Velký happening ZUŠ OPEN

Mentorem za taneční obor je Jan Kodet!

Ulice, náměstí a další veřejné prostory opět ožijí díky celostátnímu happeningu ZUŠ Open pestrým programem všeho druhu umění. Základní umělecké školy z celé republiky spojí své síly a nabídnou společnou radost z hudby, tance, divadla, výtvarného umění i dalších aktivit. Pro velký zájem všech příznivců i samotných škol a s rostoucím počtem atraktivních programů i společných projektů se rozhodl Nadační fond Magdaleny Kožené rozšířit letošní ročník ZUŠ Open do dvoudenní akce v termínu 31. 5. – 1. 6. 2019. III. ročník tak nabídne kromě zajímavého programu i nespočet možností, jak oslavit Den dětí uměním.

„Nesmírně nás těší, že školy přicházejí s obrovským nasazením a vzájemnou inspirací. Každým rokem celý program projde velkým kvalitativním posunem a právě i z tohoto důvodu jsme se letos rozhodli termín rozšířit o jeden den.“ říká za vedení projektu Irena Pohl Houkalová a dodává: „V každém ze čtrnácti krajů republiky se můžeme těšit na velký Open Air, kde vystoupí společně základní umělecké školy z okolí.“ Stejně tak se rozrůstá i počet zapojených ,zušek, který se prozatím zastavil na čísle 420 škol. Akce se tak opět stane kulturní událost roku s největším počtem zapojených účinkujících v České republice.

ZUŠ Open umožňuje vznik zajímavých společných projektů a setkání uměleckých škol, která rozvíjí vzájemné vazby a v neposlední řadě dokumentuje pestrost uměleckých oborů a života základních uměleckých škol v rámci regionů. Do jednotlivých akcí se zapojí i celá řada profesionálních umělců včetně symfonických orchestrů a dalších kulturních institucí či festivalů v čele s Pražským jarem.

Iniciátorem a hlavním garantem ZUŠ Open je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ,zušek, komentuje: „Je úžasné vidět 420 zapojených škol a mnoho společných projektů napříč uměleckými obory. ZUŠky opět předvedou, že jsou nepřehlédnutelnou líhní umělecké kreativity, podělí se o radost z umění a představí  mnoho mladých talentů. Držím všem malým umělcům palce, pedagogům děkuji za neúnavné předávání inspirace a přeji jim zaslouženou radost z realizovaných projektů.” Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis a Maxim Velčovský. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul.

Magdalena Kožená

První ochutnávkou ZUŠ Open bude již 12. května program na pražské Kampě, kde v rámci slavnostního zahájení MHF Pražské jaro vystoupí pět vynikajících souborů ze ZUŠ napříč Českou republikou.

Na přelomu května a června propukne program ZUŠ Open po celé republice. Do programu se opět osobně zapojí patronka Magdalena Kožená, která v rámci happeningu navštíví hned 3 kraje. ZUŠ Open bude oficiálně zahájeno v Plzeňském kraji v pátek dopoledne návštěvou patronky v doprovodu generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka, a dalších vzácných hostů. Následovat bude pestrý program na pódiu, kde se v průběhu obou dní představí reprezentanti všech krajských škol. Magdalena Kožená dále navštíví Jihočeský kraj, konkrétně České Budějovice, kde program na náměstí připravuje společně 33 základních uměleckých škol. Její cesta bude dále směřovat do Karlovarského kraje, kde program vyvrcholí společnou akcí škol na Mlýnské kolonádě v Karlových Varech. K atraktivitě projektů v kraji přispívá významným způsobem i spolupráce s Karlovarským symfonickým orchestrem.

V hlavním městě vyvrcholí ZUŠ Open oslavou Dne dětí opět v krásných prostorách Valdštejnské zahrady Senátu Parlamentu ČR. Rodinné publikum i široká veřejnost se může těšit na plejádu uměleckých vystoupení napříč obory, workshopy i tvůrčí dílny. Celý den zakončí slavnostní koncert pod patronací Alice Nellis, na kterém vystoupí společně dětské sbory z celé ČR za doprovodu orchestru ze Zlínského kraje. 

