Zázrak 9!

Nové CD Dáši Zázvůrkové! Na jejím křtu se blýskly osobnosti jako Vlastimil Harapes či Dagmar Havlová

Nové album Dáši Zázvůrkové nese název MIRÁKL 9 (tedy Zázrak) a je ve  znamení devítek. Nejen, že je to  zpěvačky oblíbené číslo, narodila se 9., na albu je 9 songů, album vydává po 9 letech, ale  název odkazuje na 9 veslařů, kteří šli za svým snem a dokázali vyhrát na berlínské olympiádě v roce 1936 zlatou medaili. (Dáša je totiž vášnivá amatérská veslařka, která vesluje za Veslařský Klub Smíchov). “Tento sport pro mě představuje krásné souznění těla a duše. Je to komplexní zapojení všech svalů a hlavně je to nádherná čistička hlavy uprostřed romantické Prahy,” vysvětluje Dáša.

Šťastná Dáša

 

Album samotné bylo také pokřtěno přímo v den vydání 9.9. v pražském Klubu Lávka. Kmotry alba se staly Dášini nejbližší přátelé a spolupracovníci – vydavatelka alba Kateřina Žbirková, producent Honza Horáček, herečky Jitka Sedláčková, Vanda Hybnerová a Kateřina Kaira Hrachovcová. “Na city rejžák” pro Dášu napsala Vanda Hybnerová a na desce je tato píseň jako jejich společný duet.

Dáša a  Katka Žbirková
Dáša a  Katka Žbirková
Kmotry: zleva herečky Jitka Sedláčková a Vanda Hybnerová

Mezi hosty nechyběly takové osobnosti jako například Dagmar Havlová, Vlastimil Harapes, Hana Maciuchová, Jaroslav Svěcený, Olga Špátová, Libuška Švormová nebo Natálie Kocábová.

Křest CD Mirákl 9 byl opravdu zázrak… Uvědomila jsem si, kolik přátel mám po svém boku. Kolik lidí do mě vložilo důvěru. Teď teprve začíná moje práce dostat naši hudbu k mému publiku i k lidemKmotry: herečky Jitka Sedláčková a Vanda Hybnerová, kteří ji dosud neznají,” říká Dáša Zázvůrková.

Spolupráci s Dášou si pochvaluje i producent Honza Horáček: “Rád spolupracuji s interprety, kteří si píšou svoje písničky, jsou cílevědomí, pro věc až fanaticky zapálení a mají jasný tah na branku – tohle všechno Dáša má. Byla to skvělá spolupráce, kdy vzniklo dokonalé hudební souznění.“  Honza Horáček svými aranžmá napomohl Dáše najít současný styl, ve kterém se cítí dobře.

Jak vlastně samotné album vznikalo?Loni v létě jsme se potkali s Katkou Žbirkovou (vydavatelkou) a producentem Honzou Horáčkem a domluvili se na spolupráci na naší desce. V srpnu mi Honza poslal první aranž mojí písničky “Co řekne žena ženě” a já jsem okamžitě pochopila, že to je ta správná cesta. Když najdete člověka, se kterým si rozumíte profesně i lidsky, je to pak “mirákl” a v našem případě MIRÁKL 9,” usmívá se  Dáša Zázvůrková.

Dáša Zázvůrková se v hudebním a divadelním světě pohybuje od 19 let. Začínala v hudebním divadle Karlín, dlouhá léta byla členkou divadla Semafor a k jejím nejzásadnějším kariérním milníkům patří spolupráce s legendárním režisérem Milošem Formanem. Ten si ji v roce 2007, po náročném ročním konkurzu, vybral jako představitelku hlavní role Vanilky v jazzové opeře Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra „Dobře placená procházka“.

Jsem člověk, který věří v zázraky, má hodně snů, ale skutečnost ty sny někdy předčí. To, že budu jednou hrát v Národním divadle a bude mě režírovat sám Miloš Forman, mě nemohlo nikdy napadnout,” vzpomíná Dáša Zázvůrková, kterou momentálně můžeme vidět v oblíbeném autorském představení Můžem i s mužem, kde hraje spolu s Jitkou Sedláčkovou, Vandou Hybnerovou a Kateřinou Kairou Hrachovcovou.

Kateřina Kaira Hrachovcová a Honza Horáček

“Budu se opakovat s těmi zázraky, ale za velké štěstí v mém životě považuji setkání s herečkou Jitkou Sedláčkovou. Autorský projekt ‚Můžem i s mužem‘ vznikl z jejího nápadu, je to mimořádně úspěšné představení, které hrajeme v Praze i po celé České republice,” vypráví Dáša.

Kromě divadelních rolí Dášu vždy lákalo skládání vlastních písní. Dříve si však na to netroufla, srovnávala se a to ji brzdilo vyjít s něčím opravdu svým. “Po třicítce jsem ale pocítila změnu. Z holky se stala Žena, přestalo mě zajímat, co si kdo o mě myslí a smířila jsem se s tím, kdo vlastně jsem,” vysvětluje Dáša a dodává: “Pro mě je velmi důležité mít v písni příběh a sdělit ho posluchači. Například písnička Kloboučky pampelišek vypráví o parašutistech, kteří bojovali za naši svobodu. I kdyby ta píseň zaujala jen pár studentů nebo lidí, kteří se zajímají o naši historii, tak to pro mě má smysl.”

Nutno říct, že Dáša zpívala s radostí a kypěla energií, klub Lávka byl plný až k prasknutí, mezi hosty se to jen hemžilo známými osobnostmi, písně se líbily, co tedy dodat.

Křtilo se vodou

Malou pikantností snad jen zůstává, že se křtilo vodou, nikoliv šampaňským, jak je zvykem, protože Dáša je abstinent!

Nezbývá než popřát písničkám úspěšnou dráhu,  ať se posluchačům líbí a nosí radost.

Dáša s maminkou
Mezi gratulanty je také herečka Hana Maciuchová

MIRÁKL 9

1. Co řekne žena ženě

2. Dívka, která věří v anděly

Dáša s maminkou

3. Hleď si svýho

4. Mirákl 9

5. Jazzovej anděl

 

6. Kloboučky pampelišek

7. Čápi táhnou

8. Já jsem fakticky asi jiná

9. Na city rejžák

Dáša s maminkou

ALBUM k poslechu na Youtube ZDE

Foto:

Foto: Eva Smolíková

Text: Nadia  Koronovska, Eva Smolíková

 TANEČNÍ MAGAZÍN

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..