Autorské právo v kostce

Asociace tanečních umělců zve na seminář

Asociace tanečních umělců České republiky (ATU ČR), profesní organizace, která sdružuje taneční instituce a individuální umělce, pořádá v rámci projektu TANUM (TANeční UMění) další veřejný seminář na téma „Autorské právo v kostce se zaměřením na taneční umění“. Seminář, který povede JUDr. et MgA. Petra Žikovská (ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu, pedagožka na Právnické fakultě UK, odborná asistentka Ústavu práva autorského, práv průmyslových a práva soutěžního), je určen tanečníkům profesionálům, choreografům, inscenátorům a dalším zájemcům z oblasti tance. Workshop proběhne ve čtvrtek 24. listopadu 2022 od 15 hodin v Domě tanečního umění v pražském Braníku (v učebně ve 2. patře).

„Pro profesionální tanečníky je velice důležité získat alespoň základní povědomí o významu odvětví autorského práva, a to především proto, že se zabývá právními vztahy uživatelů i tvůrců autorských děl. Prostřednictvím autorského práva stát poskytuje autorům výlučná práva k jejich dílu a autorské právo je součástí tzv. duševního vlastnictví.“, uvádí Linda Svidró, umělecká vedoucí Pražského komorního baletu a předsedkyně ATU ČR. „Považuji za důležité připravovat v této oblasti vzdělávací semináře, které rozšíří vědomosti a kompetencí nejen jednotlivých členů Asociace profesionálních umělců ČR, ale i profesionálních tanečníků, choreografů či dramaturgů. Semináře zaměřené na autorsko-právní postavení umělců s využitím nových technologií, aktuálně platnou legislativu v oblasti daňových zákonů, Zákoníku práce a jiné. Ve 21. století se tanečník, zvláště ten na ‚volné noze‘, bez takové znalosti v praxi neobejde.“

„Vyjádřím se z praxe, protože se autorským právem pro choreografy zabývám čtyřicet let. Do roku 1989 jsem se snažil, aby bylo konečně naplněno to, co sice bylo v Autorském zákonu, ale nikdo to nerespektoval. Díky našemu intenzivnímu jednání se na podzim 1989 podařilo uvést v život, že choreografové mají svou odměnu rozdělenou na vytvoření díla a jeho licencování – dostávají za reprízy svých děl tantiémy,“ vysvětluje Zdeněk Prokeš, choreograf a pedagog, člen rady ATU ČR.
„Vidím okolo sebe mnoho příkladů, kdy choreografové nevědí, jak získat licence na hudbu pro svá díla a dělají mnoho chyb, které vedou k tomu, že licenci do premiéry neobdrží a pak buďto nemohou drahou licenci zaplatit, nebo dokonce nedostanou povolení a musejí svá díla v krajním případě stáhnout. Proto je tak důležité, aby se v Autorském zákonu sami orientovali a znali i určité postupy a termíny: co je dílo spoluautorské, dílo spojené, práva majetková a práva osobnostní, oprávnění k užití díla (licenční smlouva), vymezení některých podmínek licence atd. K zlepšení povědomí o všech otázkách spojených s fungováním Autorského zákona pro výkonné umělce i tvůrce seminář JUDr. Petry Žikovské určitě poslouží.“

Projekt TANUM, který byl podpořen Norskými fondy, poběží až do konce roku 2023. Aktuálně v rámci projektu pracují členové rady Asociace tanečních umělců na dotazníkovém šetření za účelem zpracování prostorové a finanční analýzy potřeb v oblasti profesionálního tanečního umění, do které se zapojí postupně všichni zástupci baletních souborů v rámci příspěvkových organizací – divadel, a také zástupci nezávislých tanečních souborů v Praze.

Další klíčové aktivity projektu se zaměřují na zpracování analýzy a definici Statusu profesionálního umělce. V neposlední řadě pak na posílení dovedností a kompetencí jednotlivých členů Asociace tanečních umělců ČR formou již zmíněných webinářů, vzdělávacích seminářů a odborných workshopů (za účasti zahraničních expertů). K podpoře spolupráce členů Asociace tanečních umělců ČR a členů Strategického týmu z regionálních kulturních center a následné komunikaci s představiteli veřejné státní a regionální správy ČR bude sloužit právě nová komunikační online platforma TANUM.

Podrobnější informace o projektu najdete na webové stránce: www.atucr.cz.

Mgr. Johana Mravcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..