V Praze ZUŠ Open odstartuje v pátek 31. 5. v rámci MHF Pražské jaro – představí talentované stipendisty programu MenART, který nadaným žákům základních uměleckých školy z celé ČR a jejich pedagogům umožňuje spolupráci s předními českými umělci. Program zve na hudební putování sály Anežského kláštera.

TOP AKCE v regionech

Ve Středočeském kraji směřují hlavní oslavy Dne dětí celodenním happeningem ZUŠ Open napříč obory do krásných prostor zámku Liteň ve spolupráci s Festivalem Jarmily Novotné. Královéhradecký kraj připravuje celodenní sobotní program na poutním místě Neratov, kde uměním žáků a jejich pedagogů ožije nejen kostel nanebevzetí Panny Marie, ale i celá obec Neratov. Školy z Královéhradeckého i Pardubického kraje chystají celou řadu hudebních vystoupení v kostele i ve venkovních prostorách, tvůrčí dílny v budově sdružení Neratov, do kterých zapojí taktéž místní komunitu pečující o bližní s postižením. K atraktivitě programů v Ústeckém kraji přispívá významným způsobem spolupráce se Severočeskou filharmonií Teplice v rámci projektu Mládí s filharmoniky. I letos vynikající žáci ZUŠ Ústeckého kraje a konzervatoře Teplice nastudují a provedou klasický koncert společně se Severočeskou filharmonií Teplice (SČF).

Na Moravě rozhodně nezůstávají s programem pozadu. Vrcholem akcí v Moravskoslezském kraji budou společné programy 40 škol v Ostravě, kde se představí talentovaní žáci napříč všemi uměleckými obory ve spolupráci s Janáčkovou konzervatoří. Školy se také budou prezentovat velkou výstavou „Věda a technika v obrazech“. V Olomouckém kraji vyroste na Horním náměstí v Olomouci zastřešené pódium, kde proběhnou vystoupení sólistů a komorních souborů (dua, tria, kvarteta) i tanečních oborů ,zušek v kraji. Program se propojí i se Svátky písní a Svátky města, které tou dobou v Olomouci probíhají. ,Zušky´ Zlínského kraje spolku ZUŠKA?ZUŠKA! již tradičně chystají jeden z největších projektů v rámci ZUŠ Open ve spolupráci se Zlín Film Fest, Zlínskou filharmonií a Městským divadlem. V rámci ZUŠ Open představí svoji celoroční práci v projektu Malí velcí herci, pod taktovkou dirigenta Tomáše Netopila zazní provedení ikonické skladby Carmina Burana. Jihomoravská metropole Brno chystá rozsáhlou prezentaci škol na zvučeném pódiu za přítomnosti uměleckých osobností. Zvláštní akcent bude dáván na tradiční folklór, řemesla a cimbálovou hudbu. Malí umělci potěší taktéž pacienty onkologie Fakultní nemocnice.

ZUŠ Open 2018 – ohlédnutí

Do II. ročníku celostátního happeningu ZUŠ Open, který se uskutečnil 24. května 2018, se zapojilo 400 základních uměleckých škol z 300 měst a obcí Čech a Moravy. Dohromady bylo uspořádáno na tisícovku koncertů, tanečních i divadelních představení nebo výstav, na kterých odhadem účinkovalo okolo 130 000 malých umělců. ZUŠ Open se tak zřejmě stala nejrozsáhlejší kulturní akcí v historii České republiky. Malí umělci si na řadě míst zahráli s profesionály. Na náměstích, v ulicích, kulturních domech, divadlech, galeriích, parcích, kostelech, nemocnicích, v domovech pro seniory, na hradech a zámcích, ale i na nádražích, v nákupních centrech či kavárnách se rozehrála velmi pestrá přehlídka napříč uměleckými obory a žánry pro širokou veřejnost bez ohledu na věk. Na mnoha místech se otevřely školy veřejnosti v rámci zahradních slavností či programů v budovách škol, na kterých se podílela všechna jejich oddělení. Dramaturgické nápady škol byly ve většině případů velmi originální, návštěvníci ZUŠ Open se mohli svézt v hudebním autobusu či na lodi, mnohé akce škol nesly jasnou tematickou linku, řada programů propojila doslova celé město či region. Některé školy ve svých projektech zohlednily 100 let výročí založení Československé republiky. ZUŠ Open v Praze vyvrcholilo programem na půdě Senátu České republiky ve Valdštejnské zahradě, do kterého se zapojily hudební soubory, sbory, taneční i divadelní skupiny ze všech krajů ČR.

