KoresponDance letos poprvé i v Novém Městě na Moravě

Festival současného pohybového umění bude nejen v Praze a ve Žďáře nad Sázavou

Mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance se uskuteční již podvanácté. Hlavní festivalový program se uskuteční tradičně ve městě a na zámku Žďár nad Sázavou, a to od 11. do 14. července 2024. Doplněný bude o jeden festivalový den v pražském PRAKABu a poprvé festival zavítá i do Nového Města na Moravě do prostor Horácké galerie. Největší site-specific festival současného pohybového umění představí umělce a umělkyně z Česka, Francie, Portugalska, Rakouska, Španělska, Slovenska, ale třeba i z Kanady. Tvůrčí gejzír novocirkusové, taneční a pohybové energie zažijí návštěvníci na všech festivalových scénách.

 

Letošní festival pozval umělce a soubory, kteří naplno ukážou interdisciplinaritu své umělecké práce. Letos návštěvníci zažijí nejen divadlo, nový cirkus, tanec, ale třeba i film či vizuální instalace. Festival KoresponDance si zakládá na tom, že je otevřen pro širokou škálu publika. Nehledí na rozdílné generace, zájmy nebo sociální prostředí. Umění si užijí doslova všichni, rodiny s dětmi, generace Z, zralí padesátníci i senioři. Zklamaní ale nebudou ani zkušenější diváci či odborná divadelní a taneční obec. Je zkrátka přístupný všem, kteří jsou otevření kulturním zážitkům a poznání specifických míst, na kterých by návštěvník performační umění primárně nečekal. Například v továrně na kabely.

„Již podruhé jsme se spojili s pražskou kabelovnou PRAKAB a umístila jednotlivé perfomance do industriálního prostředí. Propojení rozdílných prostředí a přidanou hodnotou jednotlivých děl je i to, že se zapojí zaměstnanci PRAKABu. Velmi si vážíme spolupráce, kterou se nám podařilo vytvořit a udržet, přece jen umělci v továrně nejsou k vidění každý den,” přibližuje pražský den ředitelka festivalu Marie Kinsky. Ten se v PRAKABu uskuteční 20. června v odpoledních a večerních hodinách. Program v pražské kabelovně láká na choreografku a performerku Katiu Marii Germain z kanadského Montréalu, francouzské uskupení Alta Gama, které ve své performance řeší vztah k vlastnímu tělu. Na této cestě k sebepoznání bude důležitým nástrojem nejen člověk sám, ale i největší vynález všech dob – kolo. Performeři a choreografové Viktor Černický a Agáta Jarošová připraví pro diváky performance na míru prostorám PRAKABu. Své pohybové umění představí i ti nejmladší – děti zapojené do projektu Škola tančí.

Už o den dříve, 19. června, se festival vůbec poprvé představí v Novém Městě na Moravě, kde organizátoři navázali spolupráci s Horáckou galerii. Odpolední i večerní hodiny si mohou diváci užít společně se slovenskou tvůrkyní, tanečnicí a choreografkou Soňou Ferienčíkovou a švýcarskou umělkyní a akrobatkou Stéphanie NDuhirahe. Obě umělkyně svá díla přizpůsobí specifickému prostoru galerie a jeho geniu loci, obě díla pracují s prostorem zcela odlišně, ale přitom je propojuje jeden společný prvek, a tím je lano. Stéphanie ve své performance Šrámy/La Débattue zkoumá historii daného místa, do kterého se prolíná i její osobní příběh a příběh její rodiny. Soňa Ferienčíková pak ve svém projektu IHOPEIWILL skloubí fyzickou performance, zvukový design a vizuální instalaci.

KoresponDance od svého počátku propojuje umělce z celého světa nejen s Prahou, ale především s regionem Vysočina. Na vybraných projektech pravidelně spolupracuje s místními komunitami, obyvateli Žďáru, ale i celého regionu Vysočina, s mladými lidmi či se školami a dětmi. Rozvoj regionu je jednou z priorit festivalu. Jeho jádro tak neodmyslitelně patří zámku a městu Žďár nad Sázavou. Letos se návštěvníci mohou těšit na mezinárodně oceňované umělce a soubory z celé Evropy.

Prostory zámku a jeho okolí rozžijí přední francouzská tanečnice a choreografka Leïla Ka, slovenský novocirkusový performer Roman Škadra, francouzský multidisciplinární kolektiv Groupe ZUR přiveze podmanivou audiovizuální show. Německý tanečník Tobias M. Draeger připravuje pro Žďár imerzivní projekt kombinující komunitní práci, fotografii, video a hudbu. Krásu nového cirkusu ukáže portugalský tvůrce a performer Joao Paulo Santos, španělský temperament prosákne do ulic Žďáru díky uskupení HURyCAN. Světovou i osobní premiérou bude multidisciplinární inscenace Panta Rhei v režii Martina Říčana, který si přizval ke spolupráci mladé divadelníky, filmaře i tanečníky. V programu nebude chybět tradiční KoresponDance Battle, která se uskuteční ve spolupráci se špičkovým českým tanečníkem, výtvarníkem i hercem, Kristiánem Mensou, známým také pod uměleckým jménem Mr. Kriss.

Vedle workshopů a diskusí umělců s publikem či hudebních show hlavní program dále doplní tradiční dětská představení projektů Škola tančí a Tvořivý tábor pro děti i dospělé.

