Bazaar startuje!

Strhující představení divadelního inovátora Ziemilského

Trailer Bazaar 2018 – One Gesture: https://vimeo.com/207777239

Festival Bazaar startuje už tento pátek strhujícím představením divadelního inovátora Ziemilského

Čtvrtý ročník pražského divadelního a tanečního festivalu Bazaar uvede od 16. do 18. 3. představení ze střední a východní Evropy. Festival slavnostně otevře představení One Gesture polského Nowého Teatru, který se v Praze představí úplně poprvé. Inscenace špičkového režiséra Wojteka Ziemilského bude uvedena v pátek 16. 3. od 20 hodin v divadle Ponec. Pro zahájení festivalu jsme zvolili jednoznačnou středoevropskou událost sezóny. Zaujme totiž jak divadelní, tak taneční publikum. Čtyři neslyšící performeři zde bourají komunikační bariéry naprosto nekonvenčním způsobem,“ vysvětluje výběr One Gesture šéfdramaturg Bazaaru Ewan McLaren. Jádrem festivalu bude Sobotní Bazaar, přehlídka ukázek právě vznikajících scénických a tanečních proje ktů ze Slovinska, Chorvatska, Slovenska, ČR, Polska, Rakouska a dalších zemí.

Bazaar 2018 si pro svůj čtvrtý ročník zvolil jako téma hledání společného hlasu:. „V období, kdy se vzájemná komunikace zdá být paralyzována roztříštěností naší společnosti, festival nabízí optimističtější pohled do světa komunit, které svůj hlas nedávno našly a nyní ho neváhají používat,“ dodává šéfdramaturg Bazaaru Ewan McLaren. Ve třech intenzivních festivalových dnech se diváci mohou těšit na přehlídku progresivních a myšlenkově kontroverzních scénických prací a ukázek, které doplní diskuse, ale i workshop Bushe Hartshorna Poskytování a přijímání zpětné vazby.

V pátek 16. března ve 20 hodin odstartuje Festival Bazaar mezinárodně uznávaná inscenace One Gesture progresivní polské scény Nowy Teatr. Slavnostní zahájení proběhne v divadl e Ponec. Čtyři neslyšící performeři v ní vtipně i nevybíravě konfrontují publikum s bariérami komunikace mezi slyšícími i neslyšícími navzájem. Režisérem inscenace, která získala ocenění v Zurichu, Sarajevu, Drážďanech a Łodzi, je špičkový divadelní inovátor Wojtek Ziemilski.

Sobotní Bazaar ve Studiu Alta je pomyslným centrem festivalu Bazaar 2018. Během jednoho dne čeká diváky přehlídka čtyř ukázek právě vznikajících scénických a tanečních projektů umělců ze Slovinska, Chorvatska, Slovenska, ČR, Polska, Rakouska a dalších zemí. Viktor Černický bude s diváky bloudit v záhybech skutečnosti, v sóle Nastasji Štefanič se hudební nástroj stane součástí vlastního t la tanečnice, Lea Kukovičič a Bria de la Mare zkouší skrze fotografie diváků před a po představení zachytit změnu, kterou v nich vyvolalo a Collective B vytvoří fiktivní masakr a reinterpretuje masmediální obraz terorismu. Na závěr Sobotního Bazaaru se uskuteční diskuse moderovaná Alicí Koubovou.

Zsuzsa Rózsavölgyi ve svém sebevědomém stand-upu a pohybové performanci v jednom odkrývá tabu o to m, co znamená žít v ženském těle ve střední Evropě v roce 2018. Představení s prostým názvem 1.7 předvede tato maďarská performerka v sobotu 17. března od 20 hodin ve Studiu Alta. Hravý a sarkastický sólový projekt o ženském těle a ženských rolích, zkoumá společenská omezení a kastraci ženské přirozenosti reklamou, mediální manipulací, tradicí nebo pouhou hloupostí.

Tereza Hradilková s taneční inscenací roku 2017 Švihla vystoupí v neděli 18. března od 18 hodin v divadle Ponec. Skákání přes švihadlo jako dětská hra, ale i jako ambice a sebezdokonalování. Přeskakujeme jen sami sebe, překračujeme své hranice nebo jsme naopak v opakujícím se kruhu, ze kterého nelze vystoupit?

Festivalový program uzavře soubor Handa Gote Research & Development, který uspořádá lidovou slavnost Šibřinky v neděli 18. března od 20 hodin v prostorách divadla Alfred ve dvoře. Improvizované představení a událost nedefinovatelné délky a rozsahu, která plynule přechází do promítání filmu, občerstvení nebo sportovní akce nabídne zamyšlení nad temnou stranou češství, lidovými zvyky a folklórem.

Kompletní informace najdete na webových stránkách www.alfredvedvore.cz/cs/bazaar.

Festivalový pas bude letos k dispozici v ceně 800/500 Kč. Vstupné na jednotlivá představení stojí 200/100 Kč s výjimkou inscenace Švihla, kde je vstupné za 220/120 Kč a One Gesture, které pořídíte za 300/200 Kč. Festivalový pas a vstupenky na jednotlivá představení můžete zakoupit online v předprodeji GoOut, na webech jednotlivých divadel a na pokladně divadla Alfred ve dvoře.

Program festivalu Bazaar 2018:

PÁTEK 16. 3.

20h / Ponec – divadlo pro tanec / One Gesture / Wojtek Ziemilski, Wojciech Pustoła & Nowy Teatr

 

SOBOTA 17. 3.

16h30 / Studio Alta / Sobotní Bazaar
1) Pli / Viktor Černický (SK/CZ)

2) Me, Viola and I / Nastasja Štefanič (HR)

3) Behind in Place, Later than in Time / Lea Kukovičič & Bria de la Mare (SLO/CYM)

4) Wonderful World / Collective B (PL/CZ/FR/AT)

20 h / Studio Alta / 1.7 / Zsuzsa Rózsavölgyi

 

NEDĚLE 18. 3.

18h / Ponec – divadlo pro tanec / Švihla / Tereza Hradilková a kol.

20h / Alfred ve dvoře / Šibřinky / Handa Gote Research & Development

Součástí festivalu je i čtyřdenní workshop Poskytování a přijímání zpětné vazby vedený Bushem Hartshornem (UK), který je určený široké veřejnosti. (15. – 18.3. / Alfred ve dvoře)

 

 

Eliška Míkovcová

Foto: Kobas Laksa, Vojtěch Brtnický 

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..