. Některé věci jsou náhodné, jiné naprosto jasné. Letošní program opět potvrzuje, že umělec, který chce v současnosti oslovit a fascinovat diváka, musí být v jistém smyslu renesanční. Naši zahraniční umělci se tak pohybují na pomezí divadla, tance, literatury, výtvarného umění a nových médií. Jejich projekty mají často politickou dimenzi i dokumentární aspekty,“ vysvětluje dramaturg divadelního programu Pavel Štorek.

Festival bude zahájen 5. října v divadle Archa psychedelickou one-woman show MDLSX italského souboru Motus. Oceňovaná divadelní a filmová herečka Silvie Calderoni v ní používá vlastní tělo, aby vyprávěla příběh o násilí, bolesti, zmatku i (sebe)přijetí. Za svůj výkon obdržela ocenění Dublin Fringe Festivalu a cenu pro nejlepší herečku na festivalu MESS Sarajevo. Na pozadí konfliktu dvou emocí se odvíjí performance Přemístění syrského tanečníka a choreografa Mithkala Alzghaira, která bude uvedena v české premiéře 11. října v divadle Ponec. Přemístění, které bylo oceněno první cenou na mezinárodní soutěži Danse Élargie, vzniklo z analýzy dvou dynamik: nuceného pohybu a pohybu v omezení. Oproti tomu performativní instalace Juliana Hetzela Automatický ostřelovač ironicky osciluje mezi dvěma vzdálenými póly – mezi uměním a válkou. Autor zkoumá neustále se zvětšující vzdálenost mezi protivníky boje – pěstní souboje nahradily souboje s nejrůznějšími nástroji, od nožů se přešlo k lukům, poté ke střelným zbraním, bombám, raketám a nakonec dronům. Aby mohl ostřelovač zabíjet, musí se dobře dívat – stejně jako návštěvníci galerie. Performance Automatický ostřelovač bude uvedena 8. října v divadla Archa. 11. října v Ponci přiblíží britská umělkyněDeborah Pearsonv dokumentární inscenaciHistory History History jednu z největších uprchlických krizí dvacátého století: rok 1956, kdy z Maďarska odešlo až 300 tisíc obyvatel – včetně autorčina dědečka. Australská performerka Nicola Gunn v představení Skladba pro člověka a střelmistra v Ghettu kriticky a zároveň s komickým odstupem rozpitvá nesnesitelné rysy lidského chování. Její scénická Skladba bude uvedena 12. a 13. října v divadle Archa. Úlevu všem, kdo se potřebují zastavit, nadechnout a svůj život vymanit z veřejné kontroly, pak 9. října v Ponci přinese inscenace HELLO USELESS – FOR W AND FRIENDS v podání slavného belgického herce a performera Benny Claessense. V rámci zahraničního divadelního programu festivalu bude uveden také scénický koncert skladatelky Ingvild Langgård a scénografky Signe Becker nazvaný Nová kůže (10. října, divadlo Archa), film Tvoření spravedlnosti vyprávějící příběh sedmi vězňů (7. října, divadlo Archa) či sólová performance Manuela Roquea bang bang na téma překonávání sebe sama, plná intenzivní tělesné práce a soustředěného sebezpytování (6. a 7. října, Ponec).

České premiéry: Wariot Ideal, Secondhand Women, Jan Mocek, Barbora Kleinhamplová a Tereza Stejskalová

Festival 4+4 dny v pohybu 2018 uvede celkem čtyři české premiéry. Alkoholy 1. – 9. díl, otevřený výtvarně akční ateliér souboru Wariot Ideal, mohou návštěvníci zažít denně od 5. do 13. října v Desfourském paláci. Performance Inter-mission mezinárodního divadelního spolku Secondhand Women nabídne od 10. do 13. října na stejném místě pět rozdílných ženských pohledů na téma síly. Představení Fatherland režiséra Jana Mocka, které kombinuje prvky videoinstalace, dokumentu a divadla, je na festivalovém programu 9. října v divadle Archa. Site-specific performance Barbory Kleinhamplové a Terezy Stejskalové Plačky nad příliš dlouhým životem rozehraje 6. října v Kadeřnictví Tomáš Veselka na Letné svérazný dialog o stárnutí, trávení času a nezamýšlených důsledcích dlouhověkosti.

4+4 DNY V POHYBU – 23. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL SOUČASNÉHO UMĚNÍ

Desfourský palác, Divadlo Archa, Ponec – divadlo pro tanec, Centrum současného umění DOX, 5. – 13. října 2018, www.ctyridny.cz

Partner festivalu:Trade Center Praha a.s.

Festival podpořili: Ministerstvo kultury ČR, hlavní město Praha, IN SITU, Kreativní Evropa, Francouzský institut v Praze, Vlámské zastoupení v České republice, Velvyslanectví Nizozemského království, Italský kulturní institut

Kompletní program festivalu najdete na ctyridny.cz/program-2018/

Eliška Míkovcová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..