Letošní Cirk-UFF?

Lahůdky ze světa i oslav patnácti let Cirku La Putyka

V podkrkonošském Trutnově se blíží už čtrnáctý ročník novocirkusového festivalu Cirk-UFF. Ten si za dobu své existence získal respekt v Česku i v zahraničí. Třeba v roce 2014 vybíral prestižní časopis The Economist pro svou ročenku jednu událost v každé zemi, kterou v daném roce sledovat. A pro Česko vybral právě Cirk-UFF. A i letošní ročník bude něčím speciální. Přední soubory z Austrálie, Maďarska a Izraele, oslava patnácti let Cirku La Putyka a setkání s CZirkidz, školou pro ty, kteří se chtějí učit od těch nejlepších na světě a stát se „world class“ akrobaty a performery.

Cirk-UFF se soustředí na spolupráci s Austrálií, jejíž novocirkusová scéna se během posledních let dostala na absolutní světovou špičku. I proto otevřeli v Trutnově školu CZirkidz, kde učí právě Australané. Projekt, který přímo navazuje na školu Cirkidz v Adelaide, je otevřen dětem a mládeži od čtyř do devatenácti let, ale po dohodě i starším zájemcům odkudkoli. „Zásadní věcí letošního ročníku bude souvislost právě s naší školou CZirkidz. Naši studenti si založili vlastní soubor s názvem CZirkidz Dance Company a připravují pod australsko-českým režijním vedením představení Heart. Na tom budou moci lidé vidět, co je možno naučit se pod tímto skvělým vedením za jeden semestr. A další zásadní věc, spolu se South Australian Circus Centre připravujeme koprodukčně představení The Veil. Jeho režisérem je Joshua Hoare, umělecký ředitel zmíněného centra, školy Cirkidz Adelaide produkující ty nejlepší akrobaty a zároveň supervizor naší školy CZirkidz. Vystoupí v ní ti nejlepší australští akrobaté a čeští muzikanti a zpěváci,“ nastínil ředitel Cirk-UFFu Libor Kasík.

Slavíme 15 narozeniny Cirku La Putyka

Vedle mnoha dalších programových lahůdek budou na Cirk-UFFu slavit i patnácté výročí dlouhodobého partnera, Cirku La Putyka. „Ano, Putykáři jsou tady vlastně od začátku, proběhlo tu i několik jejich premiér, Uffo bylo vlastně nějakou dobu před otevřením Jatek78 i jakousi jejich domovskou scénou. Takže musíme, ale hlavně chceme jejich výročí oslavit, a to představením La Putyka venku, zdarma pro všechny, a taky show Runners. Navíc nejsou teď ohledně prostoru Jatka78 v lehké situaci, proto bych chtěl vzkázat představitelům města Prahy, ať se k tomuto problému postaví čelem. Je to nejen pro soubor, ale pro celou českou kulturu opravdu důležitá věc,“ řekl Libor Kasík.

Pozvánka od principála

„Všechny bych chtěl srdečně pozvat, bude to zážitek. Navíc cesta k nám se zkracuje, z D11 už je to nějakých 20 kilometrů. Návštěvu Cirk-UFFu doporučuji propojit s výletem do našich krásných hor, podle mě nejkrásnější údolí Krkonoš, tedy Pec pod Sněžkou, je z Trutnova coby kamenem,“ uzavřel Kasík.

Cirk-UFF vypukne ve středu 29. května, potrvá do neděle 2. června, vstupenky jsou k mání online na ZDE

Foto: Miloš Šálek

Hanka Topolovová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..