Trnky a hvězdy

Regionální drama o rodu Jelínků míří za diváky do Prahy

Pražské Divadlo na Vinohradech bude 23. dubna hostit Městské divadlo Zlín s inscenací Trnky a hvězdy z pera scenáristy Martina Františáka a v režii Petra Štindla. Po Žítkovských bohyních tak zlínští přivezou další regionální drama, které tentokrát pojednává o slavném rodu Jelínků z Vizovic 

Jedno město, jeden podnik, jedna rodina. Pod vizovickými hvězdami se rodí příběh jednoho slavného moku, který dobývá svět. Slivovice – domácí i světová. A s ní je spojen i osud rodiny palírníků Jelínků, ve kterém se jako na průzračně čisté hladině odráží celé dvacáté století.

V dramatickém příběhu plném emocí, rozmachu, celosvětového úspěchu, ale i utrpení a osobních ztrát se představí v rolích bratrů Vladimíra a Rudolfa Jelínkových Marek Příkazký a Zdeněk Lambor, roli jejich otce Zikmunda Jelínka, zakladatele palírny, ztvární Radoslav Šopík.

„Každá z těch hlavních postav má momenty, kdy mě velmi baví a je mi sympatická a rozumím jí, a za chvíli je naopak zase málem hodna zavržení. Hlavní hrdina v klasickém slova smyslu tu ovšem není. Je tu snad kolektivní hlavní hrdina. Vizovjané,“ říká k inscenaci, která měla českou premiéru 27. listopadu 2021, její režisér Petr Štindl.

„Dramaturgie zlínského divadla se již dlouhá léta obrací k regionálním tématům – série o klanu Baťových, Žítkovské bohyně či Osobní poplach. Na repertoár divadla tak přibyl další titul mapující důležitou kapitolu z dějin Vizovic. Inscenace však není dokumentem, ale svébytným autorským pohledem na to, co k našemu kraji nerozlučně patří,“ říká dramaturgyně divadla Katarína Kašpárková Koišová.

Na scéně z dílny Petra B. Nováka se v kostýmech podle návrhu Lucie Halgašové objeví téměř kompletní umělecký soubor zlínského divadla.

Vstupenky na představení: https://www.divadlonavinohradech.com/divadelni-hra/Trnky-a-hvezdy

Vstupenky: www.divadlonavinohradech.com

Zuzana Rybářová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..