Zavřete oči a uvidíte divadlo

V NoDu se chystá divadlo, které uvidíte, když zavřete oči

Divadlo NoD chystá premiéru nové inscenace Janka Lesáka a Natálie Preslové s názvem FANTASY! Nasaďte si sluchátka a zavřete oči. Proslýchá se, že Temnota znovu nabírá na síle. Premiéra se uskuteční ve středu 16. 1. 2019 od 19:30 v Divadle NoD. Všechny nedočkavce srdečně zveme také na předpremiéru, která je plánovaná na středu 12. 12. 2018 od 19:30.

Příběh, odehrávající se ve vaší fantazii. Inscenace Divadla NoD kombinuje technologii binaurálního zvuku – zvukové virtuální reality a tradičních principů ruchařské práce, aby vás teleportovala do samotného středu světa fantasy – do hlavy hlavního hrdiny. Inscenací FANTASY!pokračují inscenátoři ve zkoumání možností převodu jednotlivých žánrů popkultury na divadelní jeviště. Kromě výrazné práce se zvukem a jeho designem si proto diváci užijí také klasické postupy fantasy příběhů a v temných hvozdech nebo na zasněžených vrcholcích hor se setkají s elfy, trpaslíky, draky nebo kentaury. Jako inspirace posloužily tvůrcům také (fantasy žánru velmi blízké) metody storytellingu a principy RPG her typu Dračí doupě.

„Binaurální zvuk, neboli technologie prostorového zvuku, je technologie, která se na českém jevišti prozatím neobjevila.“ říká dramaturgyně Natálie Preslová a dále vysvětluje: „Používá se k němu mikrofon ve tvaru lidské hlavy, který má v uších zabudované směrové mikrofony. Jeho tvar i materiál je navržen tak, aby mikrofon snímal zvuk stejným způsobem jako lidská hlava. Posloucháme-li takový zvuk se sluchátky, náš mozek podlehne iluzi, že posloucháme cizíma ušima, v hlavě někoho jiného. Co se děje kolem mikrofonu, jako by se dělo skutečně kolem vás. Imerzivní zvuk umožňuje vytvořit reálný zážitek zvukov&eacu te; virtuální reality. Zvuk navíc umožňuje daleko více pracovat s fantazií diváka a fungováním jeho mozku, který je od přírody naprogramován tak, aby si dotvářel obrazy reality kolem sebe podle toho, jaké indicie dostane od okolí. Tímto způsobem můžeme diváka vzít na cestu napříč časem a prostorem. My tento binaurální mikrofon budeme mít na scéně a vezmeme vás s ním na cestu do světů, o kterých jste nevěděli, že existují.”

„Lidský mozek je stroj na fantazii. Naprogramovaný k tomu, aby bez přestání snil. 24/7”, dodává Janek Lesák, režisér inscenace.  „Když zavřete oči, vidíte něco jako monitor toho počítače, jeho promítací plátno. A my vám na něm odehrajeme představení. Všechno, co uvidíte, se ale bude odehrávat pouze a jenom ve vaší hlavě. Ostatně jako hromada jiných věcí.”

V pořadí třetí inscenace uměleckého vedení Divadla NoD navazuje na linii autorského divadla, kterou zahájily inscenace Osamělost komiksových hrdinů (prosinec 2017) a Měsíční sonáta č. 11(únor 2018).

Více informací na www.nod.roxy.cz 

Hrají: Martin Cikán, Láďa Karda, Jan Strýček
Dramaturgie: Natálie Preslová
Režie: Janek Lesák
Hudba: Ivo Sedláček
Scéna: Mikoláš Zika
Sounddesign: Vojtěch Drobek Krátký
Binaural specialist: Jan Čtvrtník
Lightdesign: Dano Kozlík
Produkce: Helena Plicková, Tereza Nováková
Grafika: Dominik Miklušák

Honza Urban

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..