MenART

Nadační fond Magdaleny Kožené rozšířil své aktivity o projekt MenART, který je unikátním ročním stipendijním programem mentoringu uměleckého vzdělávání, do kterého se mohou zapojit nadaní žáci základních uměleckých škol a jejich učitelé. Do role mentorů vstupuje devět předních osobností umělecké scény, které reprezentují 5 oborů zastoupené v programu: klasickou hudbu, autorskou tvorbu, výtvarným oborem, literárně-dramatickým oborem a tancem. V letošním II. ročníku jsou v roli mentorů za klasickou hudbu houslista Jan Fišer, sopranistka Kateřina Kněžíková a klavírista Ivo Kahánek, za autorskou tvorbu skladatelka a klavíristka Beata Hlavenková a zpěvačka Radka Fišarová, za výtvarné umění grafička Alžběta Skálová a sochař Michal Gabriel a nově také za literárně-dramatický obor Viliam Dočolomanský a za tanec Jan Kodet. Ti se budou se studenty a jejich pedagogy během školního roku 2019/2020 pravidelně setkávat. Nadační fond se tak soustředí na podporu a rozvoj mladých talentů a inspiraci pedagogů.

Nadační fond Magdaleny Kožené

Mezzosopranistka Magdalena Kožená iniciovala podporu základních uměleckých škol jako světově jedinečného konceptu uměleckého vzdělávání založením nadačního fondu na začátku roku 2016. Členem správní rady fondu a spolupatronem akce je také generální ředitel České filharmonie David Mareček. „Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat,“ říká světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená.

V České republice funguje 492 základních uměleckých škol, ve kterých studuje 251 tisíc žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory – hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický
Posláním fondu je cílená podpora budování pozice ZUŠ jako prestižního a unikátního systému moderního uměleckého vzdělávání.

Více podrobností o aktivitách fondu na www.nfkozena.cz.

ZUŠ OPEN pořádá:
Nadační fond Magdaleny Kožené a základní umělecké školy v ČR
Patronka a zakladatelka nadačního fondu:
Magdalena Kožená
Spolupatron:
David Mareček
Ve spolupráci:
Asociací základních uměleckých škol ČR

Garanti: Alice Nellis (literárně dramatický obor), Maxim Velčovský (výtvarný obor

Mecenáš: Julius Prüger
Podporovatel: Prague Classic Awards, Centrální depozitář cenných papírů, Aveton, OSA
Záštitu udělili: Milan Štěch – místopředseda Senátu Parlamentu ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo kultury ČR; Mgr. František Lukl, MPA, předseda Svazu měst a obcí ČR

Regionální záštity: Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová – hejtmanka Středočeského kraje, Mgr. Jana Vildumetzová – hejtmanka Karlovarského kraje, Mgr. Ivana Stráská – hejtmanka Jihočeského kraje, PhDr. Jiří Štěpán Ph.D. – hejtman Královéhradeckého kraje, prof. Ing. Ivo Vondrák CSc. – hejtman Moravskoslezského kraje, JUDr. Bohumil Šimek – hejtman Jihomoravského kraje, JUDr. Martin Netolický – hejtman Pardubického kraje, Martin Půta – hejtman Libereckého kraje, Ladislav Okleštěk – hejtman Olomouckého kraje, Mgr. Bc. Petr Šmíd- náměstek hejtmana Ústeckého kraje, Bc. Josef Bernard – hejtman Plzeňského kraje, MUDr. Jiří Běhounek – hejtman Kraje Vysočina, Jiří Čunek – hejtman Zlínského kraje, MUDr. Zdeněk Hřib – primátor HLMP, Mgr. Martin Baxa – primátor města Plzeň, Ing. Viktor Vojtek, Ph.D. – náměstek primátora města České Budějovice.

Více informací na www.zusopen.cz nebo na www.facebook.com/zusopen.

Foto: archiv SMART

Silvie Marková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..