Tvůrčí dům Elišky Peškové na Smíchově chystá adventní program

Vázání adventních věnců, Mikuláš s anděly a čerty, jarmark, rukodělné workshopy či divadelní představení

Vázání adventních věnců, Mikuláše s anděly a čerty, jarmark s originálními vánočními dárky, rukodělné a umělecké workshopy i divadelní představení. To vše a leccos dalšího nabídne v závěru letošního roku Tvůrčí dům Elišky Peškové, nový prostor pro živé umění i sousedská setkání na pražském Smíchově. Novotou zářící budova nacházející se jen pár kroků od Švandova divadla zahájila na podzim svoji první uměleckou sezónu a je otevřena profesionálům i amatérům – zvědavcům, nadšencům a lidem toužícím po společně sdílených zážitcích.

V neděli 26. listopadu od 14 do 18 hodin zve Tvůrčí dům na akci Než přijde Advent. „Půjde o přípravu na adventní období se vstupem zdarma, která je určena pro děti, dospělé, rodiny, studenty i seniory. Lidé si tu budou moci uvázat adventní věnec s asistencí skvělé lektorky floristiky Martiny Šedové, a pokud si přinesou starý vosk z vyhořelých svic, mohou si tu odlít svíčky nové,“ říká Vojtěch Nejedlý, vedoucí Tvůrčího domu. Ti nejmenší si zde vyrobí krásné korálkové vánoční ozdoby nebo originální dopis Ježíškovi a od 16 hodin potěší všechny návštěvníky hudební a divadelní vystoupení dětí, které navštěvují vzdělávací instituce Prahy 5. Od 17 hodin začíná přednáška o adventních zvycích a jejich proměnách v průběhu historie. „V závěru pak pod heslem „Vánoční? Jasan!“ rozsvítíme vánoční osvětlení, které rozzáří strom ve dvoře budovy,“ zve na adventní odpoledne Vojtěch Nejedlý.

V úterý 5. prosince se do Tvůrčího domu dostaví Mikuláš s anděly a čerty. „Událost začne v 17 hodin a děti i rodiče se mohou těšit na originální setkání s mimořádně sympatickým nejštědřejším svatým, který – v případě zájmu – děti rád vyzpovídá, pokárá, pochválí i obdaruje,“ láká na dostaveníčko s Mikulášem Vojtěch Nejedlý. „Více informací a možnost přihlášení malého hříšníka či hříšnice najdou zájemci na našem webu,“ dodává.

V neděli 10. prosince od 12 do 18 hodin v Tvůrčím domě poprvé proběhne Vánoční jarmark, který se sem přesouvá ze svého tradičního dějiště ve Švandově divadle. Příchozím nabídne většinou ručně vyráběné drobnosti, lákavé pochutiny i dobročinné stánky, v nichž lze koupit originální vánoční dárky. „Náš jarmark bude také hostit herecký oděvní bazárek, jehož výtěžek bude věnován na podporu seniorů v rámci projektu Ježíškova vnoučata,“ uvádí Nejedlý.

Divadlo, workshopy i premiéra inscenace Honzlová

To však není zdaleka všechno. „Diváci k nám mohou zajít na hořkou autorskou komedii o kdysi slavné herečce, která musí soupeřit o své místo s vlastní studentkou. Inscenace Pešková vypráví o naší patronce, herecké hvězdě 19. století a pedagožce Elišce Peškové a jejím pádu z českého divadelního výsluní. Titul je na programu 22. listopadu, 18. prosince, 22. ledna a uvidíme v něm Miroslavu Pleštilovou s její studentkou Ivetou Hlubučkovou,“ říká Vojtěch Nejedlý.

Tvůrčí dům nabízí také rozmanité kreativní workshopy. Ten první, věnovaný Slam poetry a vedený Anatolem Svahilcem, mistrem republiky v této moderní básnické disciplíně, proběhne v neděli 3. prosince od 14 hodin. Poslední místa nabízí pěvecký workshop pro začátečníky s vyhledávanou lektorkou Pavlou Fendrichovou: odehraje se 9. prosince. „Událostí svého druhu bude celodenní čalounický workshop pod vedením herečky a čalounice v jedné osobě Marie Štípkové, který se uskuteční 14. ledna 2024,“ říká Nejedlý a upozorňuje i na workshop scénické fotografie určený pro mírně pokročilé, jenž je naplánován na 20. a 21. ledna.

„V neděli 21. ledna 2024 proběhne další divadelní premiéra v rámci naší první sezóny, která vyzdvihuje ženu a její energii a sílu coby hybné elementy napříč historií. Novinku Honzlová, román Zdeny Salivarové v dramatizaci režiséra Josefa Kačmarčíka, uvidíme v podání Hereckého studia Švandova divadla,“ říká Nejedlý.

„Do konce letošního roku vybavíme sdílené dílny – krejčovskou a truhlářskou – a začneme je nabízet veřejnosti, v únoru 2024 vypíšeme další hlasový a herecký workshop. Každou středu k nám lze zajít na Deskovky, volné hraní deskových her, každý druhý čtvrtek od 10 hodin jsou u nás Pohádky od Elišky. Předčítání pohádek a básniček v podání herečky a začínající spisovatelky Lucie Hrochové je určeno pro děti už od 2 let. A za dobrovolné vstupné je možné zavítat na Text-appeal, literárně-hudební večírek mladých textařů a scenáristů z Konzervatoře Jaroslava Ježka. Ten nejbližší se koná 11. prosince 2023 a 31. ledna 2024,“ uzavírá Nejedlý.

                                                                                                                                                                              Magdalena Bičíková  

pro Taneční magazín                                

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..