Don Quijote i Taneční mládí

Taneční konzervatoř hl. m. Prahy a Bohemia Balet v červnu 2023

Taneční konzervatoř hl. m. Prahy uvede absolventská představení již tradičně v krásných prostorách Stavovského divadla, a to po dva dny: v neděli 18. června a v pondělí 19. června. Program každého večera začíná v 19:00 hodin a bude jiný – v neděli se diváci mohou ponořit do světa klasického baletu s Donem Quijotem a v pondělí pak i do dalších tanečních stylů. V červnu se navíc chystá ještě představení Bohemia Baletu v Divadle Na Rejdišti a ve Stavovském divadle 26. června již tradiční koncert Taneční mládí, na kterém vystoupí všichni studenti školy.

Představení Don Quijote s podtitulem Taneční scény ze slavného baletu napovídá, že jde o „best of“ slavného baletu Ludwiga Minkuse a Maria Petipy. Vzniklo ve spolupráce TK hl. m. Prahy, jejího souboru Bohemia Balet a také Symfonického orchestru Prahy 8, který doprovází každou pražskou reprízu pod taktovkou Jáchyma Svobody. Inscenace nesleduje samotný příběh baletu, ale nabízí atraktivní, strhující taneční celky vystavěné na virtuózní technice klasického tance a dynamice španělského koloritu. V obraze Snu pak i krásu a ladnost takzvaného „bílého baletu“. Součástí představení je také světoznámé pas de deux Basila a Kitri, které je vrcholnou ukázkou tanečního umění. Výtvarníkem scény a kostýmů je přední český výtvarník, Josef Jelínek, jehož kostýmy určené pro produkci Národního divadla mohou mladí tanečníci v představení využívat. Dramaturgem a režisérem je ředitel konzervatoře Jaroslav Slavický.

V pondělí 19. června se představí budoucí absolventi a studenti nejvyšších ročníků již tradičně v kratších ukázkách, ve kterých budou demonstrovat své dovednosti v klasickém tanci i moderních technikách a lidových tancích domácích i zahraničních. Představení bude uvedeno tak ve spolupráci TK a Bohemia Baletu. Vstupenky lze zakoupit přes web Národního divadla.

Tím ale aktivity TK hl. m. Prahy v této sezoně ještě nekončí. V květnu se studenti zúčastnili galapředstavení v německém Chemnitz, kde zatančili moderní choreografii Who Am I. Dne 27. května vystoupil Bohemia Balet a Taneční konzervatoř v Městském divadle ve Slaném s koncertní částí večera složeného z klasických variací a choreografií současného tance. Na závěr diváci zhlédli humornou choreografii Mozartissimo. Členové Bohemia Baletu také pravidelně účinkují v rámci koncertů The Best of Mozart with Opera and Balet v Obecním domě. Tato spolupráce je trvalá a mladé tanečníky čeká letos ještě 9 vystoupení, nejbližší 30. června a několik termínů v červenci a v srpnu.

S vlastním komponovaným programem vystoupí Bohemia Balet v této sezoně ještě jednou 23. června, a to již tradičně v Divadle Na Rejdišti. Na programu budou choreografie Létejte bezpečněZrcadloMozartissimo i divácky oblíbený Penzion na předměstí. Repertoár Bohemia Baletu doplní sólová vystoupení vybraných studentů, která vznikla pro Evropskou taneční soutěž Brno 2023, na kterou se těší tanečníci Taneční konzervatoře hl. m. Prahy již 27.–29. 6. 2023. Představení se koná od 18:00 hodin, vstupenky v ceně 200 Kč (100 Kč studentské) si mohou diváci předem rezervovat na emailu nebo přes zprávu na facebooku/Instagramu.

Jak je patrné z jeho aktivit, soubor Bohemia Balet se neomezuje pouze na jeviště pražských a mimopražských divadel. Tanečníci vystupují na gala večerech, festivalech, u příležitostí předávání cen a slavnostních ocenění, ale i na maturitních večírcích a plesech. Vítané jsou rovněž spolupráce a koprodukce s partnerskými divadly a dalšími školami uměleckého zaměření na společných projektech a choreografiích.

„Bohemia Balet je svým repertoárem, mladistvým energickým výrazem a technickou profesionalitou velmi blízký a srozumitelný pro diváky široké veřejnosti, pro děti, znalce baletu, i pro diváky, kteří tanec na jevišti teprve objevují. Zápal a nadšení tanečníků zaujmou diváky i v posledních řadách, všichni prožijí rozmanité emoce, drama, poetiku, lásku, i humor, který v dnešní době všichni tolik potřebujeme,“ uzavírá Jaroslav Slavický.

Posledním představením Taneční konzervatoře hl. m. Prahy v sezoně bude již tradiční Taneční mládí 2023, které se koná 26. června ve Stavovském divadle. Vystoupení představí studenty TK HMP napříč všemi ročníky v choreografiích klasického, současného i lidového tance.

Foto: Vojtěch Brtnický, Serghei Gherciu a Anna Rasmussen 

PhDr. Lucie Kocourková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..