Historka o sv. Magdě

Druhou premiérou nové sezóny Studia Hrdinů bude interpretace experimentálního textu německé autorky Johanny Kaptein Historka o sv. Magdě v režii uměleckého ředitele této scény Jana Horáka. Hra vyznamenána mj. na Mezinárodním festivalu současné dramatiky v berlínské Schaubühne bude mít premiéru v pátek 19. listopadu 2021.

Pět bezejmenných hlasů bez tváře, pět svědků, zprostředkovatelů, soudců, protokolantů postupně skládá polyfonní proud vzpomínek, příběh jedné mladé ženy – Magdy. Magda patří k ženám, jež vložily svůj osud do rukou muže. Postupně jí však vše přerůstá přes hlavu, až přijde exploze… „Téma dysfunkční a agresí naplněné společnosti je každodenní realitou, ve které se jednotlivé role nebezpečně překrývají a vítězem je lhostejnost,” říká režisér inscenace.

Text Johanny Kaptein Historka o sv. Magdě je na první pohled zcizující hříčkou na téma násilí na jedné konkrétní ženě jménem Magda. Skutečnost, že autorka předkládá text bez rozepsaných konkrétních postav pak vybízí k různým možným interpretacím tohoto textu. Autorka jako by tímto postupem zdůrazňovala, že se zde skutečně vypráví příběh o Magdě, a nikoli její objektivní historie. Násilí a to jak fyzické, tak i psychické je v textu ale jasnou konstantou. Naše interpretace pracuje s různými variacemi násilí a zároveň i společenské pasivity vůči ní. Prolínání rolí oběti, útočníka, nezúčastněného diváka i distance od toho všeho v rámci světa na pokraji reality a iluze reality, to vše vytváří zacyklený svět Historky o jedné Magdě.

Historka o sv. Magdě

autor: Johanna Kaptein

překlad: Michal Kotrouš

režie: Jan Horák

dramaturgie: Linda Dušková

scéna: Lucie Sedláková

hudba: Petr Zábrodský

light design: Václav Hruška

hrají: Agáta ČervinkováMarta DancingerováNatália DrabiščákováNatálie ŘehořováMatyáš Řezníček

premiéra 19. listopadu 2021

reprízy 20. listopadu, 18. a 19. prosince 2021

Madla Zelenková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..