STRUNY DĚTEM

Víkend plný hudby, her a zábavy

Struny dětem zvou na nezapomenutelný víkend plný hudby, her a zábavy do divadla Minor a na Novoměstskou radnici!

 Je tady březen, a to znamená, že Struny dětem jsou již za dveřmi. Poslední březnový víkend opět pozvou malé i velké návštěvníky na tři dny plné hudby, divadla, her a zábavy, kterou šijí na míru rodinnému publiku přední čeští umělci. Od pátku 27. do neděle 29. března se v čele s Ivou Bittovou, Barborou Polákovou, Marthou Issovou, Beatou Hlavenkovou či Ivanem Trojanem můžeme těšit na pestrý program. „Novoprogram“ na Novoměstské radnici, je tu pro všechny i bez předem zakoupených vstupenek. Zvídavým dětem nabídne celou řadu dílniček, hravých zón či program přímo na ulici mezi divadlem Minor a radnicí, kde bude tradičně pozastavena silniční doprava.

Děti si budou moci vyrobit loutku v dřevěné dílně, eko kabelku z použitých bannerů nebo navštívit molekulární bar. Textilní dílnu bájných zvířat si připravili lektoři z Centra Sámovka, jejíž návštěvou podpoříte Školičku Sámovka, která je alternativou mateřské školy pro děti ve věku 3–6 let žijící v náhradní rodině. V hravé zóně ČT Déčka bude k dispozici zvuková dílna a Studio Rádia Junior nabídne rychlokurz pro malé komentátory. Salónky Novoměstské radnice se promění ve velkou hernu, kde najdete nejžhavější novinky společenských her MINDOK, hlavolamy, postřehový Pukec či stavebnici Kaplu. Ve Vodičkově ulici se můžete těšit na bubenické show a nebude chybět ani oblíbené pouliční kreslení s akademickým malířem Lukášem Bradáčkem. Program na Novoměstské radnici probíhá celou sobotu a neděli od 10 do 18 hodin a nabídne pro všechny návštěvníky festivalu i pouhé kolemjdoucí místo pro odpočinek i kreativní vyžití zdarma.

Pro velký zájem festival přidal do hlavního programu druhý koncert v tradičním festivalovém setkávacím formátu Setkání u houslí s koncertním mistrem České filharmonie Jiřím Vodičkou a klavíristou Martinem Kasíkem. Vstupenky v prodeji. Vouchery na výtvarné dílničky budou k zakoupení na místě za 70 Kč. Hravé zóny jsou zdarma. Jednotlivé akce jsou rozděleny dle věkových kategorií. Kompletní program a všechny podrobné informace jsou k dispozici na www.strunydetem.cz.

 Hlavní program festivalu Struny dětem v Minoru otevře v páteční podvečer minorské divadelní představení ZÁ-TO-PEK!, které divákům přiblíží osobnost našeho jedinečného sportovce. Sobotní dopoledne bude velká scéna divadla Minor patřit Pišlickým příběhům – autorskému projektu Beaty Hlavenkové podle knihy Filipa Rychlebského v podání Ivana Trojana, Gabriely Vermelhy, Milana Caise, Petra Ostrouchova a dalších. S Bardolinem se vydáme Kolem světa za 60 minut, kdy nás kapela zavede za Kelty i cikánskou hudbou, navštívíme Severní a Jižní Ameriku, zastavíme se na skok v Indii a Číně. Připraven je i tematický workshop, kde děti čeká zpěv, rytmika, tanec i seznámení s exotickými nástroji. Odpoledne to rozbalí kapela HM… s koncertním programem Klukoviny? Nevadí – tři tátové a jeden odrostlejší kluk zahrají dětem písně pro dospělé a dospělým písně pro děti. Současné, všem dobře známě populární songy se v koncertním pojetí Marca Čaňa a Cover Paradice stanou fúzí klasické hudby a dostanou úplně nový rozměr. Na Setkání u houslí se těší koncertní mistr České filharmonie Jiří Vodička společně s klavíristou Martinem Kasíkem. Pro velký zájem byl přidán ještě jeden totožný koncert, který bude následovat po prvním Setkání u houslí. V sobotu s dětmi na workshopu rozezní bubny Jan Hrovatitsch a Markéta Ptáčníková. Pro šikovné ruce je tu korálkový workshop s Marcelou Salajkovou, který vtáhne do podmořského světa nebo kreativní dílna s názvem Sovy a noční tvorové Martiny Peterkové. S tou se děti potkají i na výtvarném workshopu inspirovaném snovým světem malíře Maxe Ernsta, kde se bude tvořit technikou frotáže.

Neděle bude patřit festivalovým premiérám. Divoce a něžně skloubí svůj hlas s houslemi Iva Bitttová v neopakovatelné interpretaci pohádky Wilhelma Hauffa, kterou pro zpěvačku a festival Struny dětem zhudebnil pod názvem Opičák a pitomci skladatel filmové a divadelní hudby Aleš Březina. Do hmyzí říše pozve děti premiérové koncertní představení dle knihy Ó, Ó, Ó Vajíčko! Beata Hlavenková s Patrikem Hlavenkou hudebně ztvárnili příběh z výtvarné dílny Ester a Milana Starých, kterým provedou sami autoři hudby, živá kapela, malí zpěváci a Martha Issová. Se čtyřmi klarinety se vydáme na interaktivním koncertu Lúky zelené za krásami přírody. Hudební těleso Clarinet Factory, které má za sebou spolupráci s takovými hvězdami jako je Bobby McFerrin, Iva Bittová či PKF – Prague Philharmonia a Filharmonií Brno, doprovodí pěvecký soubor Grunik. Moderní popový zvuk a svébytná poetika s vtipnými glosami, která se vymyká všem kategoriím – to je Barbora Poláková! Ta si pro děti připravila úžasně pulzující a zábavnou koncertní show, kterou si zaručeně užijí i rodiče. Novou pohádkovou rošádu vykouzlí Storytelling CZ v oblíbeném Příběhomatu. S Martinou Peterkovou si budou moci děti vyzkoušet na „hmyzích“ výtvarných workshopech techniku dekalku, kterou s oblibou používali surrealisté nebo ilustrátoři Jiří Trnka a Daisy Mrázková. S výtvarnicí Sylvyí Francovou se zase vydají do hlubin Prahy, kde poodhalí dávné příběhy a vytvoří si vlastní leporelo. Na písničkové workshopy zve La škola.

hraví partneři: Tomáš a Ivana Janečkovi, Centrum Sámovka, Centrální depozitář cenných papírů

spolupořadatelé: divadlo Minor, Novoměstská radnice

za finanční podpory: Ministerstva kultury, hlavního města Praha, MČ Praha 1, MČ Praha 2

hlavní mediální partner: Česká televize

mediální partneři: S dětmi v Praze, Český rozhlas Junior, Kam s dětmi

partner dílniček: Aerosol Service a.s., P3Parks

parťák hravých zón: ČT :D, Mindok

speciální poděkování: OSA, Centrum Pod Pekárnami, Emun Partners, HORMEN

děkujeme též: Mama coffee, Vyšší a Střední odborná škola pedagogická a sociální, Praha 6

Struny dětem v Minoru se konají pod záštitou radní hl. m. Prahy pro kulturu Hany Třeštíkové a starostky městské části Praha 2 Jany Černochové.

Anna Vašátková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..