Hvězda Daniely Bambasové září na jevišti 40 let

Jedno významné výročí

Činoherní soubor Jihočeského divadla čeká jedno významné výročí. V pondělí 1. srpna 2022 uběhnou čtyři desetiletí od podpisu smlouvy hereckého angažmá Daniely Bambasové do Jihočeského divadla.

Rodačka z Prahy, absolventka Státní konzervatoře v oboru hudebně – dramatickém přešla do JD ze svého prvního angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. České Budějovice se staly jejím osudem. Vytvořila tu na 130 jevištních postav od antiky přes Shakespeara až k hrdinkám dnešních dnů. K jejím nejmilovanějším rolím patřily např. Antigona, Elektra, Klytaiméstra, Titánie, královny Gertruda v Hamletovi a Alžběta I. V Marii Stuartovně. Diváci si oblíbili také její Reginu v Lištičkách, Teklu v Ženitbě, Rachel ve Slaměné židli, Tetu Kateřinu ze Saturnina, „úchvatnou“ Florenci F. Jenkinsovou či Maude v Kalifornské mlze.

Svůj všestranně hudebně – dramatický talent uplatnila skvěle v muzikálových inscenacích.  Za všechny jmenujme hry Limonádový Joe se svůdnou Tornádou Lou, Malované na skle s postavou uhrančivé Smrti, Donaha! s rozpustilou Jannet.

Získala několik celostátních i krajských divadelních cen, a 13 Jihočeských Thálií. Dvakrát byla i v širší nominaci na celostátní Ceny Thálie.

Jihočeské divadlo se může pyšnit herečkou takových kvalit, jevištního i osobního šarmu, herečkou, na kterou se zkrátka chodí!

Eva Marečková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..