Areál Pražské tržnice ovládne Pražské Quadriennale

15.ročník PQ se obrací k unikátnosti a autenticitě zážitků

Pražské Quadriennale (PQ) je největší mezinárodní festival v oblasti scénografie a performance designu, který se odehrává v Praze každé čtyři roky. Jeho 15. ročník proběhne od 8. do 18. června 2023 v areálu Pražské tržnice v Holešovicích. Tématem PQ 2023 je RARE, ve smyslu vzácné i syrové. Právě byla zveřejněna otevřená výzva pro účastníky do hlavních výstavních částí festivalu. V říjnu 2021 budou zveřejněny i výzvy pro další doprovodné projekty. 

Tomáš Brabec
Traces of Tissue -EvaNeužilová

Tématem PQ 2023 je RARE: Vzácné, ojedinělé i syrové

RARE jako téma 15. ročníku Pražského Quadriennale se obrací směrem k unikátnosti a autenticitě zážitků, prostorů a komunit, které jim vdechují život. „V rámci PQ 2023 bychom chtěli vytvořit prostor ke sdílení unikátního umění a jedinečné scénografie pramenící z inspirace materiály, originálními uměleckými postupy a inovacemi, které jsou ovlivněny prostředím, lokalitou a geniem loci, ve kterém vznikají,“ vysvětluje umělecká ředitelka PQ Markéta Fantová. Scénografové reprezentující svou zemi tak představí jedinečné a vizionářské projekty reflektující společenské, kulturní a politické změny či ztvárňující post-pandemickou vizi divadla, performance a scénografie.

Brazílie(ECR) – Jan Hromádko
Česká Republika(ECR)-Jan Hromádko

Pražská tržnice jako hlavní lokace 15. ročníku PQ

Lokalitou nadcházejícího ročníku PQ, které proběhne od 8. do 18. června 2023, bude secesní a novorenesanční areál Pražské tržnice v Holešovicích. Stejně jako poslední ročník PQ v roce 2019, kdy se akce vrátila do původní lokality v areálu Výstaviště, i nyní zůstane hlavní festivalové centrum na území městské části Praha 7. Pražská tržnice je památkově chráněný areál, který se nachází v prostoru mezi ulicemi Argentinská, Jateční, Komunardů a Bubenským nábřežím. Budovy v areálu byly vybudovány v letech 1893-1895 podle návrhu architekta Josefa Srdínka pro Ústřední jatka královského města Prahy. Svému účelu jatka sloužila až do roku 1983, kdy byla přebudována na tržnici. Od roku 1993 je areál chráněn jako kulturní památka. „Těšíme se na rozmanité možnosti, které areál Pražské tržnice nabízí. Již nyní se z Pražské tržnice stává další z důležitých společenských a kulturních center Prahy a my věříme, že PQ patří právě na takové místo,” vysvětluje hlavní manažerka PQ Michaela Buriánková.

PECES CAMINANDO by Pedro Gramegna Ardiles – Jan Hromádk
360 David Kumermann

Otevřená výzva k zahraniční účasti ve výstavní části PQ

Každá země či region nominuje svého kurátora či pořádající instituci, která zasílá přihlášku organizátorovi PQ. Proces výběru kurátora je ryze v kompetenci každé země, která se rozhodne festivalu zúčastnit. Ve třech hlavních výstavních částech PQ, které tvoří Výstava zemí a regionů, Studentská výstava a Fragmenty II, mohou být každá země či region zastoupeny pouze jednou. Každá zúčastněná země či region jsou zodpovědní za organizační, finanční a uměleckou stránku své prezentace na PQ. Termín pro podávání přihlášek do hlavních výstav je 30. listopad 2021.

Maďarsko(ECR) – Kryštof Kalina

Otevřená výzva pro českou národní výstavu

Česká národní výstava do hlavní sekce Země a regiony PQ bude vybrána v rámci dvoukolového výběrového řízení odbornou Komisí PQ, jejíž členy nominoval ministr kultury ČR. Pro nadcházející ročník komisi tvoří Jan Bažant, Beranová Pavla, doc. Marie Jirásková, Ewan McLaren, Martin Pošta, Simona Rybáková a Tereza Sieglová. V prvním kole otevřené výzvy uchazeči do konce září 2021 předloží stručný návrh představující hlavní ideu výstavy, předpokládanou produkci a způsob zpracování. Během října Komise rozhodne o projektech, které postoupí do 2. kola, v němž představí detailně rozpracovaný návrh. O finálním výběru jednoho projektu se rozhodne v lednu. Studentská národní výstava bude vyhlášena v podobě jednokolové otevřené výzvy. Detailně zpracované návrhy budou přijímány do konce února 2022. Vítěze, který bude Česko reprezentovat na Studentské výstavě, vyhlásí Komise v březnu 2022. Podrobnosti budou zveřejněny 30. června 2021 na webových stránkách www.pq.cz.

Dánsko (ECR)-Kryštof Kalina

Od výstavy k festivalu

Pražské Quadriennale od svého vzniku v roce 1967 prošlo proměnou, kterou reaguje na měnící se přístupy ke scénografii. PQ se tak z výstavy scénografie stalo největším oborovým mezinárodním festivalem, na kterém se setkávají profesionálové z oblasti scénografie, architektury, performance designu a divadla z celého světa. Pražské Quadriennale se otevřelo dalším uměleckým profesím a ukazuje multidisciplinární ráz oboru, kterému je již dávno těsno v zastaralých škatulkách i v tendenci jediné definice scénografie, jež se koneckonců liší napříč kontinenty. PQ zkoumá oblast scénografie v celé její šíři – od scénického umění, přes kostýmní, světelný, a zvukový design. Trendem posledních let jsou instalace založené na performativitě, v nichž se sami diváci mění v aktivní spoluúčastníky dění. Proto se PQ rozhodlo svůj formát změnit z výstavního na festivalový, a akci původně směřovanou na odborné publikum a profesionály ještě více zpřístupnit širší veřejnosti. „Připravovaný ročník festivalu PQ 2023 si zcela otevřeně uvědomuje potřebu zažít scénografii živě a s aktivním zapojením diváků. Na základě tohoto jasného posunu, který považujeme za velmi důležitý, jsme se rozhodli nazývat PQ festivalem, nikoli výstavou,“ dodává umělecká ředitelka PQ Markéta Fantová.

ČR(ECR) Kryštof Kalina

Pořadatel: MKČR

Realizuje: Institut umění – Divadelní ústav

Eliška Míkovcová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..