Velikonoce a duchovní hudba

Moravská filharmonie v Arcibiskupském paláci

Velikonoce byly vždy příležitostí poslechnout si v kostelích a koncertních síních krásnou duchovní hudbu. Letos zve Moravská filharmonie do Arcibiskupského paláce ve středu 13. dubna na koncert s podtitulem Duchovní síla lidského hlasu. Velikonoční koncert bude také přenášen online na Youtube a Facebooku MFO za účelem podpory rodinného centra Olivy.

Programem večera budou Markovy pašije ve verzi, která se připisuje Reinhardu Keiserovi. Byl současníkem J. S. Bacha, jenž tuto skladbu uvedl ve Výmaru a zanesl do ní vlastní úpravy. Vystoupí Akademický sbor Žerotín a sólisté Karolína Plicková, Monika Jägerová, Jaroslav Březina, Matúš Šimko a Jaromír Nosek pod vedením Christiana Knüsela, hlavního hostujícího dirigenta Moravské filharmonie. „Propojili jsme starou muziku s mladším obsazením v autentických prostorách, proto bude Velikonoční koncert v Arcibiskupském paláci zážitek. Posluchače přivítá arcibiskup Jan Graubner. Jsem velmi rád, že jsme se spojili s Rodinným centrem Olivy, které pomáhá ukrajinským maminkám. Během přenosu bude možné posílat dárcovské SMS zprávy,“ uvedl ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

Rodinné centrum Olivy v přímé reakci na válečnou krizi na Ukrajině a na příliv velkého množství ukrajinských rodin do Olomouce zřizuje Centrum pro maminky a děti z Ukrajiny, které je již v provizorním provozu. V jeho prostorách je umístěn sklad humanitární pomoci a dále prostor pro pobyt maminek s dětmi, který bude primárně sloužit k odpočinku, volnočasovým aktivitám pro maminky a děti, výuce českého jazyka, hlídání dětí, zprostředkování potřebných informací, psychologické a lékařské pomoci a mnoha dalším aktivitám a podpůrným činnostem. Snahou RC Olivy je odlehčit ukrajinským maminkám, které jsou ve velmi těžké životní situaci a pomoci jim najít zázemí a jistotu v novém prostředí, kde často nikoho neznají. Centrum pomáhá s navázáním kontaktů s českými maminkami i se stávající ukrajinskou komunitou dlouhodobě žijící v Olomouci, a také s uplatněním na trhu práce, aby se mohly důstojně postarat o svoje děti a často i rodiče. „Nasbírané finanční prostředky budou sloužit k pokrytí prostředků na personál, nájemné, vybavení, služby, pomůcky a hračky pro děti a maminky, přímou humanitární pomoc, kterou předáváme ukrajinským rodinám, které přicházejí a žádají o pomoc a podporu (zejména léky, hygienické potřeby, trvanlivé potraviny, pomůcky do školy, potřeby pro miminka a také nastávající maminky atd.). Všem dárcům upřímně děkujeme za pomoc, solidaritu a podporu těch, jež naši pomoc potřebují,“ uvedla za RC Olivy Jana Petřivalská Vaculová.

Koncert se uskuteční ve středu 13. dubna od 19.00 hod. v Arcibiskupském paláci v Olomouci 

Klára Mars

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..