Festival Nové generace plný tance různých forem

Kreativní třídenní program plný tance

V termínu od 25. do 27. listopadu 2022 proběhne v centru Prahy Festival Nové generace, který nabídne divákům kreativní třídenní program plný tance v nejrůznějších formách. K vidění bude nejčerstvější choreografická tvorba z dílny studentů Katedry tance pražské HAMU a také jejich zahraničních souputníků – studentů z vídeňské Musik und Kunst Privatuniversität. Prostory HAMU rozpohybuje site specific performance. Nově budou součástí festivalu veřejné pohybové workshopy s konkurzní povahou vedené choreografy Nové generace a proběhne také promítání krátkometrážních tanečních filmů.

Poslední listopadový víkend bude ve znamení festivalu Nové generace, což je platforma pro mladé choreografy, posluchače katedry tance HAMU, která v průběhu celého roku vytváří  příležitosti pro začínající tvůrce prezentovat vlastní přístup k současnému umění a osvěžit tak taneční scénu jejich mladistvou tvorbou.

Program odstartuje páteční site specific performance, která proběhne v prostorách HAMU na Malostranském náměstí a v jejich přilehlém okolí. Diváci budou provedeni málo známými cestami skrz HAMU, pro jejichž zákoutí studenti vytvořili pohybové instalace. Po performance bude následovat promítání krátkých tanečních filmů, které v rámci předmětu Tanec a kamera společně připravili studenti HAMU a studenti FAMU.

Sobota 26. listopadu bude mít velmi nabitý celodenní program. Od rána budou na HAMU probíhat workshopy s konkurzní povahou, které povedou studenti oboru choreografie, někteří z nich zároveň autoři choreografií prezentovaných na festivalu. Workshopy jsou otevřené pro tanečníky všech úrovní pokročilosti. V rámci workshopů bude probíhat zároveň konkurz do nově připravovaných tanečních projektů zúčastněných choreografů, jedná se tedy o unikátní možnost dostat se k novým interpretačním příležitostem. Na workshopy/konkurz je třeba si zarezervovat místo přes email novagenerace.hamu@gmail.com. Účast na workshopu je zpoplatněna.

Sobotní odpoledne po workshopech/konkurzu bude opět patřit krátkým tanečním filmům v GAMU. Kdo tedy nestihne filmový večer v pátek, může filmy zhlédnout v sobotu 26. 11. mezi 15:30 – 18:00. Celý den pak uzavře komponované představení v divadle DISK od 19:30. V něm představí svou nejnovější tvorbu jak studenti oboru choreografie HAMU, tak hostující studenti z Musik und Kunst Privatuniversität z Vídně, kteří uvedou dvě sólové a jednu skupinovou choreografii. Po představení proběhne krátká diskuze s autory moderovaná Tanečními aktualitami. K večerní zábavě a volnému pokračování diskuze pak zahraje jazzově laděný koncert uskupení JAZZperados Trio v Kafe DAMU.

Nedělní program bude o poznání klidnější, festivalové návštěvníky čeká program až večer, a to opět v divadle DISK v 19:30. Náplň posledního představení letošního Festivalu Nové generace bude čistě v režii studentů HAMU, konkrétně studentek 3. ročníku bakalářského studia a 1. ročníku navazujícího magisterského programu.

Pro více informací sledujte Facebookovou událost festivalu nebo Instagram Nové generace. Workshopy/konkurz mají svojí vlastní Facebookovou událost. Vstupenky na představení v divadle DISK lze zakoupit online na webu nebo osobně na pokladně divadla.

Natálie Matysková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..