V posledních letech KoresponDance akcentuje i ekologickou stránku a má za cíl zařadit se mezi “zelené” festivaly. Třídění odpadu v průběhu po celou dobu konání i příprav je samozřejmostí, návštěvníci mohou využít zdarma MHD i speciální svozy v pozdních nočních hodinách. Součástí festivalového merche budou například re-kelímky. „V průběhu posledních let se snažíme držet krok se základními návyky, které vedou k udržitelnosti. Víme, že můžeme omezit dopravu osobními auty, třídit odpad, nepoužíváme plastové nádobí a letos si budou moct návštěvníci zakoupit i re-kelímky za symbolickou cenu. Chceme být ekologickým festivalem, není nám jedno, jak vypadá naše krajina a životní prostředí. Tím prosíme i samotné návštěvníky, aby se s námi do jednotlivých kroků k zelenějšímu festivalu aktivně zapojili a využili k dopravě například MHD, které budou mít po celou dobu zdarma,” dodává Marie Kinsky.

KoresponDance je mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu a největší site-specific festival současného tance v České republice. Každý rok na začátku července otevře KoresponDance dveře zámku Žďár nad Sázavou desítkám umělců a tisícovkám návštěvníků a všem zprostředkuje fantastický zážitek se současným uměním té nejvyšší světové úrovně. Těšit se můžete již na jedenáctý ročník, který opět přivítá nepočítaně umělců z mnoha zemí.

Od roku 2009 je festival na české scéně, od roku 2013 na zámku.
KoresponDance je vůbec prvním outdoorovým festivalem tance v České republice. Formovat se začal v roce 2009 v rámci projektu KoresponDance Europe, který dal příležitost k uměleckému rozvoji více než stovce choreografů z několika zemí. Od roku 2013 je na scéně festival tak, jak ho známe dnes, tedy největší site-specific festival současného tance u nás, zároveň jediný festival současného tance v regionu Vysočina a především festival, který dlouhodobě a naprosto jedinečně pracuje s publikem.

Řada představení je připravována speciálně pro festival a odehrávají se tak ve světové premiéře.
KoresponDance přináší unikátní spojení genia loci barokního zámku se současným uměním, díky koncentraci celého programu do jednoho areálu vytváří opravdovou festivalovou atmosféru, a nejen zastřešuje sérii představení, zcela stírá dělící linii mezi umělci a publikem, kteří se všichni setkávají na centrálním prvním nádvoří, a v neposlední řadě uvádí neopakovatelná site-specific díla, která pozvané skupiny na zámku připravují i tři týdny před zahájením festivalu.

Na festivalu se již během jeho prvních sedmi ročníků objevili umělci z pěti kontinentů a osmnácti zemí.
KoresponDance je výjimečný i programem, který každoročně pečlivě skládá jeho zakladatelka Marie Kinsky se svými spolupracovníky. Žďár nad Sázavou už přivítal hvězdy, jako jsou Dominique Boivin, Paco Decina, Béatrice Massin, Jordi Galí, Joseph Nadj, skupiny Barely Methodical Troupe či Foco alAire producciones a zapsal se do paměti představeními Něžný bagr, Contigo, La Cosa a mnoha dalšími.

Zažijte tanec, zažijte zámek.
Festivalový program zve i na prohlídky expozic a interaktivního multimediálního Muzea nové generace, zároveň často otevírá běžně nepřístupné prostory jako sklep či uzavřená křídla.

KoresponDance se těší podpoře regionálních i mezinárodních institucí.
Festival získal v roce 2017 značku EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a od téhož roku záštitu hejtmana Kraje Vysočina, zároveň je zařazen mezi VIP akce Kraje Vysočina a v roce 2018 získal podporu v rámci projektu Roundabout Europe z programu Kreativní Evropa. V roce 2020 navázal prestižní spolupráci s Českými centry. O rok později byla realizována úvodní část projektu People Power Partnership podporovaného z programu Kreativní Evropa. V roce 2022 festival uvedl několik projektů podporovaných programem meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE Rakousko-Česko po úspěšném představení PHOENIX v roce 2019.

Křivka návštěvnosti festivalu je neustále na vzestupu.
V roce 2019 vzrostla o více než 25 %, o rok později byly kapacity vyprodané a nedostačovaly. Právě v roce 2020, i navzdory koronavirové krizi, potvrdil festival svou životaschopnost, když dokázal garantovat konání a přijít s konceptem, který disponoval variantou pro jakýkoliv epidemiologický stav.

Organizátorem festivalu je nezisková organizace Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA.

Předprodej vstupenek na festival bude zahájen na přelomu května a června, vstup na pražskou část bude zdarma. Bližší informace o programu i vstupenkách jsou průběžně zveřejňovány na www.korespondance.cz a na sociálních sítích.

TERMÍNY 2024

  1. 6. | Nové Město na Moravě | Horácká galerie
  2. 6. | Praha | PRAKAB

11.–14. 7. | zámek a město Žďár nad Sázavou

WEB| www.korespondance.cz

FACEBOOK| facebook.com/korespondance

INSTAGRAM| instagram.com/korespondance

YOUTUBE| Festival Korespondance

Michaela Sikorová

pro Taneční magazín

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..