De Frutos a Pet Shop Boys přistávají na Měsíci

Pet Shop Boys a taneční individualista Javier de Frutos, narozený ve Venezuele, ztvárnili příběh Hanse Christiana Andersena baletem. Jak skončí přistání na Měsíci?

Pet Shop Boys a taneční individualista Javier de Frutos, narozený ve Venezuele, ztvárnili příběh  Hanse Christiana  Andersena  baletem. Jak skončí přistání na Měsíci?

Pet Shop Boys & Javier De Frutos – The Most Incredible Thing – video

 

„The Most Incredible Thing“ patří k  posledním pohádkám pro  dospělé, kterou Hans Christian Andersen napsal (sám ji pokládal za svou nejzdařilejší). Děj se v ní točí okolo kouzelných hodin, které mají na svém ciferníku rozličné obrazce a motivy. Princezna, která získá jako věno půlku království, se může provdat za toho, kdo jí věnuje nejneuvěřitelnější věc. Poselství této pohádky bylo přeneseno do současného baletu –  choreograf Javier De Frutos vytvořil choreografii  pro taneční sbor Sadler’s Wells. Základem ale bylo to, že  Ivan Putrov a Pet Shop Boys si padli do oka.

Javier de Frutos,  a Neil Tennant,  začínají být plni emocí nad druhou sklenkou  vína.

Dva muži, sedící nad  sklenkou vína v klubu v Londýně, diskutují o své  nové spolupráci a začínají být plni emocí.  Základem je příběh  Hanse Christiana Andersena. Ale jejich spolupráce je docela pozoruhodná věc sama o sobě: pro Pet Shop Boys  je to ‚první pokus o balet“, a De Frutos je stálice  pro vyprávění tancem. Je těžké udržet ty dva u tématu. V jednu chvíli rozvádějí balet jako základní téma, v další chvíli  už zase život-měnící sílu  umění, další  okamžik už  vše od pádu diktátorů až po levnou hudbu. Jsem vděčná, že Chris Lowe, druhý ze skupiny  Pet Shop Boys, je v posteli a léčí si nachlazení. Tito dva jsou až až.

Byl to ale  Lowe, nicméně, kdo nejprve viděl potenciál příběhu H. CH. Andersena. „Chris mi zavolal a říkal, že našel příběh, který by zpracoval jako balet,“ říká Tennant. Ačkoli příběh byl krátký, dodává, „existoval  velký volný prostor, pokud šlo o  balet“.
„Při tak  dlouhé kariéře jako je ta naše,“ říká Tennant, „musíte být stále svěží. Musíte být nadšený a usmívat se  anebo být  vystrašený k smrti.“  Po hudební kariéře a filmu Křižník Potěmkin  se  balet zdál dalším logickým krokem.

Jejich zájem byl vyvolán  Ivanem Putrovem z  Royal Ballet Company. „Viděli jsme Ivana hrát,“ říká Tennant, „a začali jsme být velmi  zvědaví, proč klasický balet zůstal tak  tradiční, jak vypadá“.

„Takže jsme měli zájem hrát balet v tradici Čajkovského a Prokofjeva, ale s moderní hudbou a choreografií. Chtěli jsme psát balet  naším vlastním stylem.“

De Frutos jako choreograf by mohl  představovat  problém. Balet měl být rodinnou zábavou, což  je sotva přirozené  prostředí pro  De Fruta, který si jednou zahrál nahý a   útočil na  katolický kostel, což  mu dokonce  vyneslo vyhrožování smrtí.

Ale De Frutos má básnický dar, sofistikovaně tančí,  úspěšně spolupracoval na několika velkých inscenacích. V roce 2007 jeho choreografie  pro muzikál West End Kabaret získala Olivera. Kluci byli ohromeni. „Jsme rádi, že De Fruto je jméno, které má okamžitý zvuk,  říká Tennant. “

Andersenův  příběh vypráví o  soutěži pořádané králem, který nabízí své dcery a polovinu jeho království tomu, kdo ukáže  „nejneuvěřitelnější věc“. Mladý muž staví hodiny, které kouzelně obsahují  celý svět. Ale dříve, než může vyhlásit jejich  cenu, jsou hodiny rozbity kovářem, který tvrdí, že zničit  takový zázrak, je ještě více neuvěřitelné, než  ho vytvořit. Vzhledem k tomu, že  soudci neochotně souhlasí, rozbité  části hodin se vrátí k životu a mstí se.

„Je to takový hluboký příběh,“ říká Tennant.  „V podstatě jde o to, že můžete zničit objekt, ale nemůžete zničit nápad.“ Příběh  byl tajně distribuován dánským odporem  během nacistické okupace.

De Frutos si liboval  v této hře ve zkoumání všech svých divadelních možností.

Ve druhém dějství se soustředí na kouzlo hodin. Na hodinách je úžasně obsažen tanec a film, mezníky z historie, jako přistání Apolla 11 na Měsíci a velká umělecká díla,  mezi nimi i balety, a De Frutovy odkazy jeho vlastních  choreografií.

Princezna, zvědavě suchý charakter v originále, byla přeměněna na rebela. Postava je inspirována princeznou Carolinou z Monaka.

De Frutos obsadil  Putrova jako kováře: zatímco tanečník Ivan Putrov rád představí svou klasickou taneční  techniku, byl to také on, kdo chtěl ukázat  „Ivana tyrana“ a  najal  si trenéra bojových umění, aby mu pomohl vyjádřit útok na hodináře.

(Pet Shop Boys je britská hudební skupina. Tvoří ji Neil Francis Tennant (* 10. července 1954) a Christopher Sean Lowe (* 4. října 1959). Neil se věnuje především textům a zpěvu, Chris skládání hudby.

 

 

Pet Shop Boys turn their hand to ballet  – video

 

Pet Shop Boys se také věnovali několika vedlejším projektům a spolupráci s dalšími osobnostmi světové hudby. V roce 2001 uvedli v Londýně muzikál Closer To Heaven, ke kterému napsali písničky a na kterém se autorsky podílel Jonathan Harvey. V roce 2005 vyšla – s oficiálně uvedenými autory Neil Tennant, Chris Lowe, ne pod hlavičkou Pet Shop Boys – jejich kompozice Battleship Potemkin(Křižník Potěmkin), na které spolupracovali s drážďanskými symfoniky. Tato nahrávka byla od roku 2004 opakovaně použita při venkovních projekcích stejnojmenného ruského němého filmu režiséra Sergeje Ejzenštejna z roku 1925.

3. prosince 2009 Pet Shop Boys odehráli v rámci turné Pandemonium koncert v Praze.)

Judith  Mackrell

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..