Jatka78 vstupují do další éry

Rozum, cit a srdce

Rosťa Novák, principál Cirku La Putyka, tedy Rostislav  Novák ml.  zavádí blokové hraní. Cirk La Putyka spouští  hned půlroční program najednou

Osm let existence oslavila v listopadu, nyní je čas na další strategické kroky. Řeč je o Jatkách78, která za sebou mají 1 749 představení s průměrnou návštěvností 82 % a jež od roku 2014 navštívilo 395 760 diváků. Holešovické divadlo čeká řada novinek, některé se projeví už nyní. Umělecký šéf Jatek78 a principál Cirku La Putyka Rostislav Novák mladší zavádí blokové hraní. V programu na dalších šest měsíců se objeví současný repertoár Cirku La Putyka s hity BOOM vol. 2, Runners i s aktuální novinkou SENSES v režii finského režiséra Maksima Komara. Chybět nebudou tanečníci DEKKADANCERS, improvizátoři ‚My kluci, co spolu chodíme‘ a další soubory. V dubnu 2023 dorazí z Austrálie novocirkusový zázrak Circa a uvede v české premiéře sofistikovanou show Humans 2.0. 
Krátce s Rosťou Novákem ml.
 
TM:
Jak se Vám podařilo překlenout všechny ty těžkosti – pandemie, válka v Evropě, energetická krize??
R. Novák:
 
Nebyli jsme to jen my, tedy náš soubor, byli to všichni lidé, kteří se točili kolem nás, opravdu každý sehrál svou roli a v první řadě to byli diváci. Bez nich by to opravdu nikdy nešlo.
 
TM:
 Ohlédneme-li se za Vaší sezónou, dostali jste se do Anglie, na  Festival Fringe. Krátce – Edinburgh Festival Fringe je největší světový festival umění a médií. To je už top. Co to tedy pro Vás znamená?
Vlastně jen to, šířit naši kulturu a náš jazyk dále. Dostali jsme pozvánku do USA a dalších zemí, takže určitě to není konec, jen nový začátek.
 
Od ledna do června 2023 Jatka78 plánují celkem 93 představení a poprvé je v prodeji program na šest měsíců dopředu. Z českých souborů se kromě Cirku La Putyka mohou diváci těšit na domovský taneční soubor DEKKADANCERS, české akrobaty AirGym nebo na improvizační skupinu My kluci, co spolu chodíme, která provede diváky všemi zákoutími divadla například kanceláří, barem a tréninkovou halou.

Divadelní perpetuum mobile

„Nezastavovat, jet dál, vše zvládat a hned reagovat. V tomto duchu se nesou tři poslední extrémně náročné roky. Prostor pro nadechnutí nepřichází ani nyní. Nechceme přijít o uměleckou svobodu, bez které bychom se nemohli rozvíjet, a proto neustále hledáme nové cesty. Okolnosti, jako jsou covid-19, válka na Ukrajině i energetická krize, se staly katalyzátorem změn. Musíme se umět adaptovat a být kreativní, abychom byli životaschopní. Řídíme se u toho rozumem, citem a srdcem,“ říká Rostislav Novák mladší, který spolu se svým bratrem Vítkem vede Jatka78 do další etapy.

Předprodej na celou sezónu

Prioritou je jednoduchost na všech úrovních, aby se i v době krize divadlo udrželo nad vodou. Blokové hraní má přinést snížení nákladů na provoz díky omezení počtu přestaveb. „Inspirujeme se evropskými scénami v Berlíně a Londýně. Sami jsme si tento formát vyzkoušeli a věříme, že nám pomůže udržet se i se opět přiblížit světovým lídrům  na poli současného performativního umění,“ zdůrazňuje Rostislav Novák.

Australská Circa nabídne víc než cirkus

Důležitým dramaturgickým pilířem Jatek78 jsou zahraniční spolupráce. Po pandemické pauze se divadlo vrací k pořádání rezidencí, které mají přinést nová představení na míru prostoru, z nichž nejlepší se v něm odpremiérují. Hranice nového cirkusu posune během hostování proslulý a cenami ověnčený australský soubor Circa. Symfonií akrobacie, světla a zvuku se v novocirkusovém představení Humans 2.0 dotkne otázek, které si klade každý z nás.

Všichni patří na Jatka už osm let

K 8. narozeninám nadělila Jatka78 divákům nové kategorie vstupenek. Připomínají tím, že zastávají myšlenku, že divadlo má být dostupné pro všechny. Jde o osm vstupenek za 200 Kč na každé představení domovských souborů pro ty, jejichž finanční situace neumožňuje, aby si pořídili vstupenky za plnou cenu, a naopak osm vstupenek za 1 780 Kč pro ty, kteří koupí podpoří diváky z první kategorie i daný vystupující soubor.

Vstupenky jsou nyní v prodeji www.jatka78.cz

Kompletní program naleznete na www.jatka78.cz.
Předprodej na rok 2023: https://www.jatka78.cz/cs/program
Foto: Cirk La Putyka, Eva Smolíková
Magdalena Novotná, 
Rozh. Eva Smolíková
 
 
Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..