Noc divadel

20. listopadu, podtitul Fresh Air

„Někdy se stačí jen nadechnout“

Devátý ročník Noci divadel se uskuteční tradičně třetí listopadovou sobotu – 20. 11. 2021, letos s podtitulem Fresh Air. Zúčastněná divadla představí například čerstvé novinky na divadelní scéně, novátorské přístupy či reflexi pandemické situace, která citelně zasáhla živou kulturu. Institut umění – Divadelní ústav (IDU) také po roční přestávce otevře své sídlo jako hlavní festivalové infocentrum. Největší divadelní svátek v Evropě opět nabídne noční prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné. 

Přes 50 tisíc lidí v České republice najde každoročně třetí listopadovou sobotu cestu do divadla. V loňském roce proběhla Noc divadel poprvé pouze virtuálně. Letos se organizátoři těší na návrat k původní myšlence otevřených divadel jako místa setkávání. „Pro letošní ročník Noci divadel jsme zvolili motto Fresh Air. Věříme, že více než roční improvizace divadelních umělců i organizací vynucená omezeními a uzávěrami provozu vnese i do akce, jako je Noc divadel, nové impulzy, nápady a postupy. Čekáme opět nabitý program, a proto doporučujeme naplánovat si návštěvu v předstihu. Na většinu akcí je třeba předchozí registrace, která bude spuštěna 1.11.,“ dodává Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU), který Noc divadel v ČR od roku 2013 koordinuje.

V hlavní budově IDU (Celetná 17, Praha 1) bude od 14 do 17 hodin otevřené infocentrum Noci divadel. Kromě možnosti nahlédnout do jednotlivých částí barokního Manhartského paláce se návštěvníci mohou těšit na bohatý populárně-edukativní program pro veřejnost se zájmem o kulturu, i akční bojovku pro rodiny s dětmi.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. Česká Noc divadel je největší akcí v rámci European Theatre Night.

Program akce bude zveřejněn 1. listopadu na www.nocdivadel.cz

TRAILER Noc divadel: www.youtube.com/watch?v=Wxx8LSyLiiI

Webové stránky: www.nocdivadel.cz

Facebook: www.fb.com/nocdivadel

Eliška Míkovcová,

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..